Ματίας Αλμέιδα: «Εικόνισμα» στην Αγιά Σοφιά

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει αναδειχθεί στον πολυτιμότερο «παίκτη» της ομάδας του, που εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής στη Super League.

Ως ποδοσφαιριστής, στα μάτια των φιλάθλων και των αντιπάλων ήταν ο κλασικός Αργεντινός ποδοσφαιριστής, που ο ρόλος του στο γήπεδο ήταν να κόβει τους αντιπάλους. Πολύ τρέξιμο, δύναμη και μπόλικα σκληρά μαρκαρίσματα, με physique και look ποδοσφαιρικού… αλητάκου.

Στα μάτια του προπονητή του και των συμπαικτών του, όμως, που έβλεπαν το ποδόσφαιρο καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους, ο Ματίας Αλμέιδα ο Καραφλός (Pelado), όπως είναι το παρατσούκλι του, παρά την πλούσια ακόμη του,  ήταν το ποδοσφαιρικό μυαλό της ομάδας.

Γιατί δεν ήταν ένας απλός κόφτης, αλλά ένας ποδοσφαιριστής με φοβερή αντίληψη, αντοχή, που έβλεπε γήπεδο, που έκανε τους συμπαίκτες του καλύτερους με την απόδοση του θυσιάζοντας το «εγώ» για το «εμείς». Τα πόδια του δεν τα χρησιμοποιούσε μόνο για να ανακόπτει τους αντιπάλους, αλλά και για να δημιουργεί.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι, όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ήμουν κι εγώ μέλος της κατηγορίας που ανέφερα στον πρόλογο. Γι’ αυτό και ήμουν προκατειλημμένος στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, όταν η ΑΕΚ δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, όταν ο Αλμέιδα προσπαθούσε να καταλάβει πού βρίσκεται και τι υλικό έχει στα χέρια του. Όταν η Ένωση πέταγε βαθμούς σε ματς που οτιδήποτε άλλο από την κατάκτηση του τριπόντου, συνιστούσε αποτυχία.

Ο Αργεντινός, όμως, φαίνεται ότι έμαθε πολλά παίζοντας ως αμυντικό χαφ και θητεύοντας ως παίκτης δίπλα στον Σβεν Γέραν Έρικσον.

Η θέση που αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής είναι η πιο νευραλγική στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να ξέρεις να παίζεις και άμυνα και επίθεση. Ό,τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζει και ένας καλός προπονητής. Να προλαβαίνει καταστάσεις, να διαβάζει το παιχνίδι και τον αντίπαλο, να αντιδρά και να βρίσκει λύσεις όταν τον ματς έχει στραβώσει. Κι αυτό ακριβώς πράττει ο Ματίας Αλμέιδα αυτές τις 20 αγωνιστικές που τον βλέπουμε επί τω έργω στη Super League.

Περιορίζει τα ατού των αντιπάλων, αλλά αναδεικνύει και τις αρετές των δικών του παικτών. Ο Ματίας Αλμέιδα, στην πρώτη του δουλειά στην Ευρώπη, αποτελεί τον πιο σημαντικό πρωτοεμφανιζόμενο προπονητή που προσγειώθηκε στο φετινό ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης φρόντισε την οψιόν του ενός έτους στο αρχικό συμβόλαιο του Αλμέιδα να την μετατρέψει σε πενταετή συμφωνία. Ο αριθμός των ετών φαντάζει πολύ μεγάλος σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο συνεργασίας και θα πρέπει o Αργεντινός να ξεπεράσει κάθε προσδοκία ή καλύτερα να θυμίσει Ντούσαν Μπάγεβιτς για να δικαιολογήσει αυτή τη… βιασύνη της διοίκησης.

Φρονώ, όμως, ότι τούτη η ανανέωση έγινε αφενός για ψυχολογικούς  λόγους και αφετέρου για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ να απαιτήσει μια γενναία αποζημίωση, όταν θα έρθει η ώρα που ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κλαμπ θα χτυπήσει την πόρτα της Αγιά Σοφιάς.

Γιατί, πραγματικά, ενισχύοντας με την ανερχόμενη προπονητική αξία του, το όνομα που έχει φτιάξει τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο,  θα είναι πραγματικά απίθανο να μακροημερεύσει ο Αλμέιδα στην Ελλάδα, όπως κάποτε ο πιο επιτυχημένος προπονητής που έχει περάσει από τη Super League, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News