Τραγωδία στα Τέμπη: Ελλάδα, η χώρα του «εγώ» και σπάνια του «εμείς»

Για να μη γινόμαστε όλοι μας μετά Χριστόν προφήτες και δημόσιοι κατήγοροι, πρέπον είναι να μάθουμε να ζούμε με γνώμονα το κοινό και όχι το ατομικό συμφέρον.

Η ανείπωτη τραγούδια στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο ένας και μοναδικός μηχανοδηγός που ξέχασε να αλλάξει τις ράγες. Δεν ευθύνονται αποκλειστικά τα ηλεκτρονικά συστήματα, το πεπαλαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι διορισμένες διοικήσεις και οι αδιάφοροι πολιτικοί.

Για όλες τις τραγωδίες, τις κακοτεχνίες, τα στραβά και την αδιαφορία των υπευθύνων που βλέπουμε γύρω μας, ευθύνη έχει το γεγονός ότι η Ελλάδα μας είναι η χώρα του «εγώ» και πολύ σπάνια του «εμείς».

«Εγώ» θα καταλάβω τη θέση που δεν αξίζω με οποιοδήποτε τίμημα.

«Εγώ» δε δίνω δεκάρα για τους άλλους, παρά μόνο για τον εαυτό μου.

«Εγώ» δεν θέλω να με αξιολογούν και να με ελέγχουν.

«Εγώ» ψάχνω να βρω τρόπους να ξεγελάσω το σύστημα – όποιο και αν είναι αυτό.

«Εγώ» προσπαθώ να πάρω κάτι για την πάρτη μου, αδιαφορώντας αν αυτό το κάτι πιθανόν να βλάπτει τους άλλους.

Και στο τέλος, «εγώ» είμαι αυτός που θα κουνάει το δάχτυλο στους άλλους επειδή σκέφτονται μόνο το «εγώ» τους.

Αυτό το «εγώ» δεν αποτελεί, φυσικά, μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στη χώρα μας όμως το «εμείς» είναι τόσο σπάνιο, όσο ίσως πουθενά αλλού στον προηγούμενο δυτικό κόσμο.

Το «εμείς» κάνουμε πως δεν το βλέπουμε ή το αφήνουμε για τους άλλους, τα «κορόιδα», να φροντίσουν γι’ αυτό.

Όταν θα συνειδητοποιήσουμε ότι το «εμείς» είναι πάνω από το «εγώ» μας και αρχίσουμε να φερόμαστε ανάλογα, τότε και η κοινωνία μας θα γίνει καλύτερη και οι πολιτικοί μας και οι υπηρεσίες μας και ο αθλητισμός μας.

Κι αν στο μέλλον, ο μη γένοιτο, μας βρει μια τραγωδία, θα είναι όντως τυχαίο γεγονός και όχι αποτέλεσμα ανθρωπίνων λαθών ή δικών μας παραλείψεων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News