Στίβεν Τσούμπερ: Η εκδίκηση του… άμπαλου

Με την καθοδήγηση και τη στήριξη του Ματίας Αλμέιδα, ο Στίβεν Τσούμπερ έγινε ξανά ο παίκτης που θαυμάσαμε στα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα.

Σε ένα πρωτάθλημα όπου ο διαγωνισμός… καφρίλας και ανακοινώσεων αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα, η εθνική μας ομάδα παραμένει δέκα χρόνια σε χειμερία νάρκη και τα σωματεία μας κατάντησαν κομπάρσοι της Ευρώπης, χαρακτηρίζουμε ανερυθρίαστα άσχετους και… κλαρινογαμπρούς, ανθρώπους με ιστορία, περγαμηνές και ποιότητα. Ή αποθεώνουμε παίκτες με μια καλή εμφάνιση και τους βαφτίζουμε… άμπαλους όταν δεν αποδίδουν σε μια σειρά αγώνων.

Να, για παράδειγμα ο Στίβεν Τσούμπερ. Ήρθε στην Ελλάδα από ένα προηγμένο πρωτάθλημα, το γερμανικό, όπου φόρεσε τη φανέλα τριών καλών ομάδων: της Χόφενχαϊμ, της Στουτγκάρδης και της Φρανκφούρτης.

Μεγαλωμένος ποδοσφαιρικά στην Ελβετία, γαλουχήθηκε σε ένα συγκεκριμένο στυλ ποδοσφαίρου, δυνατό και επιθετικό, με χώρους στο γήπεδο και τρεξίματα. Από το 2008 που έγινε επαγγελματίας για λογαριασμό της Γκρασχόπερς, αυτό το στυλ ακολούθησε και δούλεψε. Αυτό τον οδήγησε σε μεγάλες διοργανώσεις με την εθνική Ελβετίας.

Ερχόμενος στην Ελλάδα, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ο Τσούμπερ, ξεδίπλωσε στο χορτάρι αυτά τα στοιχεία. Τρέξιμο στον κενό χώρο, δύναμη, ξεπέταγμα, εκτέλεση. Κάπως έτσι πέτυχε πέντε γκολ στα εφτά πρώτα παιχνίδια, κυρίως απέναντι σε ομάδες που δεν κλείνονται (Βόλος, ΟΦΗ, Παναιτωλικός).

Με τα κατορθώματά του να γίνονται γνωστά τοις πάσι, ο Τσούμπερ δεν ήταν πια άγνωστος στις αντίπαλες άμυνες. Οι χώροι έκλεισαν και τα γκολ σταμάτησαν να έρχονται, σε ένα πρωτάθλημα όπου κυριαρχεί η δύναμη και η τακτική και οι αντίπαλοι της ΑΕΚ βασικά αμύνονται.

Στα υπόλοιπα 18 ματς που αγωνίστηκε βρήκε δίχτυα μόνο δύο φορές, φάνηκε να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα γι’ αυτόν δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος και η ενεργοποίηση της οψιόν αγοράς από τη Φρανκφούρτη τέθηκε σε αμφιβολία. Στα τελευταία ματς της, κακής για την ΑΕΚ, σεζόν, σε κάθε λάθος του, η εξέδρα μουρμούριζε με δυσφορία.

Πώς, όμως να αγνοήσεις έναν εν ενεργεία παίκτη της εθνικής Ελβετίας που είχες δυνατότητα να αγοράσεις με 2 εκ. ευρώ; Ο Τσούμπερ έμεινε, αλλά από νωρίς τέθηκε νοκ-άουτ με τραυματισμό.

Επέστρεψε στις 28 Δεκεμβρίου με έναν άλλον ρόλο, αυτό του αναπληρωματικού σε μια ομάδα με πολύ πιο πλούσιο ρόστερ σε σχέση με πέρυσι  Η μεγάλη αποχή τον οδήγησε σε βεβιασμένες ενέργειες, η λαχτάρα του να σκοράρει να συμβάλει κι αυτός στη μεγάλη προσπάθεια της ομάδας του, σε άγχος και λάθη.

Οι λέξεις «άμπαλος», «χασογκόλης» ακούγονταν πια κι από φίλους, όχι μόνο από αντιπάλους της ΑΕΚ.

Ο Ελβετός κατάλαβε ότι δεν ανήκει στα πρώτα βιολιά της ομάδας. Είδε ότι το στυλ παιχνιδιού που έχει μάθει να παίζει δεν τον οδηγεί πουθενά. Κι έτσι, από winger, με τον Ματίας Αλμέιδα έγινε και παίκτης περιοχής, με ειδική αποστολή να έρχεται από τον πάγκο με τη δύναμη και την ταχύτητά του για να δώσει πνοή στους κουρασμένους συμπαίκτες του.

Σκόραρε στη Νίκαια και στο Περιστέρι, δύο γκολ που έδωσαν έξι βαθμούς. Πέτυχε γκολ στο 1-3 με τον Ολυμπιακό και την Κυριακή έβαλε άλλα δύο στον εξαιρετικό Κουέστα. Πέντε τέρματα σε 388 λεπτά, δηλαδή κατά μέσο όρο σκοράρει παραπάνω από ένα γκολ (1,16) σε ένα 90λεπτο.

Ο Τσούμπερ είναι ξανά ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του προπονητή του, που τον έπεισε να αλλάξει το στυλ και το ρόλο που είχε μάθει να εφαρμόζει τόσα χρόνια. Ο Αλμέιδα επανέφερε την όρεξη, τη διάθεση σε έναν ποδοσφαιριστή που αντιμετώπιζε υπαρξιακό πρόβλημα στον αγωνιστικό χώρο. Έκανε ξανά σημαντικό έναν παίκτη που δεν ήταν ποτέ, αλλά αντιμετωπιζόταν ως «άμπαλος», «χασογκόλης».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News