AEK: Ο Αλμέιδα ξέρει τι περιμένει από τον Παναθηναϊκό – Ο Γιοβάνοβιτς γνωρίζει τι του επιφυλάσσει ο Αλμέιδα;

Τα πιόνια των δύο προπονητών στη σκακιέρα που ετοιμάζεται για τη μητέρα των μαχών του φετινού πρωταθλήματος, στήνονται. Οι συνθήκες του ματς υποχρεώνουν τον Γιοβάνοβιτς να είναι περισσότερο προβλέψιμος και υποχρεώνουν τον Αλμέιδα να εκπλήξει τον αντίπαλό του.

Κυριακή κοντή γιορτή. Ο φετινός τίτλος κρίνεται εν πολλοίς στο μεγάλο ματς Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, αφού το σασπένς πήγε περίπατο στα αρχικώς αποκαλούμενα «συναρπαστικότερα πλέι-οφ» της ιστορίας, μετά τις αλεπάλληλες αποτυχίες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Στο αθηναϊκό ντέρμπι στη Λεωφόρο, το Τριφύλλι παίζει για δύο αποτελέσματα και σε συνδυασμό με το αβαντάζ της έδρας, φαινομενικά έχει ένα μικρό προβάδισμα. Η μάχη των πάγκων, ωστόσο, μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ΑΕΚ!

Μετά το 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, πολύ νωρίς στη σεζόν, κι από τη στιγμή που ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έκλεισαν τις μεταγραφές τους και βρήκαν τα πατήματα τους στο γήπεδο, συναντήθηκαν δύο φορές στην Αγιά-Σοφιά. Δύο ματς στα οποία ο Παναθηναϊκός είχε παρόμοια προσέγγιση, αλλά η ΑΕΚ εντελώς διαφορετική και, όπως φαίνεται σε αυτό το τρίτο παιχνίδι (και τέταρτο συνολικά από την αρχή της σεζόν), ο Αλμέιδα επιφυλάσσει εκπλήξεις στον Γιοβάνοβιτς.

O Σέρβος προπονητής βασίζεται από το πρώτο ματς της χρονιάς στο συμπαγές σύνολο, που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, στον περιορισμό των κενών χώρων, ενώ στα δύσκολα ματς επιστρατεύει τη σφιχτή, επιθετική άμυνα, που ξεκινά από τα αντίπαλα καρέ και δεν διστάζει να δώσει το φάουλ και την κίτρινη για να σταματήσει την υπόνοια αντεπίθεσης.

Με αυτή τη λογική έπαιξε δύο φορές στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τη μία πήρε μάλλον άνετο 0-0 και την άλλη έχασε με 1-0 ύστερα από μια φάση που η άμυνά του πιάστηκε στον ύπνο.

Μπορεί να έχασε τον Αϊτόρ με τραυματισμό, αλλά πρόσθεσε στην ομάδα του παίκτη με παρόμοια χαρακτηριστικά, τον Μαντσίνι και το Γενάρη εμπλούτισε τον πάγκο του, σε τέτοιο βαθμό, ώστε πήρε ματς από τους αναπληρωματικούς του.

Ο Γιοβάνοβιτς δεν αλλάζει το στυλ της ομάδας του, ειδικά στα παιχνίδια που ξέρει ότι θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Στην Τούμπα αναγκάστηκε να ρισκάρει για μην χαθεί ο τίτλος πρόωρα στη Θεσσαλονίκη. Απέναντι στον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟ είχε περισσότερα τρεξίματα και κατοχή, αλλά εξαντλήθηκε και βρέθηκε πολιορκημένος επί ένα 15λεπτο στην περιοχή του να παλεύει με νύχια και με δόντια να αποφύγει το γκολ.

Κόντρα στην ΑΕΚ δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να παίξει τόσο επιθετικά, οπότε λογικά θα επιστρέψει στην τακτική των δύο αγώνων στην Αγιά-Σοφιά.

Ο Αλμέιδα, από την άλλη, είναι υποχρεωμένος να μείνει πιστός στο δόγμα της κατοχής και του επιθετικού ποδοσφαίρου. Μια φορά αναθεώρησε την τακτική του, μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, και το πλήρωσε με ένα άνευρο 0-0 με τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ θα παίξει επιθετικά στη Λεωφόρο, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Ποιο επιθετικό δόγμα θα επιλέξει όμως; Αυτό των δύο τελευταίων αγώνων, δηλαδή του ενός αμυντικού χαφ, που του έδωσε τρία γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό και τέσσερα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, και συνάμα δημιούργησε πάμπολλες ευκαιρίες για περισσότερα γκολ; Μάλλον όχι…

Λέμε ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, ωστόσο, αν ο Αργεντινός δεν εκπλήξει τον Γιοβάνοβιτς, θα πέσει στην παγίδα του Σέρβου, που είναι μανούλα στο να χτυπά τον αντίπαλο στις αδυναμίες του.

Φρονώ ότι ο Αλμέιδα δεν είναι αφελής να προσεγγίσει αυτό το  do-or-die παιχνίδι με τόσο ριψοκίνδυνο στήσιμο, πολύ απλά γιατί αντιμετωπίζει ομάδα άλλης λογικής και ψυχολογίας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το ολιγομελές κέντρο θα είναι βούτυρο στο ψωμί του Γιοβάνοβιτς και των μέσων του.

Είμαι πεπεισμένος ότι ακόμα κι αν για λόγους ψυχολογίας, προϊστορίας ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, ο προπονητής της ΑΕΚ επιλέξει έναν εκ των Γιόνσον και Σιμάνσκι, το σχήμα που θα παρατάξει δεν θα είναι όσο επιθετικογενές όσο αυτό των δύο τελευταίων αγώνων. Θα είναι μεγάλο τον ρίσκο να ψάξει μανιωδώς το (τα) γκολ για όσα λεπτά αντέξουν τα πόδια και τα πνευμόνια των βασικών του, γιατί τότε μαθηματικά θα χάσει, αν όχι το παιχνίδι, τότε σίγουρα το πρωτάθλημα.

Πώς θα παίξει, λοιπόν, η ΑΕΚ στο ντέρμπι; Την απάντηση την έχει ο ίδιος ο Αλμέιδα και σίγουρα ο τρόπος που θα επιλέξει, αν μη τι άλλο, θα προβληματίσει τον Γιοβάνοβιτς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News