Super League: Ευτυχώς, για το καλό του ποδοσφαίρου το πρωτάθλημα το παίρνει η ΑΕΚ

Πιθανή κατάκτηση του τίτλου από τον Παναθηναϊκό θα αποτελούσε μια όμορφη ιστορία, αλλά παράδειγμα προς αποφυγή για την ποιοτική άνοδο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Την ύστατη ώρα ο Ολυμπιακός απάντησε στις Κασσάνδρες και ο Παναθηναϊκός,  μετά την πρώτη ήττα του στα πλέι-οφ, παραχωρεί τον τίτλο στην ΑΕΚ, που θα πρέπει να κάνει το… χαρακίρι του αιώνα για να μη τον κατακτήσει.

Το Τριφύλλι έμεινε από δυνάμεις στην έξτρα περίοδο του πρωταθλήματος, έχοντας 4 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα . Δεν είχε αυτήν την έξτρα ταχύτητα στο κιβώτιό του, απαραίτητη για να κάνει την υπέρβαση. Γιατί υπέρβαση θα ήταν να κερδίσει μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό το πρωτάθλημα.

Για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου το πρωτάθλημα το παίρνει η ομάδα που πραγματικά επένδυσε αυτή την αγωνιστική περίοδο. Πέρα από συλλογικές προτιμήσεις, η ΑΕΚ του 6-3-0 στα πλέι-οφ, που λογικά θα γίνει 7-3-0 στο φινάλε, θα πρέπει να αποτελεί φάρο για το μέλλον του αθλήματος στη χώρα. Όπως φάρος είναι εδώ και μια 20ετία και βάλε ο Ολυμπιακός και σίγουρα δεν είναι ο Παναθηναϊκός.

Εξηγούμαι. Εδώ και χρόνια, έχοντας ξεπεράσει τις εποχές της αμφισβήτησης των πρώτων πρωταθλημάτων των ερυθρόλευκων, ο Ολυμπιακός ανέβηκε επίπεδο έχοντας ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο, πλήρωσε για να φέρει καλούς προπονητές και ποδοσφαιριστές, ανέβασε τη μεταπωλητική τους αξία, έκανε αξιόλογες ευρωπαϊκές πορείες και δημιούργησε πανευρωπαϊκά ένα αξιοσέβαστο brand name. Γι’ αυτό και σάρωσε τους τίτλους στην Ελλάδα, την ώρα που αντίπαλοί του δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να αλλάξουν τη μοίρα τους.

Στην απαρχή μιας παρόμοιας εποχής είναι και η ΑΕΚ. Πλέον, έχει το δικό της γήπεδο, έφερε στην Ελλάδα έναν εξαιρετικό προπονητή και διακεκριμένους παίκτες, που βελτιώνουν τη φήμη τους και την αξία τους αγωνιζόμενοι στην κιτρινόμαυρη ομάδα.

Με λίγα λόγια, η διοίκηση της ΑΕΚ έκανε πράξη αυτό που ακουγόταν χρόνια ως πρόκληση ή ως προτροπή από τους ερυθρόλευκους προς τους αντιπάλους τους: επένδυσε!

Θα ήταν μια όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία ενδεχόμενη κατάκτηση του τίτλου από τον Παναθηναϊκό, όπως ήταν αυτή της κατάκτησης του Euro 2004 από την Ελλάδα, του αντίστοιχου του 1992 από τη Δανία, της Premier League του 2015-16 από τη Λέστερ.

Ωστόσο, μια ομάδα με χαμηλό μπάτζετ, σφιχτές μεταγραφές, που φεύγει από το ΟΑΚΑ για να γυρίσει στο παλιό, μικρό γήπεδο μιας άλλης εποχής, δεν θα έπρεπε να επιβραβεύεται για την έλλειψη οράματος της διοίκησής της.

Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι άξιος συγχαρητηρίων για όσα πέτυχε με τόσο λίγα μέσα, όπως και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς που πήρε το μάξιμουμ της απόδοσης από παίκτες που δεν είχαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ ή του Ολυμπιακού.

Ωστόσο, αν αυτή η ομάδα κατακτούσε τον τίτλο, θα αποτελούσε ένα κακό παράδειγμα για τις διοικήσεις των άλλων διεκδικητών του τίτλου και θα έβλαπτε μακροπρόθεσμα και τον ίδιο τον Παναθηναϊκό.

Αντίθετα, η φετινή ιστορία της ΑΕΚ μπορεί να αποτελέσει φωτεινό οδηγό ως project.

H Ένωση ξεσήκωσε και συσπείρωσε τους ταλαιπωρημένους οπαδούς της, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα – και θα το πράξουν – να απαιτήσουν η επένδυση αυτή είναι γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Όπως θα πρέπει να απαιτήσουν το ίδιο και οι οπαδοί του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, του Άρη, αλλά – στο μέτρου του δυνατού – και οι φίλοι των υπόλοιπων ομάδων της Super League.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News