BLOG: Όταν το παιχνίδι περνά σε δεύτερη μοίρα

Ένας απίστευτος τινέιτζερ, ο Κάρλος Αλκαράθ, έθεσε νοκ-άουτ το Νο 3 του ταμπλό από τη διεκδίκηση του US Open. Ο Βασίλης Γεωργιώτης αναρωτιέται αν το ταλέντο του Ισπανού ήταν ο μόνος λόγος της πρόωρης εξόδου του Στέφανου Τσιτσιπά

Άλλο ένα US Open άλλη μια πρόωρη έξοδος για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Για τέταρτη φορά σε ισάριθμες συμμετοχές στο μεγάλο τουρνουά της Νέας Υόρκης, ο «Στεφ» αποχαιρέτησε πριν φτάσει στη φάση των «16». Κι αν στις προηγούμενες τρεις δεν ήταν μεταξύ των φαβορί για να φτάσει ψηλά, φέτος, εκκινώντας από το Νο 3 του ταμπλό, οι προσδοκίες για μια πορεία, τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά, ήταν μεγάλες.

Ο Τσιτσιπάς δεν ήταν αυτός που γνωρίζουμε στα τρία παιχνίδια που έδωσε στη Νέα Υόρκη. Κόπιασε πάρα πολύ με τον βετεράνο Άντι Μάρεϊ παίζοντας πέντε σετ, δίνοντας ταυτόχρονα λαβές (αδικαιολόγητες) για ειρωνικά σχόλια. Απώλεσε σετ με τον Μαναρινό, έναν παίκτη που δεν είναι του πεταματατού, αλλά ούτε και της πρώτης γραμμής. Κι έχασε στα πέντε σετ από τον εξαιρετικό, αλλά άπειρο 18χρονο Ισπανό Αλκαράθ.

Την ίδια ώρα, οι βασικοί του αντίπαλοι (Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ) όχι μόνο για αυτό το τουρνουά, αλλά για το ποιος θα κυριαρχήσει στα χρόνια που έρχονται, όταν οι Big-3 βγουν οριστικά στη σύνταξη, «καθαρίζουν» τους πρώτους γύρους με εύκολα 3-0 και χαμηλή, πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Για τις μέτριες (για το επίπεδό του και το ταλέντο του πάντα) εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη, σίγουρα δεν φταίνε τα μακρά toilet breaks αυτά καθ’ αυτά. Καλά κάνει και τα παίρνει, εφ’ όσον το επιτρέπει ο κανονισμός. Η κουβέντα για τα toilet breaks, όμως, ο τρόπος που αντιμετωπίζει την υποβόσκουσα αμφισβήτηση και ειρωνεία από αντιπάλους, media και κόσμο, είναι που κάνουν τη ζημιά. Ο Τσιτσιπάς προσπαθεί καθημερινά να βγει στην αντεπίθεση, όταν θα έπρεπε να ξεκόψει την κουβέντα μια καλή είτε με χιούμορ είτε κοφτά, χωρίς να «τραβάει» την κουβέντα, όπως θα έκανε ο Τζο Μάκενρο. Αλλά εδώ μιλάμε για τελείως διαφορετική προσωπικότητα… Στην ίδια δίνη παρασύρθηκε και με αντικείμενο το εμβόλιο.

Ο Τσιτσιπάς, λοιπόν, στη Νέα Υόρκη κατανάλωσε πολύ φαιά ουσία να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν «κλέβει» και εισέπραξε πολύ αρνητική ενέργεια από το γήπεδο, το διαδίκτυο και τους χώρους των media. Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι χρειάζεται μια δυνατή ομάδα επικοινωνίας να τον στηρίξει, να τον προστατεύσει, να τον συμβουλέψει.

Ο Έλληνας τενίστας έχει εξαιρετικές πιθανότητες να κατακτήσει όχι ένα και δύο, αλλά πάνω από μια ντουζίνα γκραν σλαμ και τίτλους. Για την ώρα δυσκολεύεται να κερδίσει μικρομεσαία τουρνουά και είναι άδικο για το ταλέντο του.

Μπορεί να είναι μικρός, αλλά ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Κυλάει σταθερά, προσθέτοντας χρόνια, κούραση, ταλαιπωρίες στο κορμί σου, ενώ ταυτόχρονα έρχονται νέες φουρνιές παικτών, πιο δυνατοί, πιο εξελιγμένοι, πιο… βιονικοί. Για αυτό ο Τσιτσιπάς, επιβάλλεται να λύσει τα όποια εξωαγωνιστικά θέματα έχει, το συντομότερο και να φτάσει εκεί που μπορεί και αξίζει. Στην κορυφή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News