ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΩΤΗΣ: Η Σάκκαρη ξεπέρασε τον Τσιτσιπά

Στην αναπόφευκτη σύγκριση στην απόδοση και στην στάση των κορυφαίων τενιστών μας στους τελικούς της χρονιάς, η Μαρία Σάκκαρη κερδίζει τις εντυπώσεις έναντι του Στέφανου Τσιτσιπά.

Αυτές τις μέρες διεξάγονται παράλληλα οι δύο τελικές φάσεις στο τένις, σε άνδρες και γυναίκες, με τη συμμετοχή των οχτώ καλύτερων αθλητών και αθλητριών του κόσμου. Τι τιμή για την Ελλάδα να έχει εκπρόσωπο και στις δύο διοργανώσεις!

Η παράλληλα διεξαγωγή αναπόφευκτα μας ωθεί να προχωρήσουμε σε σύγκριση των δύο παιδιών μας. Όσο κι αν είναι δύσκολο να βάλεις στην ίδια ζυγαριά έναν άντρα μία γυναίκα, κάποια πράγματα είναι μπροστά μας, ολοφάνερα.

Πρώτα από όλα η διάθεση. Η Μαρία Σάκκαρη είναι σαφώς πιο κεφάτη, πιο χαρούμενη δείχνει να ευχαριστιέται αυτό που κάνει αυτήν την περίοδο. Λογικό, αφού έχει ανέβει ψηλότερα από ποτέ στην παγκόσμια κατάταξη και έφτασε για πρώτη φορά στους WTA Finals. Αντίθετα ο Στέφανος κερδίζει και χάνει με την ίδια συχνότητα τελευταία και μετέχει για τρίτη φορά στους ATP Finals.

Η Μαρία είναι ένα κορίτσι που δεν είναι αυτό που λέμε ταλέντο, βασικά σωματικά, σε αντίθεση με τον Στέφανο Τσιτσιπά. Η Σάκκαρη του 1.72 μ. παλεύει σε ένα κόσμο γιγάντων, δυνατών κορμιών που προέρχονται από χώρες με παράδοση και πληθώρα χορηγών να τις στηρίξουν. Το τελευταίο ισχύει και τον Στέφανο, με τη διαφορά ότι στέκει στα 1.93 μ. και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα σωματομετρικά από τους αντιπάλους του.

Χωρίς διάθεση να διαχωρίσουμε τους ψηλούς από τους κοντούς, η αλήθεια είναι ότι το ύψος δίνει σαφές πλεονέκτημα στο τένις, μεγαλώνει τις γωνίες και το εύρος στα χτυπήματα, προσφέρει καλύτερη οπτική στο γήπεδο. Και το βασικότερο, βοηθάει πολύ στο σερβίς, που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι στο τένις – το μισό – και ίσως παραπάνω από το μισό – παιχνίδι.

Η Σάκκαρη, λοιπόν, μπόρεσε να φτάσει τόσο ψηλά, γιατί πάλεψε να καλύψει το φυσιολογικό μειονέκτημά της, «έχτισε» το κορμί της, δούλεψε το σερβίς της, αλλά και τη φυσική της κατάσταση, που είναι το «αντίδοτο» στην υπεροχή των υψηλότερων σωματικά. Η αντοχή της ήταν αυτή που την έφερε στα ημιτελικά των WTA Finals και ίσως της χάριζε και το τρόπαιο, αν δεν έπεφτε πάνω στην εν δυνάμει Νο 1 του κόσμου, βάσει των αποτελεσμάτων της τους τελευταίους μήνες, Ανέτ Κόνταβεϊτ.

Από τον Στέφανο έχουμε μοναδικό δείγμα γραφής στους ATP Finals το πρώτο ματς με τον Ρούμπλεφ από τον οποίο νικήθηκε κατά κράτος από το σερβίς και μόνο, παρουσιάζοντας μια νωθρότητα και έλλειψη πολυποίκιλου πλάνου αντιμετώπισης του Ρώσου στο παιχνίδι. Τον τελευταίο καιρό, πέρα από το πρόβλημα τραυματισμού που είχε, δείχνει να μπαίνει «σβηστός» στα παιχνίδια του και κάποια στιγμή ανεβάζει στροφές για να κερδίσει, συνήθως με ανατροπή. Άλλες φορές τού βγαίνει κι άλλες όχι…

Πολύ σημαντικός παράγοντας που γέρνει αυτήν την περίοδο την πλάστιγγα υπέρ της Σάκκαρη, είναι και η διαχείριση που κάνουν στα social media, με τις αντιδράσεις του κόσμου που τη συνοδεύουν. Η Μαρία δεν είναι πολύ δραστήρια σε αυτόν το χώρο, ωστόσο δεν έχει προκαλέσει ποτέ με δηλώσεις της, ποσταρίσματα, αντιδράσεις. Δέχτηκε μόνο για ένα διάστημα μια αήθη επίθεση από τους haters του διαδικτύου λόγω της προσωπικής της σχέσης, σε αντίθεση με τον Στέφανο που έχει πολλές ανοιχτές κόντρες με τους χρήστες και τα τρολ των social media με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του. Θα μου πείτε τα social media δεν παίζουν τένις, επηρεάζουν, όμως, τον ψυχολογικό κόσμο του αθλητή και όλοι ξέρουμε πώς αποτυπώνεται αυτή η επιρροή στον αγωνιστικό χώρο.

Η ψυχολογία, η αυτοσυγκράτηση, ο έλεγχος είναι ένας άλλος τομέας που έχει δουλέψει πολύ η Μαρία Σάκκαρη. Η γκρίνια και τα νεύρα που βλέπαμε να βγάζει παλαιότερα κατά τη διάρκεια των αγώνων έχουν εξαλειφθεί και σίγουρα για να είμαστε δίκαιοι – σ’ αυτό βοηθάνε και οι νίκες.

Εν κατακλείδει, ο Στέφανος είναι ένας τενίστας που η ελίτ κοινότητα περίμενε να έρθει. Έφτασε γρήγορα ψηλά και τώρα καλείται να διαχειριστεί αυτή τη θέση και να κάνει το βήμα παραπάνω. Με την παρούσα εν γένει στάση του αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο.

Αντίθετα, η Σάκκαρη είναι μια τενίστρια που πάλεψε για να γίνει αποδεκτή από την ελίτ του παγκόσμιου τένις. Έφτασε το επίπεδο των κορυφαίων και έχει όλες τις προδιαγραφές να ανέβει ακόμα πιο ψηλά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News