ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΩΤΗΣ: Εμβολιασμένος και επιθετικός ο Τσιτσιπάς, χτίζει αυτοπεποίθηση με την… μπάλα χαμηλά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μοιάζει πιο συγκεντρωμένος και… συνεσταλμένος μετά από μια περσινή σεζόν όπου έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό γκραν σλαμ, αλλά του ασκήθηκε δριμεία κριτική για τη στάση του στον εμβολιασμό και για τα περίφημα toilet break.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μοιάζει πιο συγκεντρωμένος και… συνεσταλμένος μετά από μια περσινή σεζόν όπου έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό γκραν σλαμ, αλλά του ασκήθηκε δριμεία κριτική για τη στάση του στον εμβολιασμό και για τα περίφημα toilet break. 

Το δείγμα γραφής που έχουμε από τον Στέφανο Τσιτσιπά είναι πολύ μικρό για το 2022, πώς θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο άραγε, αφού το ημερολόγιο δείχνει ακόμα 18 Ιανουαρίου.

Όμως, ο Στέφανος του 2022 δείχνει τόσο διαφορετικός από αυτόν του 2021!

Ο νέος Τσιτσιπάς δείχνει σε αυτά τα 3-4 ματς που τον είδαμε, στο ATP Cup μαζί με τα διπλά και στο εναρκτήριο στο όπεν της Αυστραλίας με αντίπαλο τον Μίκαελ Ίμερ να προσπαθεί να παρουσιάσει ένα διαφορετικό προφίλ.

Ο επιθετικός Τσιτσιπάς που ανεβαίνει στο φιλέ

Αγωνιστικά, σίγουρα δεν περιμένουμε πολλά τόσο νωρίς, ειδικά μετά την επέμβαση στον αγκώνα που τον άφησε εκτός προπονήσεων και αγωνιστικού ρυθμού. Φαίνεται όμως ότι ο Στέφανος αυτό το διάστημα δούλεψε ένα κομμάτι του παιχνιδιού, που οι περισσότεροι τοπ παίκτες αποφεύγουν: την άνοδο στο φιλέ. Στο παιχνίδι με τον Ίμερ ανέβηκε 48 φορές στο φιλέ που είναι πολλές, πάρα πολλές. Για να καταλάβετε, ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ σε πιο εύκολο, θεωρητικά παιχνίδι με τον Ανρί Λαακσόνεν, ανέβηκε μόλις 20, ούτε καν τις μισές.

Το ανέβασμα στο φιλέ εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, αφού παίκτες με εύστοχα χτυπήματα από την τελική γραμμή  τόσο με το backhand όσο και με το forehand, μπορούν να σε τιμωρήσουν. Η άνοδος στο φιλέ, όμως, προκαλεί και πανικό στον αντίπαλο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και με καλό timing.

Πρόκειται για ένα νέο όπλο στη φαρέτρα του Τσιτσιπά, αλλά θέλει μεγάλη υπευθυνότητα στη χρήση του. Με τον Ίμερ, έναν παίκτη με θεωρητικά καλά χτυπήματα από τη base line, είχε τη δυνατότητα να ρισκάρει παραπάνω και το ποσοστό βγήκε υψηλό, 71% με 34/48. Με τον Μεντβέντεφ και τον Ζβέρεφ όμως, μην περιμένετε τόσο υψηλά νούμερα.

Κόντρα στο Σουηδό, ο Τσιτσιπάς από βιασύνη να τελειώσει νωρίς το ματς και να μην σπαταλήσει ενέργεια πήρε κάποια ρίσκα που πιθανότατα θα περιορίσει όσο προχωρούν οι γύροι στη Μελβούρνη και ανεβαίνει ο συντελεστής δυσκολίας. Στον επόμενο αντίπαλό του, τον Αργεντινό Σεμπαστιάν Μπάες, πιθανότατα θα δώσει συνέχεια στο ρίσκο.

Με εμβόλιο και χωρίς toilet break

Οι αλλαγές για τον Στέφανο δεν σταματούν στο αγωνιστικό σκέλος. Σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια του, εμφανίστηκε πιο μετρημένος στις δηλώσεις του, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι πια εμβολιασμένος! Και δεν το αναφέρω αυτό για να στηρίξω την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού της κυβέρνησης, αλλά γιατί βγάζοντας από το μυαλό του καταστάσεις και σκέψεις που απορροφούν ενέργεια και χρόνο να απαντάει σε ερωτήσεις και να ποστάρει απολογητικά tweet, μόνο κέρδη θα αποκομίσει.

Έπειτα η ATP ξεκαθάρισε το θέμα με τα toilet break. Ξεχάστε τα δεκάλεπτα και βάλε διαλλείματα. Πλέον, το όριο είναι 3 λεπτά με περιθώριο επέκτασης μόνο δύο λεπτών ακόμα. Άλλο ένα αγκάθι, άλλο ένα θέμα που έβαλε τον Τσιτσιπά στο στόχαστρο των επικριτών του, βγήκε από τη μέση.

Τώρα αν στην πορεία προκύψουν νέες καταστάσεις που θα αποσπάσουν την προσοχή του από το αγωνιστικό σκέλος, αυτό δεν το γνωρίζω. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι το 2022 ξεκινά για τον Τσιτσιπά με πολύ πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις και καλύτερη διάθεση για τον ίδιο από τις αντίστοιχες συνθήκες που βίωσε στο τέλος του 2021.

Με το κεφάλι και την μπάλα χαμηλά και λιγότερη έκθεση στα social media, μπορεί φέτος να είναι η χρονιά του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News