Ολυμπιακός: Πριν από τέσσερα χρόνια έγινε ένα (άλλο) restart

Θύρα 7 κορεό
eurokinissi

Το facebook θύμισε στον Σπύρο Γρομητσάρη τον προ 4ετίας (και μία ημέρα) θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Μίλαν και παράλληλα ότι είναι εφικτό να γίνει restart μεσούσης της σεζόν.

Ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Τέσσερα χρόνια και μία ημέρα για την ακρίβεια (13/12/2018). Ο νέος Ολυμπιακός, ο Ολυμπιακός της εποχής Πέδρο Μαρτίνς, υποδέχονταν τη Μίλαν την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League και χρειάζονταν μια νίκη με (τουλάχιστον) δύο γκολ διαφορά για να πάρει το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ της διοργάνωσης και ν’ αφήσει εκτός τους σπουδαίους ροσονέρι.

Μέχρι τότε οι ερυθρόλευκοι δεν τα πήγαιναν όσο καλά θεωρούσαν κάποιοι (κακώς θεωρούσαν, η ομάδα είχε υποστεί ολική αναδόμηση το καλοκαίρι που είχε προηγηθεί) ότι έπρεπε. Είχε ηττηθεί από τον ΠΑΟΚ στο Γ.Καραϊσκάκης σ’ ένα ματς που… κοιμήθηκε ο Θεός, είχε ηττηθεί από τον ΟΦΗ στην Κρήτη, είχε μείνει στην ισοπαλία με ΑΕΚ (εκτός), Παναθηναϊκό (εντός) και Ξάνθη (εκτός).

Είχε μείνει πίσω λοιπόν στον βαθμολογικό πίνακα και κάποιοι αμφισβητούσαν αν ο ταπεινός Πέδρο Μαρτίνς ήταν ο κατάλληλος για να οδηγήσει την ομάδα ξανά στο δρόμο των τίτλων. Εκείνη τη βραδιά λοιπόν, όταν κάποιοι περίμεναν / ζητούσαν ότι θα τεθεί θέμα προπονητή στις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ο Ολυμπιακός έκανε ένα άλλο restart.

Μια επανεκκίνηση που την είχε ανάγκη κυρίως ψυχολογικά. Επανεκκίνηση και στον τρόπο που οι άλλοι έβλεπαν την ομάδα και τον προπονητή της. Τελικά εκείνο το ρόστερ μπορούσε σπουδαία πράγματα. Τελικά εκείνος ο προπονητής μπορούσε σπουδαία πράγματα.

Απλά κάποιοι, λανθασμένα (δυστυχώς αυτή η πρεμούρα και τα fast food συμπεράσματα αποτελούν μια σύγχρονη μάστιγα του τρόπου που βλέπει πολύς κόσμος το ποδόσφαιρο και όχι μόνο), πίστευαν ότι είναι εφικτό μια ομάδα να τα κάνει όλα σωστά και να σαρώσει παρότι ελάχιστους μήνες πριν είχε αλλάξει προπονητή και ρόστερ κατά 60-70%.

Ο Ολυμπιακός την πήρε εκείνη τη νίκη, τον θρίαμβο για την ακρίβεια, με 3-1 και προκρίθηκε αφήνοντας εκτός τους γίγαντες Ιταλούς. Ήταν το ματς στο οποίο έγινε το… κλικ. Που πίστεψαν οι άλλοι σ’ εκείνη την ομάδα γιατί η ομάδα πίστευε ήδη στον εαυτό της και το μόνο που ήθελε ήταν συμπαράσταση και χρόνο. Ήταν μια επανεκκίνηση.

Επανεκκίνηση, έστω και με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, επιχειρεί τώρα ο Ολυμπιακός. Θυμήθηκα την ιστορία για να υπογραμμίσω ότι, τελικά, επανεκκινήσεις μπορούν να γίνουν και μεσούσης μιας σεζόν, όχι μόνο στην αρχή της. Ωστόσο για να πετύχει χρειάζονται, εκτός από ικανούς ανθρώπους, υπομονή και στήριξη. Κι αυτό το τελευταίο, στην ελληνική πραγματικότητα, δείχνει απείρως πιο δυσεύρετο «συστατικό»…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News