Ολυμπιακός: Το 2022 του Μαρσέλο και του Χάμες, το 2023 της μεγάλης επιστροφής!

Sportday.gr

Ο Σπύρος Γρομητσάρης πραγματοποιεί το «ερυθρόλευκο» ταμείο του 2022, καταγράφει συν και πλην και γράφει για το 2023 των μεγάλων απαντήσεων και των «πρέπει» του Ολυμπιακού

Το 2022 δεν ήταν μια τυπική Ολυμπιακή χρονιά. Τυπικό για τον Ολυμπιακό είναι να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και ο κόσμος στην κερκίδα να χειροκροτεί. Με τον ερχομό του 2022 ωστόσο ο σταθερός και άκρως επιτυχημένος Θρύλος της προπονητικής εποχής Πέδρο Μαρτίνς άρχισε να… χάνει τη δυναμική του. Το πρωτάθλημα, το 3ο στη σειρά, το κατέκτησε με περίπατο (σ.σ.: το κύπελλο χάθηκε αφού ήρθε αποκλεισμός από τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά). Ωστόσο ο κόσμος άρχισε να μουρμουρίζει για το στυλ παιχνιδιού και αυξάνονταν οι «φωνές» που αναρωτιόντουσαν / αμφισβητούσαν αν έχει άλλα να δώσει ο Πορτογάλος τεχνικός στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού.

Το ενδεικτικό πρώτο δείγμα της χρονιάς και η πρώτη αλλαγή

Ως πλέον ενδεικτικό δείγμα του τι θα επακολουθούσε το 2022, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν το ματς-ποδαρικό του Ολυμπιακού, ένα 0-0 με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη για τη Super League. Κάπως έτσι, μετά και την αδυναμία να προκριθεί η ομάδα στους ομίλους του Champions League για 2η σερί σεζόν, ένας αποκλεισμός που ήταν και αρκετά οδυνηρός αφού σφραγίστηκε με βαριά (0-4) εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι Χάιφα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε την απόφαση για σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη σημαντική αλλαγή έγινε την 1η Αυγούστου 2022 και ήταν η απομάκρυνση του Πέδρο Μαρτίνς (221 ματς) από την τεχνική ηγεσία παρότι είχε ανανεωθεί πρόωρα το συμβόλαιό του για δύο ακόμα χρόνια.

Το «πείραμα» Κορμπεράν κράτησε λίγο

Μετά τον Πέδρο Μαρτίνς που κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού περισσότερο από κάθε άλλον σπάζοντας κι άλλα σπουδαία ρεκόρ, οι ερυθρόλευκοι στράφηκαν στον υποσχόμενο Κάρλος Κορμπεράν που είχε φτάσει με τη Χάντερσφιλντ στον… τελικό ανόδου της Τσάμπιονσιπ. Ωστόσο δεν έμελλε να μακροημερεύσει ο φιλόδοξος Ισπανός. Τα αποτελέσματα δεν… βοήθησαν καθόλου και μετά από περίπου 40 μέρες (1/8 – 18/9) και μόλις 11 ματς στον πάγκο του Ολυμπιακού απολύθηκε.

Και… μπαμ με Μαρσέλο και… μπουμ με Χάμες

Όσο ήταν στον πάγκο ο Κάρλος Κορμπεράν ο Ολυμπιακός συνέχισε να αλλάζει εντυπωσιακά. Άλλαζε ταυτόχρονα και το ρόστερ του αφού η ομάδα αδυνατούσε να «βγάλει» στο γήπεδο το γνώριμο χαρακτήρα της. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν υπολογίζει το κόστος, προέβη σε δύο από τις πλέον εντυπωσιακές, αν όχι τις πλέον εντυπωσιακές, μεταγραφικές του κινήσεις. Ο κορυφαίος αριστερός μπακ στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια, ο σπουδαίος Μαρσέλο με την απίθανη καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, ντύθηκε στα ερυθρόλευκα. Ο πλανήτης… σείστηκε στο άκουσμα της είδησης όπως σείστηκε και το γήπεδο Καραϊσκάκης που γέμισε για να τον υποδεχθεί σε μια ανεπανάληπτη φιέστα.

Και ο Μαρινάκης δεν σταμάτησε εκεί. Στις 2 Σεπτέμβρη αποκτήθηκε ο Μαρσέλο, στις 15 Σεπτέμβρη ένας ακόμα παγκόσμιος σταρ, και πρώην σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης και όχι μόνο. Ο Κολομβιανός Χάμες Ροντρίγκες, έγινε επίσης παίκτης του Ολυμπιακού αυξάνοντας ακόμα τον ενθουσιασμό αλλά και την ποιότητα σ’ ένα ρόστερ που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το κορυφαίο ever.

Η ώρα του (προπονητή) διαχειριστή

Κι επειδή η συνθήκη, μετά την απομάκρυνση και του Κάρλος Κορμπεράν από τον πάγκο, ήταν ειδική, οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να στραφούν σε μια γνώριμη λύση. Τη λύση ενός προπονητή που είχε τη φήμη και του καλού διαχειριστή. Διαχειριστή παικτών-προσωπικοτήτων σαν και τη δική του. Ο Μίτσελ Γκονζάλεθ επανέκαμψε λοιπόν στον πάγκο του Ολυμπιακού την 21η Σεπτέμβρη.

Ήταν ξανά κόουτς του Θρύλου από τον Φεβρουάριο του 2013 ως και τον Ιανουάριο του 2015 και για συνολικά 90 αγώνες. Μετά από περάσματα σε Μαρσέιγ, Μάλαγα, Πούμας και Χετάφε ο Ισπανός επέστρεψε εκεί όπου δηλώνει σαν στο σπίτι του, δηλαδή τον Ολυμπιακό αναλαμβάνοντας ένα πολύ δύσκολο έργο. Να επαναφέρει τους Πειραιώτες στη δική τους κανονικότητα και να τους οδηγήσει σε μια ανεπανάληπτη ανατροπή στο πρωτάθλημα αφού είναι στο -10β. από τον Παναθηναϊκό και την κορυφή.

Τι έχασε και τι κέρδισε

Το 2022 λοιπόν δεν ήταν μια μη τυπική Ολυμπιακή χρονιά, όπως είπαμε και στην αρχή. Ο Ολυμπιακός έχασε τη σταθερότητα και την ηρεμία που είχε στην εποχή Πέδρο Μαρτίνς αλλά αποφασίστηκε να κλείσει ο κύκλος αυτός και η ομάδα να πάει παρακάτω. Πέρα από τη σταθερότητα και την ηρεμία οι ερυθρόλευκοι έχασαν και τη σιγουριά που «έβγαζαν» ως ομάδα στο γήπεδο. Ομάδες που υπό κανονικές συνθήκες «έχαναν» από τα… αποδυτήρια, έπαιρναν βαθμούς από τον Ολυμπιακό τόσο στο Γ.Καραϊσκάκης όσο και μακριά απ’ αυτό.

Από την άλλη οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν, πέρα από το πρωτάθλημα της σεζόν 2021/22, την παγκόσμια αναγνώριση με τις μεταγραφές των Μαρσέλο και Χάμες. Δεν λένε «ναι» σε όποια κι όποια ομάδα αστέρια τέτοιου βεληνεκούς και ο Ολυμπιακός ανήκει στην ελίτ κι αυτές οι μεταγραφές το πιστοποιούν. Επίσης, μπορεί να ακουστεί οξύμωρο, αλλά ο Ολυμπιακός «κέρδισε» μια νέα μεγάλη πρόκληση. Βγήκε από τη… βολή του με τον Μαρτίνς και «προκάλεσε» την τύχη του.

Οι προκλήσεις και τα «πρέπει» του 2023

Τι να περιμένει κανείς από τον Ολυμπιακό το 2023; Αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο ο ίδιος. Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν μπροστά του ουκ ολίγα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει. Ουκ ολίγα «πρέπει», γιατί εφόσον μιλάμε για την ομάδα του Πειραιά ζει μόνιμα με μερικά «πρέπει» πάνω από το κεφάλι της.

1) Να κατακτήσει το πρωτάθλημα γράφοντας ιστορία για την αδιανόητη (ήταν μέχρι πρότινος στο -12β. είναι στο -10β.) επιστροφή και επανεκκίνηση.

2) Να κατακτήσει το Κύπελλο.

3) Να μονιμοποιήσει ξανά και το ελκυστικό ποδόσφαιρο και να αποκτήσει σταθερότητα.

4) Να «χτιστεί» ο κορμός της νέας επόμενης μεγάλης ομάδας.

5) Να επιστρέψει στα σαλόνια του Champions League ώστε να μη χρειάζεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης να βάζει διαρκώς το χέρι στην προσωπική του τσέπη για να καλύπτει τις «ζημιές».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News