Ολυμπιακός: Χτίζοντας στόχους πάνω σε μηδενικά

Τζολάκης Ινμπόμ ΡόντινεΪ
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης εξηγεί γιατί έχει μεγαλύτερη αξία για τον Ολυμπιακό το 1-0 του Κυπέλλου κόντρα στον Άρη σε σχέση με το πρόσφατο για τη Super League.

Υπάρχουν ουκ ολίγα πρόσωπα στα οποία μπορεί να σταθεί κανείς από πλευράς Ολυμπιακού στο δεύτερο στη σειρά ματς με τον Άρη, για το κύπελλο αυτή τη φορά. Όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη μετράει λίγο παραπάνω η μεγάλη εικόνα σ’ αυτόν τον α’ προημιτελικό μεταξύ ερυθρόλευκων και κιτρινόμαυρων.

Και η μεγάλη εικόνα ήταν η διατήρηση του μηδέν πίσω, έστω και δύσκολα ξανά και με τύχη (δοκάρι). Και αυτό το μηδέν ήταν πολύ σημαντικό επειδή ήρθε με την 11άδα που ήρθε. Δεν είναι εύκολο, κάθε άλλο, να λειτουργήσει έναν σύνολο ποδοσφαιριστών που δεν έχουν συνθέσει ξανά στο παρελθόν αρχικό σχήμα. Μέσα σε τρεις μέρες ο Μίτσελ άλλαξε από τα… θεμέλια την 11άδα. Ή μάλλον, άφησε δύο θεμέλιους λίθους του φετινού Ολυμπιακού, τον Ινμπόμ και τον Ντόη, και άλλαξε τα υπόλοιπα.

Τα 9/11 και η 5η φορά

Κατά τα 9/11 αλλαγμένη ήταν η αρχική σύνθεση σε σχέση με το προ τριημέρου πρωταθληματικό ματς. Από μόνο του αυτό μετέτρεπε την αναμέτρηση σε ακόμα πιο δύσκολη απ’ όσο ήταν από μόνη της. Κι όμως ο Ολυμπιακός «έχτισε» μία ακόμα ελπίδα του, για επίτευξη του στόχου στο κύπελλο, πάνω σ’ ένα μηδενικό. Στο μηδενικό παθητικό.

Όπως χτίζει τις τελευταίες εβδομάδες την ελπίδα μιας ιστορικής ανατροπής στη Super League, πάνω στα μηδενικά της άμυνας. Σε έξι (6) ματς μετά τα Χριστούγεννα σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ο Ολυμπιακός κράτησε για 5η φορά το μηδέν ενώ το 2-2 με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι για το κύπελλο δεν του στοίχισε μετά το 4-1 του α’ ματς.

Σε μηδενικά στην άμυνα λοιπόν χτίζει τις ελπίδες του για τίτλους φέτος ο Ολυμπιακός κι εκεί έπρεπε να χτίζει από την αρχή και να μην επιτρέπει στον οποιονδήποτε να μπαίνει με ευκολία στην περιοχή του και να σκοράρει. Η κατάσταση δείχνει να έχει αλλάξει οριστικά αλλά μην ξεχνάμε πως ακολουθούν πολλά και δύσκολα ακόμα, η σεζόν είναι περίπου στη μέση, υπάρχει δρόμος.

Μην… πυροβολείτε τον ρολίστα

Σε ατομικό επίπεδο αξίζει αναμφίβολα μια ιδιαίτερη αναφορά στον Θανάση Ανδρούτσο που έκανε αυτό το απίθανο σλάλομ μισού γηπέδου και σέρβιρε (με το αριστερό πόδι μάλιστα και με μαρκάρισμα-φάουλ πάνω του την ώρα της σέντρας!) έτοιμο γκολ στον Γκάρι Ροντρίγκες. Μιλάμε για παίκτη που έχει ακούσει και ακούει διαρκώς πολλά, τα περισσότερα χωρίς στην πραγματικότητα να τα αξίζει.

Κι αυτό το λέω με την εξής λογική: δε γίνεται να απαιτείς να κάνει πράγματα που γνωρίζεις ότι δεν μπορεί να κάνει, είναι πάνω από τις δυνατότητές του, ένας τίμιος και χρήσιμος ρολίστας. Ο Ανδρούτσος είναι χρήσιμος για τον Ολυμπιακό και δε χρειάζονται επεξηγήσεις γι’ αυτό. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να δώσει και όταν τα έχει ανάγκη η ομάδα τον ρίχνει στο ματς. Ο καθένας ό,τι και όσο μπορεί.

Από εκεί και έπειτα, στα πρόσωπα του ματς περνάει και ο Ντιαντιέ Σαμασέκου τον οποίο ο Μίτσελ, όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη τελευταία, έχει αρχίσει να ενεργοποιεί για να αποφορτίσει τον Γιαν Εμβιλά. Και ο Αφρικανός χαφ δείχνει να ανταποκρίνεται και σιγά σιγά να επιβεβαιώνει ότι μπορεί και καλύτερα και περισσότερο. Το μόνο που φαίνεται να του λείπει είναι σερί συμμετοχές και ρυθμός που αποκτάται μόνο μέσω αγώνων, όχι απλά προπονήσεων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News