Ολυμπιακός: Πολύ διαφορετικός, πολύ ίδιος, στατιστικά καλύτερος και με x factor

Μίτσελ Γκονζάλεθ
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης προσεγγίζει με τη βοήθεια των αριθμών το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί ένα αδύνατο να προβλεφθεί παιχνίδι ΚΑΙ λόγω του Σέρτζι Κανός.

Δε χωράει αμφιβολία ότι το αποψινό (5/2 – 20:30) ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα είναι ένα απαιτητικό και δύσκολο προς ανάγνωση αλλά κυρίως πρόβλεψη ματς. Κι αυτό γιατί οι δύο ομάδες δεν ισοβαθμούν μόνο στον βαθμολογικό πίνακα, με τον δικέφαλο να υπερτερεί λόγω της νίκης του στο Γ.Καραϊσκάκης στον α’ γύρο.

Επί της ουσίας ισοβαθμούν σε σημαντικό βαθμό και στατιστικά. Οι ερυθρόλευκοι υπερτερούν ελαφρά σε επίθεση και άμυνα (35 γκολ υπέρ και 12 κατά έναντι 35-13). Οι αμυντικές επιδόσεις, τις οποίες έχει βελτιώσει εσχάτως ο Ολυμπιακός, επιβεβαιώνονται και από τον αριθμό τελικών που έχουν κάνει οι αντίπαλοι στους δύο. Στις 134 ο συνολικός αριθμός των τελικών που έχει «φάει» η ομάδα του Πειραιά, 147 εκείνες των Θεσσαλονικέων.

Οι ερυθρόλευκοι υπερτερούν επίσης ελαφρά σε passing game με 59,7 σωστές πάσες στην επίθεση κατά μέσο όρο ανά ματς έναντι 57,3 του ΠΑΟΚ. Έχουν και ελαφρά λιγότερα λάθη, με 43,9 μέσο όρο ανά ματς σε σχέση με το 44,6 του δικεφάλου.

Δεν είναι φαβορί όσο παραμένει ευάλωτος

Όλα αυτά δεν τα γράφω επειδή προσπαθώ να χαρακτηρίσω φαβορί τον Ολυμπιακό. Κάθε άλλο. Ο Ολυμπιακός παραμένει να έχει τα θέματά του κι επειδή δεν τα έχει λύσει συχνά γίνεται ευάλωτος. Δεν απέχει δα και τόσες πολλές μέρες το ματς με τον ΟΦΗ. Στα… δίχτυα την έβαλε την ομάδα της Κρήτης ο Ολυμπιακός και χρειάστηκε ο τερματοφύλακάς του να αποκρούσει δύο τετ-α-τετ στο τελευταίο 10λεπτο για να κρατήσει μια οριακή νίκη με 2-1. Οι ευκαιρίες ήταν πολλές και σημαντικές αλλά ο ΟΦΗ κατάφερε με μόνο τρεις τελικές να έχει ένα γκολ και δύο τετ-α-τετ.

Με πέντε τελικές το «διπλό» στο Γ.Καραϊσκάκης

Επίσης μην ξεχνάμε και τον τρόπο που ο ΠΑΟΚ κέρδισε στον α’ γύρο τον Ολυμπιακό στο Γ.Καραϊσκάκης. Δεν εντυπωσίασε ο δικέφαλος. Απείχε πολύ απ’ αυτό. Απλά είχε ουσία. Έκανε δύο δυναμικά ξεκινήματα στα ισάριθμα ημίχρονα και έφερε τον Ολυμπιακό σε δύσκολη θέση και τον έβαλε από νωρίς να αγχωθεί και να κυνηγάει. Με μόλις πέντε (!) τελικές «έβγαλε» εκείνο το ματς η ομάδα του Λουτσέσκου αλλά έβαλε δύο γκολ, το ένα αυτογκόλ του Σωκράτη. Ο Ολυμπιακός αντιθέτως είχε 16 αλλά ηττήθηκε. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Είναι πολλά διαφορετικά και στις δύο ομάδες αλλά ταυτόχρονα είναι πολλά και ίδια ή έχουν διαφοροποιηθεί ελάχιστα.

ΥΓ: Αναμφίβολα η δουλειά του Μίτσελ είναι δύσκολη απόψε. Δύσκολη και για την αρχική επιλογή της 11άδας, δύσκολη και για τα όσα θα πρέπει να σκεφτεί και να κάνει κατά τη διάρκεια του ματς ανάλογα με το πως διαμορφώνονται τα δεδομένα. Ο καλός προπονητής δεν αρκεί να σκέφτεται ένα καλό πλάνο αλλά να παρεμβαίνει και να το διαφοροποιηθεί αν χρειάζεται. Καμιά φορά χρειάζεται να κάνει τα εντελώς αντίθετα απ’ αυτά που σχεδίασε αρχικά. Ό,τι σου δίνει (ή σου παίρνει) το ματς.

ΥΓ2: Ένας x factor του αποψινού ματς μπορεί να είναι ο Σέρτζι Κανός τον οποίο ο Μίτσελ, όπως έλεγαν οι πληροφορίες από το Ρέντη, σκέφτεται να ρίξει στο γήπεδο ακόμα και ως μέλος της αρχικής 11άδας. Και το χαρακτηρίζω x factor επειδή ο αντίπαλος (ακόμα και ο ίδιος ο Ολυμπιακός φυσικά) δεν έχει κληθεί στο παρελθόν να τον αντιμετωπίσει και διαχειριστεί. Άρα θα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Καλό ή κακό και για ποιόν, θα φανεί αν παίξει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News