Ολυμπιακός: Ποιός είναι ο πιο κατάλληλος προπονητής;

Sportday.gr

Ο Σπύρος Γρομητσάρης θεωρεί ότι η προπονητολογία γίνεται πάντα ανάποδα και ο Ολυμπιακός οφείλει να μην παρασυρθεί από κανέναν αλλά να επιλέξει αφού προηγουμένως βάλει προτεραιότητες.

Ποιόν προπονητή θα πάρει ο Ολυμπιακός; Ή καλύτερα, ποιόν προπονητή πρέπει να πάρει; Όπως συμβαίνει κάθε φορά σε ανάλογες περιστάσεις ρωτάς 100 ανθρώπους και εισπράττεις 100 διαφορετικές απαντήσεις. Και όλοι είναι βέβαιοι ότι έχουν απόλυτο δίκιο και οι άλλοι που έχουν αντίθετη γνώμη: δεν ξέρουν, είναι άμπαλοι.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη αρχίζουμε (εμείς οι απέξω, γιατί φαντάζομαι και ελπίζω ο Ολυμπιακός το κάνει σωστά) με λάθος τρόπο τη διαδικασία για την ανεύρεση του νέου προπονητή. Δεν αρχίζεις από το όνομα. Αρχίζεις από τα χαρακτηριστικά. Τα «θέλω». Τους «στόχους». Κι αυτά ο μόνος που μπορεί και πρέπει να απαντήσει είναι ο Ολυμπιακός.

Να κάνει λίστα με προτεραιότητες

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να ορίσει ο Ολυμπιακός τις προτεραιότητες. Να κάνει λίστα. Να βάλει σε σειρά τι θέλει να πετύχει με τον νέο προπονητή; Τι ενδιαφέρει περισσότερο, από το πιο σημαντικό στο λιγότερο; Ναι, ΟΚ, η απάντηση «τα θέλει όλα» είναι εύκολη αλλά ταυτόχρονα και στα όρια του αδύνατου.

Θέλει να κάνει ό,τι με τον Μαρτίνς πριν από πέντε χρόνια; Τότε δηλαδή που δεν επένδυε σ’ ένα πολύ διάσημο προπονητικό project αλλά γνώριζε ότι είχε την ικανότητα να χτίσει σχεδόν από το μηδέν και να αναδείξει παίκτες το οποίο ωστόσο απαιτεί χρόνο για αποτελέσματα; Θέλει να πάει σε κάτι πιο έτοιμο / ώριμο / γνωστό, πιο fast track, με την ελπίδα για πιο άμεσα αποτελέσματα και τον κίνδυνο να βρεθεί ξανά σύντομα σε διαδικασία αλλαγών;

Τίποτα δεν εγγυάται επιτυχία

Το σίγουρο είναι ένα: δεν είναι όσο εύκολο νομίζουμε οι απέξω συζητώντας καφενειακά. Και τίποτα, μα τίποτα, δεν εγγυάται επιτυχία. Ρίσκο έχει ΚΑΘΕ επιλογή, ακόμα και το να υπάρξει συνεργασία με το Νο1 προπονητή (όποιος είναι αυτός) αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν ο Ολυμπιακός οφείλει να κάνει δύο πράγματα πριν καταλήξει στο όνομα. 1) Να βάλει τη λίστα με τις προτεραιότητες, από τα πιο σημαντικά που θέλει στα λιγότερο. 2) Να επιλέξει ΕΚΕΙΝΟΝ που πραγματικά θέλει και να μη δώσει βάση σε όλα όσα λέω εγώ, εσύ ή όποιος τρίτος.

Κι αυτό γιατί την όποια επιλογή, σωστή ή λάθος, ο Ολυμπιακός θα τη… λουστεί στο φινάλε. Και το τελευταίο που θα ήθελαν στο μεγάλο λιμάνι είναι να καταλήξουν σε λάθος επιλογή «ζυγίζοντας» / μετρώντας συμβουλές / πιέσεις τρίτων. Αν θεωρούν κατάλληλο τον τάδε, να πάρουν τον τάδε γιατί πιστεύουν στο πρότζεκτ.

Μην κλειστούν σε… γυάλα αλλά…

Προσοχή, δεν λέω ότι πρέπει στον Ολυμπιακό να κλειστούν σε… γυάλα και να αγνοήσουν τους πάντες και τις διαφορετικές γνώμες που εκφράζονται. Γιατί καμιά φορά υπάρχουν και γνώμες που έχουν αξία και δίνουν διαφορετικές οπτικές. Όμως η τελική απόφαση πρέπει να είναι συνειδητή και να ανήκει σ’ εκείνον / εκείνους που θα πάρουν είτε το credit ή το… ανάθεμα στο τέλος.

ΥΓ: Ναι κι εγώ όπως κάθε «ειδικός» του ποδοσφαίρου από τους εκατομμύρια που υπάρχουν σ’ αυτή τη χώρα, έχω ξεκάθαρη γνώμη. Π.χ. είχα συγκεκριμένη όταν ο Ολυμπιακός έψαχνε προπονητή μετά την απομάκρυνση του Κορμπεράν και την είχα εκφράσει. Αλλά, όπως έγραψα και νωρίτερα, τον Ολυμπιακό δεν πρέπει να τον αφορά τι λέω εγώ ή όποιος άλλος αλλά να επιλέγει ό,τι εκείνος νομίζει καλύτερο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News