Ολυμπιακός: Το ρίσκο στρατηγικής και οι… αχίλλειες πτέρνες

Βαλμπουενά Μπιέλ
eurokinissi

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του «τελικού» Ολυμπιακού – ΑΕΚ, ο Σπύρος Γρομητσάρης υπογραμμίζει ότι στο αποψινό ντέρμπι βρίσκουν εφαρμογή μια σειρά από δημοσιογραφικά κλισέ και στέκεται στο ρίσκο που παίρνει εν γνώσει του ο Ανιγκό.

Στο αποψινό (23/4 – 21:00) ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο Γ.Καραϊσκάκης αποκτούν κυριολεκτική αξία μια σειρά από δημοσιογραφικά κλισέ. Σαν… τελικός. Ματς… δίχως αύριο. Όντως, αυτό το ματς είναι σαν τελικός και δεν έχει… αύριο για τους ερυθρόλευκους ΑΝ θέλουν να μιλάνε για ανατροπή της βαθμολογίας και κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αν δεν κερδίσουν, πάπαλα η κουβέντα περί τίτλου που ούτως ή άλλως είναι δύσκολη μετά και την ήττα στη Λεωφόρο.

Ακριβώς γι’ αυτό εκτιμώ ότι ο τεχνικός των πρωταθλητών, Ζοζέ Ανιγκό, δείχνει αποφασισμένος να αναλάβει ένα μεγάλο στρατηγικό ρίσκο αναφορικά με το πλάνο του για το ματς. Κι αυτό είναι η χρησιμοποίηση τριών παικτών που η βασική τους θέση είναι η πίσω από τον φορ, του επιτελικού μέσου, του 10αριού που λέμε. Και Βαλμπουενά και Φορτούνης και Μπιέλ λέγεται ότι θα δούμε πίσω από τον φορ.

Ο Γάλλος υπηρεσιακός ελπίζει να… εξαργυρώσει επιθετικά τα ρίσκα που θα πάρει αμυντικά με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των τριών συγκεκριμένων παικτών. Θέλει να στριμώξει την ΑΕΚ και αν γίνεται να την… πληγώσει σκοράροντας γνωρίζοντας ότι υπάρχει και πιθανότητα να αφήσει εκτεθειμένες αρκετές… αχίλλειες πτέρνες στην άμυνα.

Τα 38+ χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του ο Βαλμπουενά είναι ξεκάθαρο ότι θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στο ματς τον Ανιγκό σε (επί της ουσίας) «αναγκαστική» αλλαγή αφού οι αντοχές του Ματιέ δεν είναι για πολύ. Ελπίζει ωστόσο πριν… ξεθυμάνει ο πολύπειρος ποδοσφαιριστής και αναγκαστεί να τον αντικαταστήσει ο προπονητής να έχει δώσει πολύτιμα και ουσιαστικά πράγματα δημιουργικά και (γιατί όχι;) εκτελεστικά.

Η… υποχρέωση του Φορτούνη

Δεν είναι μόνο ο Βαλμπουενά ωστόσο που του ζητείται να… βγει μπροστά. Ο Φορτούνης που ταλαιπωρήθηκε πολύ από σοβαρούς τραυματισμούς και πέρασε από… χίλια κύματα η σχέση του με το κλαμπ στην εποχή Μαρτίνς, επιβάλλεται να κάνει ένα σπουδαίο ματς. Εντός του 2023 έχει κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις αλλά ταυτόχρονα έχει κάνει και (λιγότερες) κακές. Απόψε, κόντρα σε μια ομάδα που έχει προσωπική καλή παράδοση, πρέπει να κάνει μία της πρώτης κατηγορίας γιατί ο Ολυμπιακός τον έχει ανάγκη όσο ποτέ. Και ο Μπιέλ και ο Μπακαμπού επίσης οφείλουν να σταθούν στο ύψος της περίστασης.

Οι μάχες των μέσων και ο διπλός ρόλος τον στόπερ

Όσο σημαντικό είναι τι θα κάνουν οι μπροστινοί, άλλο τόσο κι ακόμα παραπάνω είναι τι θα κάνουν εκείνοι που παίζουν πιο πίσω. Από τους Ινμπόμ και Εμβιλά και η 4άδα της άμυνας με τον τερματοφύλακα. Η ΑΕΚ θα πιέσει, θα έχει τις στιγμές της. Ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώρια για άλλα… δώρα, άλλες επιπολαιότητες.

Το 8άρι (Ινμπόμ) και το 6άρι (Εμβιλά) θα δώσουν σκληρές μάχες όπως και οι ακραίοι μπακ των ερυθρόλευκων. Οι στόπερ ωστόσο έχουν διπλό ρόλο αφού πέρα από την αμυντική συνέπεια μπορούν να δώσουν λύσεις και στις στημένες μπάλες, έναν άλλο τομέα που ελπίζει να πάρει πράγματα ο Ζοζέ Ανιγκό.

Το πρώτο 10λεπτο…

Και για να τελειώσουμε όπως αρχίσαμε, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια σειρά από δημοσιογραφικά κλισέ που αναπαράγονται στα ντέρμπι. Ένα ακόμα, που έχει ωστόσο μεγάλη δόση αλήθειας, είναι ότι στο πρώτο 10λεπτο ενός τέτοιου ματς βλέπεις προς τα που πάει. Ναι αλλά υπάρχει και το 1-3 της Νέας Φιλαδέλφειας που ο Ολυμπιακός άρχισε να… παίζει αρκετά μετά το 10λεπτο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News