Ολυμπιακός: Europa ή Conference League; Πιο σημαντικό είναι κάτι άλλο…

Φράιμπουργκ Ολυμπιακός
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης καταλαβαίνει γιατί όλοι θέλουν Ολυμπιακό στο Europa League αλλά υπογραμμίζει ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για κάτι άλλο αυτή τη στιγμή.

Μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ της Stoiximan Super League άπαντες άρχισαν να συζητούν για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ της ΑΕΚ και του δικεφάλου του βορρά και του ρόλου του στην τελική κατανομή των ευρωπαϊκών εισιτηρίων.

Προφανώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Europa και Conference League (πέρα από το πρεστίζ των διοργανώσεων υπάρχει και σημαντική οικονομική διαφορά), αλλά στην παρούσα φάση αυτό ΔΕΝ είναι το πιο σημαντικό για τον Ολυμπιακό.

Φέτος οι ερυθρόλευκοι έκαναν βήματα πίσω στο ευρωπαϊκό τους προφίλ και επιβάλλεται να αποκαταστήσουν τη ζημιά. Κι αυτό γιατί ο Μίτσελ έβαλε (αναμενόμενα) σε προτεραιότητα την προσπάθεια για ανατροπή της κατάστασης στο πρωτάθλημα και ουσιαστικά… παράτησε τα ματς στον όμιλο του Europa με Φράιμπουργκ, Ναντ και Καραμπάγκ όπου ο Ολυμπιακός έμεινε 4ος με μόλις 2β. συγκομιδής και 4 ήττες. Αυτή τη στιγμή, οι Πειραιώτες βρίσκονται στην 46η θέση του ranking της UEFA καθώς τη φετινή σεζόν συγκέντρωσαν μόλις 3.000 προσωπικούς βαθμούς και είναι με διαφορά η χειρότερη συγκομιδή τους την τρέχουσα 5ετία στην οποία έχουν συνολικά 39.000.

Είτε Europa είτε Conference, λοιπόν, ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να προσπαθήσει την ερχόμενη σεζόν να πάει μακριά στην Ευρώπη, να κάνει νίκες και να μαζέψει βαθμούς γιατί το καλοκαίρι του 2024 θα αποχωριστεί αναγκαστικά μια πολύ καλή (και βαθμολογικά) ευρωπαϊκά σεζόν του στην τρέχουσα σεζόν 5ετία, εκείνη της σεζόν 2018/19 με 8.000 βαθμούς.

Αν λοιπόν την ερχόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός δεν κάνει μια ευρωπαϊκή πορεία στην οποία θα συγκεντρώσει, μίνιμουμ, 8-10.000 βαθμούς, θα κινδυνεύει σοβαρά να μείνει κι άλλο πίσω στο ranking και οι επόμενες κληρώσεις του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι ακόμα πιο «σκληρές».

Ο ΠΑΟΚ της Μαρσέιγ και ο Ολυμπιακός της Άρσεναλ

Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο ΠΑΟΚ συγκέντρωσε 13.000 βαθμούς την προηγούμενη (2021/22) σεζόν συμμετέχοντας στο Conference League και φτάνοντας ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης αντιμετωπίζοντας πολύ βατούς αντιπάλους και εν τέλει αποκλείστηκε εκεί με δύο ήττες απέναντι στην πρώτη πολύ σημαντική ομάδα (Μαρσέιγ) που αντιμετώπισε.

Δηλαδή περισσότερους βαθμούς απ’ αυτούς που συγκέντρωσε ο Ολυμπιακός (10.000) με την απίθανη πορεία του που άρχισε με τρεις καλοκαιρινές προκρίσεις στα προκριματικά του Champions League και έφτασε ως και τους 16 του Europa League (Γουλβς) έχοντας νωρίτερα αποκλείσει ακόμα και την Άρσεναλ! Να φτάσουν λοιπόν μακριά πρέπει οι ερυθρόλευκοι κι ας είναι και στο Conference αφού αυτό θα αποτελέσει την πρώτη γερή βάση για να επιστρέψουν πιο δυναμικά στην ελίτ όπου και ανήκουν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News