Ολυμπιακός PreSeason: Από τον Σόλιντ στον Μαρτίνεθ

Τροντ Σόλιντ
eurokinisi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης κάνει ένα flash back στις προετοιμασίες του Ολυμπιακού κρίνοντας και συγκρίνοντας πρόσωπα και καταστάσεις υπογραμμίζοντας τη μοναδική σταθερά.

Ήταν καλοκαίρι 2005 όταν παρακολουθούσα από κοντά για πρώτη φορά προετοιμασία του Ολυμπιακού στο εξωτερικό. Κόουτς τότε ήταν ο Νορβηγός, Τροντ Σόλιντ, και τόπος διεξαγωγής το (γνωστό) Ζέεφελντ της Αυστρίας που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Τιρόλου όπου πάει και τώρα (Μιλς) η ομάδα του Πειραιά. Και το 2006 πάλι εκεί και πάλι με τον ίδιο κόουτς.

Τον άνθρωπο από το στόμα του οποίου άκουσα μία από τις πιο έξυπνες ατάκες, κατά τη γνώμη μου, για το ποδόσφαιρο. Fast thinker, δηλαδή γρήγορος στη σκέψη. Μου το είχε πει για τον Ριβάλντο, όταν υπήρχε διχογνωμία σχετικά με το αν πρέπει να ανανεώσει το συμβόλαιό του καθώς περνούσαν τα χρόνια και το σώμα του τον… άφηνε πίσω. Είχε πει κι άλλη αξέχαστη ατάκα: η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Μετά από ήττα στο Champions League που άφηνε τον Ολυμπιακό τελευταίο στον όμιλο.

Πολλοί κόουτς, διαφορετικές φιλοσοφίες, ίδιοι στόχοι…

Πέρασαν τα χρόνια, ήρθαν κι άλλες προετοιμασίες με διαφορετικούς κόουτς και με διαφορετικές φιλοσοφίες αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο: μια ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο και θα κερδίζει. Ανέκαθεν ο πήχης ήταν ψηλά στον Ολυμπιακό, μερικές φορές τόσο ψηλά που έμοιαζε εκ των προτέρων περίπου αδύνατο να ξεπεραστεί…

Βαλβέρδε, Κετσπάγια, Λίνεν, Ζαρντίμ, Μίτσελ, Χάσι. Αυτούς έτυχε να τους δω από κοντά σε προετοιμασία, υπήρξαν προφανώς και πολλοί άλλοι, ο Πέδρο Μαρτίνς πρώτος και καλύτερος, ο Μάρκο Σίλβα, φυσικά ο Τάκης Λεμονής. Άλλαξαν κάποιες φορές και οι τοποθεσίες. Πήγε και Γερμανία (Μπαντ Βερισχόφεν με Λίνεν) ο Ολυμπιακός πήγε και Ολλανδία (Έρμελο με Κετσπάγια και όχι μόνο). Στενοχωριέμαι που δεν έτυχε να δω τον Μαρτίνς σε προετοιμασία τον οποίο εκτιμώ περισσότερο απ’ όλους μαζί με τον Βαλβέρδε και τον Ζαρντίμ.

Νομίζω από την άλλη πως από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες (απλά έτυχε σε κακό τάιμινγκ) ήταν ο Έβαλντ Λίνεν. Το σίγουρο είναι πως κάθε προπονητής άφησε κάτι. Όλοι είχαν και καλά και κακά. Απλά σε μερικούς η αναλογία καλών / κακών έγερνε εμφανώς προς τα μπροστά και όχι προς τα πίσω. Ακόμα και οι (ας πούμε) κακοί προπονητές κάτι διδάσκουν. Όχι εμένα που δεν έχει και σημασία, τον κάθε σύλλογο που συνεργάζεται μαζί τους. Κάθε τι μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο μάθημα.

Το credit που έχει ήδη ο Μαρτίνεθ

Τώρα λοιπόν ήρθε η σειρά του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Μελετώντας κανείς τι έκανε στη Γρανάδα σε μια απίθανη τριετία δεν έχει παρά να αισθάνεται μεγάλη ανυπομονησία για το τι θα μπορέσει να κάνει στον Ολυμπιακό. Ο Ισπανός τεχνικός είναι στην κατάλληλη ηλικία για να αναλάβει ένα φιλόδοξο και δύσκολο πρότζεκτ όπως είναι αυτό των Πειραιωτών. Γιατί μετά την περυσινή σεζόν και τις αλλαγές που ήδη έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, είναι ξεκάθαρο ότι ο συντελεστής δυσκολίας είναι υψηλός. Αν μη τι άλλο παίρνει το credit ο 42χρονος Μαρτίνεθ που είπε ναι σ’ αυτή την πρόκληση. Τα υπόλοιπα στο χορτάρι…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News