BLOG: Η Μπάρτσα, ο Λίνγκαρντ, ο Ολυμπιακός και η γκλίτσα του τσοπάνη

Ο Σπύρος Γρομητσάρης γράφει για μία ακόμα βραδιά το Champions League που προσέφερε απλόχερα ποδοσφαιρικά μαθήματα για όποιον έχει μάτια και μυαλό ανοιχτό!

Χαζεύοντας το Μπαρτσελόνα-Μπάγερν (0-3) έβλεπα την ανημποριά των γηπεδούχων και σκεφτόμουν ότι όλο αυτό που περνάνε είναι κάτι που άξιζαν να το πάθουν 100%. Μιλάμε για τον οργανισμό που «γέννησε» ένα από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά αριστουργήματα της ιστορίας, και που ξαφνικά άρχισε να ξεχνάει τους ποδοσφαιρικούς κανόνες και να δείχνει ότι δεν σέβεται το άθλημα. Η απόλυση του Ερνέστο Βαλβέρδε, ενός προπονητή με τον οποίο οι Καταλανοί, στις δύο ολόκληρες σεζόν του στη Βαρκελώνη κέρδισαν ισάριθμα πρωταθλήματα, ήταν μια ένδειξη ασέβειας προς τους κανόνες του αθλήματος.

Η δικαιολογία της απόλυσης ήταν ότι δεν κατάφερε να φτάσει σε τελικό και κατάκτηση Τσάμπιονς Λιγκ γνωρίζοντας δύο οδυνηρούς αποκλεισμούς με ιστορικές ανατροπές από Ρόμα και Λίβερπουλ σε προημιτελικά και ημιτελικά αντίστοιχα. Ωστόσο δεν τα έχει δα και… στραγάλια τα Τσάμπιονς Λιγκ η Μπαρτσελόνα, πέντε έχει. Μετά τον Βαλβέρδε πήγε στον Σετιέν τον οποίο επίσης απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες και πια έχει τον Κούμαν.

Αλλάζουν προπονητές και παίκτες γιατί αρνούνται να δουν στον καθρέφτη και να παραδεχθούν ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει πρωτίστως είναι η σκέψη και η λειτουργία της διοίκησης. Μια διοίκηση που έδειξε τέραστια υπομονή στο να χτίσει ένα υπέροχο σύνολο με παιδιά της ακαδημίας σε μεγάλο βαθμό, ξαφνικά τα ήθελε όλα εδώ και τώρα. Και όποιος είναι της λογικής fast… food συνήθως τρώει σκουπίδια. Η θλιβερή εικόνα της Μπαρτσελόνα, που δεν είχε καν τελική στην εστία παίζοντας στο γήπεδό της, μεγαλώνει το ότι η Μπάγερν δεν έπιασε και καμιά σπουδαία απόδοση γιατί το κοντέρ θα έγραφε πολλά περισσότερα. 

Ξύθηκε στη… γκλίτσα του τσοπάνη η ομάδα της Βαρκελώνης, προκάλεσε την τύχη της, και ιδού τα αποτελέσματα. Σκέφτομαι τώρα φωναχτά γιατί βλέπω / ακούω / διαβάζω κόσμο να ξύνεται στην ίδια… γκλίτσα με αφορμή το αναμενόμενα (με βάση όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν) δύσκολο ξεκίνημα του Ολυμπιακού στη σεζόν. Δεν είναι εύκολο να γίνουν όλα εδώ και τώρα. Όχι όταν μια ομάδα δοκιμάζεται από πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και covid. Υπομονή χρειάζεται απ’ όλους στο μεγάλο λιμάνι. Ούτε ο Μαρτίνς ξέχασε να είναι καλός προπονητής ούτε οι παίκτες να πασάρουν και να πλασάρουν σωστά. Όσο περισσότερο ποδόσφαιρο βλέπω, προσωπικά τουλάχιστον, τόσο περισσότερα μαθήματα παίρνω. Όποιος έχει μάτια και μυαλό ανοιχτό τουλάχιστον, βοηθιέται.

Πέρα από το Μπαρτσελόνα-Μπάγερν, είδα και το Γιανγκ Μπόις-Μάν.Γιουνάιτεντ. Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν ο Ολυμπιακός (ή όποιος άλλος τέλος πάντων) πλήρωνε 4,5 εκατ.ευρώ το χρόνο τον Λίνγκαρντ για να κάνει στις καθυστερήσεις αυτό που έκανε στην Ελβετία και δώρισε τη νίκη στη Γιανγκ Μπόις… Κανείς και τίποτα δεν σου εγγυάται την επιτυχία. Κανείς και τίποτα δεν σου εγγυάται τον αλάνθαστο παίκτη, την αλάνθαστη ομάδα. Όσο πιο γρήγορα αποδεχθούμε την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα για όλους. Και θα σταματήσουμε να ξυνόμαστε στη γκλίτσα του τσοπάνη…

ΥΓ: Πιθανότατα δεν θα δούμε με 4-4-2 τον Ολυμπιακό κόντρα στην Αντβέρπ αλλά 4-2-3-1 ή 4-3-3. Προφανώς και δεν θα εγκαταλειφθεί το 4-4-2 από τον Μαρτίνς, απλά θα δώσει στην ομάδα του χρόνο ώστε να μπορέσει να το παίξει καλύτερα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News