ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Οι απαντήσεις στα διλήμματα του Μαρτίνς

Ο Σπύρος Γρομητσάρης γράφει για τον Πορτογάλο τεχνικό του Ολυμπιακού, που καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά το ρυθμό και συγκεκριμένες θέσεις στην ενδεκάδα εν όψει του… τελικού με την Άιντραχτ.

Και τώρα τι κάνεις με την Άιντραχτ; Παίζεις φουλ επίθεση με τον κίνδυνο ν’ αφήσεις κενά και η πολύ ποιοτική μεσοεπιθετικά και σούπερ γρήγορη γερμανική ομάδα να έχει την ευκαιρία να σε πληγώσει; Ή μήπως το πας πιο συντηρητικά δίνοντας χώρο στην ομάδα της Φρανκφούρτης περιμένοντας το δικό της λάθος; Είναι λογικό ο Πέδρο Μαρτίνς να έχει ουκ ολίγα στο νου του καταστρώνοντας σχέδια για το ματς της Πέμπτης. Αναφορικά με την 11άδα δε νομίζω ότι είναι πολλά εκείνα για τα οποία δεν έχει αποφασίσει. Βασικά το Λόπες ή Ονιεκουρού στο ένα άκρο έχει βάλει στη «ζυγαριά» (φαβορί ο 2ος) και δευτερευόντως το Ελ Αραμπί ή Τικίνιο (φαβορί ο 1ος). Το θέμα ωστόσο είναι τι εντολές θα δώσει στους 11 που θα επιλέξει. Πάμε δυνατά από το πρώτο λεπτό ή με το… μαλακό παίζοντας με εξυπνάδα και υπομονή;

Νομίζω θα ισορροπήσει μεταξύ των δύο. Όταν αισθανθούν οι ερυθρόλευκοι ότι η Άιντραχτ είναι ευάλωτη και δίχως έλλειψη ισορροπίας και συγκέντρωσης στο ματς θα την χτυπήσουν δίχως έλεος. Αν τη δουν «κοφτερή» και επικίνδυνη θα ανασκουμπωθούν και θα περιμένουν όντες συμπαγείς. Δεν υπάρχει μία συνταγή, ούτε αυτόματος πιλότος. Κάνεις αρχικές επιλογές αλλά στην πορεία οφείλεις να «διαβάζεις» τι δίνει ή δεν δίνει το ματς και να πράττεις ανάλογα. Κι αυτό αναμένεται να κάνει ο Μαρτίνς.

Το βασικό που περιμένει και θέλει είναι οι παίκτες του να μην έχουν αφέλεια. Να μην την πατήσουν όπως στο πρώτο ματς γιατί τα όσα έκαναν στο γήπεδο ΔΕΝ ήταν σε καμία περίπτωση εκείνα που τους είχε ζητήσει. Ο Πορτογάλος τεχνικός περιμένει από τα… βαριά χαρτιά του να κάνουν επιτέλους μεγάλα ματς. Η παρουσία των Μαντί Καμαρά και Εμβιλά θα παίξουν καταλυτικό ρόλο και γιατί θα πρέπει να λειτουργούν ως αναχαίτιση για την αμυντική γραμμή και δη για το ερωτηματικό του -δίχως ρυθμού- Μπα δίπλα στον Σωκράτη.

Σημαντικό επίσης θα είναι ο Μασούρας να βρίσκεται κοντά στα δικά του στάνταρ και, επιτέλους, να κάνει ένα μεγάλο ματς όποιος από τους Ονιεκουρού ή Λόπες προτιμηθεί για το αρχικό σχήμα.

ΥΓ: Ο Μαρτίνς συμπληρώνει 50 ευρωπαϊκά ματς στον πάγκο του Ολυμπιακού κόντρα στην Αϊντραχτ, συνολικά με τις προηγούμενες ομάδες του έχει 75. Το νούμερο, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για προπονητή που τώρα άρχισε την 4η σεζόν του, επιβεβαιώνει πόσο σημαντικός και πετυχημένος είναι.

ΥΓ2: Το γνωστό Καραϊσκάκη, το Καραϊσκάκη της Ευρώπης, μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News