ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ: «Ποιός θέλει επανάληψη στο μάθημα της άμυνας;» Και σήκωσε χέρι μόνο ο Ολυμπιακός…

Στη σχολική αίθουσα της Super League οι κακοί μαθητές προσπαθούν να… λουφάρουν. Οι καλοί απλά προσπαθούν να βελτιώνονται…

Φανταστείτε ότι η Super League είναι μια σχολική αίθουσα και μπαίνει μέσα ο δάσκαλος και ρωτάει: ποιό από τα παιδιά αισθάνεται ότι δεν ξέρει καλά το μάθημα της άμυνας και θέλει να κάνουμε επανάληψη;

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ χαμηλώνουν το κεφάλι και κρύβονται πίσω από μπροστινούς συμμαθητές. Ο Ολυμπιακός ρίχνει μια ματιά τριγύρω κι αφού δε βλέπει άλλον, σηκώνει το χέρι. «Εγώ θέλω να τα ακούσω ξανά κύριε».

Κάπως έτσι εξελίσσεται ως τώρα η μεταγραφική περίοδος που καλά καλά δεν έχει αρχίσει. Ο Ολυμπιακός που προηγείται σημαντικά στη βαθμολόγία, έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 9 γκολ στη Super League και έχει, έστω και οριακά, την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Αυτή η ομάδα λοιπόν αποκτά έναν στόπερ κορυφαίας κλάσης. Η ΑΕΚ από την πλευρά της που έχει δεχθεί 14 γκολ και ο ΠΑΟΚ 18 προς το παρόν προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή αλλού ενώ «φωνάζουν» οι αμυντικές τους αδυναμίες. Ειδικά η ΑΕΚ (που μιλάει διαρκώς για διαιτησία, λάσπες και ό,τι άλλο) γιατί του ΠΑΟΚ πια η κατάσταση είναι εξόφθαλμη.

Νομίζω αυτό το σκηνικό περιγράφει, συνοπτικά, την πιο σημαντική διαφορά των τριών διεκδικητών του τίτλου. Και η μεγαλύτερη (από τις πολλές) διαφορά δεν εντοπίζεται στην ποιότητα του ρόστερ αλλά στη νοοτροπία. Για τον Ολυμπιακό η προσπάθεια για βελτίωση συνιστά καθημερινή ρουτίνα, όχι αναγκαία γιατρειά όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί στη συνέχεια της σεζόν και ως το τέλος της. Καταλαβαίνω πως αν συνεχίσει να σκέπτεται και να ενεργεί έτσι ο Ολυμπιακός θα έχει λίγα πράγματα να φοβηθεί, ουσιαστικά τον ίδιο τον εαυτό του.

ΥΓ: Δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσω για μπάσκετ αλλά αυτό που παρουσιάζει ο φετινός Ολυμπιακός είναι αληθινά απολαυστικό. Βλέπεις ένα σωρό παίκτες που μπορούν να δώσουν λύσεις και επιθετικά αλλά παράλληλα… σκυλιάζουν και στην άμυνα. Ο ορισμός της ομάδας. Απολαυστικός πραγματικά. Δεν ξέρω που θα καταλήξει. Αισθάνομαι ότι αν όχι φέτος, σύντομα θα πάρει ό,τι αξίζει. Κι αυτό που αξίζει είναι μια σπουδαία διάκριση στην Ευρωλίγκα, αν συνεχίσει από την κορυφή ως τα νύχια ο μπασκετικός οργανισμός να σκέφτεται και να λειτουργεί όπως τώρα. Να παραμείνει στο πλάνο no matter what.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News