Παναθηναϊκός: Του λείπουν οι φρέσκιες ιδέες όταν θολώνει το μυαλό

EUROKINISSI

Η πίεση του πρωταθλητισμού και των αντιπάλων απαιτεί μεταγραφές και εναλλακτικές λύσεις από τον Γιοβάνοβιτς για να βρει ο Παναθηναϊκός τις εμπνεύσεις στις δύσκολες στιγμές.

Τα απόνερα του ντέρμπι με την ΑΕΚ θα ακολουθούν τον Παναθηναϊκό έως το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες». Το επόμενο, μεγάλο στοίχημα του τριφυλλιού απέναντι σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη ομάδα που είναι αήττητη στην έδρα της μετά τη διακοπή, έχοντας παίξει με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Ένα και βασικό κρατούμενο.

Oι αντίπαλοι έμαθαν να τον αντιμετωπίζουν

Τα απόνερα, λοιπόν, δεν έχουν να κάνουν με τη διαιτησία και τη φάση του γκολ του Πινέδα, είναι αστείο να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν είναι η διαιτησία και το fair play, το πρόβλημα είναι ότι… δε λύνει τα προβλήματά του. Αυτά είναι το ντεφορμάρισμα του Σπόραρ, η αρνητική εικόνα του Βέρμπιτς, το γενικότερο “άδεισμα” και αυτή η αδυναμία που βγάζει η ομάδα του Γιοβάνοβιτς στο να βρει την έμπνευση, το κάτι διαφορετικό που θα τον κρατήσει ζωντανό στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Οπως φαίνεται, οι αντίπαλοι πλέον έμαθαν τον Παναθηναϊκό και ξέρουν να τον αντιμετωπίζουν. Η ΑΕΚ εγκλώβισε τον Ρούμπεν, ο Αλμέιδα έβαλε πάνω στον Σπόραρ δύο στόπερ, έριξε το βάρος και στους Χουάνκαρ-Παλάσιος και επί της ουσίας άφησε μόνο του τον Μπερνάρ. Ε, τι να κάνει ο Βραζιλιάνος, σπαθιά να καταπιεί; Ειρήσθω εν παρόδω είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού με σταθερά ανοδική πορεία στα τελευταία παιχνίδια.

Πριν από τις μεταγραφές χρειάζεται η φρεσκάδα στις ιδέες

Αυτό που δεν έχουν οι “πράσινοι” τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι μόνο οι μεταγραφές που θα δώσουν το παραπάνω και θα προσθέσουν ποιοτικές λύσεις. Αυτό που δεν έχουν είναι οι εναλλακτικές στον τρόπο παιχνιδιού. Σα να μην υπάρχει το plan B για τέτοιες περιπτώσεις σαν κι αυτές των τελευταίων αγώνων.

Κι αν στον πρώτο γύρο όλο αυτό δούλεψε, τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν στο δεύτερο και αν προσθέσουμε και τη γκίνια (δοκάρια με Ιωνικό, ΟΦΗ, Λεβαδειακό και ΑΕΚ) έχουν φέρει έναν Παναθηναϊκό σε μία φάση όχι ακριβώς πανικού, αλλά ανησυχίας για το μέλλον.

Η εμφάνιση με την ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής, όντας καλύτερος παρά την πεποίθηση κάποιων πως οι αριθμοί λένε την αλήθεια, πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Έφυγε χωρίς βαθμό αν και είχε τις φάσεις να πάρει έστω έναν. Φταίει ότι δεν έχει κάνει μεταγραφές; Μπορεί. Φταίει σίγουρα, όμως, ότι ο Γιοβάνοβιτς πάει με δύο τακτικές στο μυαλό του: η πρώτη, η βασική, αυτή που τον έχει φέρει σε πρωταθληματική τροχιά και η δεύτερη, αυτή της εισόδου του Ιωαννίδη ως λύση της τελευταίας στιγμής. Αν δεν κάτσει καμία από τις δύο τότε Houston we have a problem.

Εναλλακτικές χρειάζονται, όχι πανικός

Η πίεση του ανταγωνισμού απαιτεί πλέον κι άλλα εναλλακτικά πλάνα. Από το να δούμε δίδυμο μπροστά (Ιωαννίδη-Σπόραρ) μπας και μέσω του Ιωαννίδη δούμε το come back του Σλοβένου μέχρι το να μείνει για μικρό διάστημα εκτός ο Χουάνκαρ για να πάρει τις ανάσες του, να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση και να μπει ξανά στην αγωνιστική εξίσωση τώρα που δυσκολεύουν τα πράγματα προς την τελική ευθεία.

Το σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται πανικός. Ο Παναθηναϊκός είναι στο +4, φτάσαμε Γενάρη για να ηττηθεί για πρώτη φορά κι απέδειξε με την εμφάνισή του την Κυριακή πως ξέρει να συνέρχεται μετά τις γκέλες με Ιωνικό και ΟΦΗ και την προβληματική εικόνα με Λεβαδειακό.

Μόνο που στον “πόλεμο” παίζουν σημαντικό ρόλο τα “όπλα”. Είτε αυτά είναι μεταγραφές είτε οι τακτικές εκπλήξεις του Γιοβάνοβιτς στους αντιπάλους που δείχνουν ανεβασμένοι και σίγουροι -πια- πως βρήκαν την αχίλλειο πτέρνα του Παναθηναϊκού.  Εμπιστοσύνη στον Σέρβο προπονητή, εμπιστοσύνη στο εφετινό πρότζεκτ και όλα θα πάνε καλά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News