Παναθηναϊκός: Να απαντήσουν στους εαυτούς τους… και στον Λουτσέσκου

ΠΑΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ
EUROKINISSI

Το «must win» ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, οι απαντήσεις που οφείλουν οι «πράσινοι» πρωτίστως στους εαυτούς τους, το ήθος του Γιοβάνοβιτς και τα «mind games» του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Κάποτε, μετά από 1-1 του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο Καραϊσκάκη -επί θητείας Λεμονή στον πάγκο των Πειραιωτών- και λίγες μέρες πριν από ματς Κυπέλλου των ίδιων ομάδων στο ίδιο γήπεδο, ο Έλληνας προπονητής είχε τοιχοκολλήσει στα αποδυτήρια δηλώσεις του Γιάννη Γκούμα που έλεγε πως το ντέρμπι πρωταθλήματος έπρεπε να είχε λήξει 1-5. Το έκανε για να “φτιάξει” τους ποδοσφαιριστές του, να τους πωρώσει και τα κατάφερε. Λίγες μέρες μετά, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 4-0.

Η κουραστική “λούπα” του Λουτσέσκου

Πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν συμβεί στο παρελθόν, από πολλούς προπονητές. Είναι τα “mind games”, που λένε και στο χωριό μου. Θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ενόψει του αποψινού ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. «Μας έχουν κλέψει ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο», επανέλαβε σε αυτή τη μονότονη -και κουραστική- λούπα ο Ραζβάν Λουτσέσκου μετά το παιχνίδι Κυπέλλου της Τούμπας την περασμένη Τετάρτη. Δίχως αφορμή, αυτός ξέρει. Μία επαναλαμβανόμενη ατάκα που γέννησε memes και δημιούργησε αυτό το αίσθημα αδικίας από τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Ο Γιοβάνοβιτς θα μπορούσε να κολλήσει στον τοίχο μία φωτογραφία με τον Ρουμάνο προπονητή και την ατάκα του που αν μη τι άλλο προσβάλλει τον Παναθηναϊκό. Για τον τεχνικό του ΠΑΟΚ το περσινό κύπελλο το πήρε η ομάδα του, ή τουλάχιστον δεν το πήρε ο Παναθηναϊκός.

Η επόμενη δύσκολη αποστολή

Ορίστε, λοιπόν, ένα έξτρα κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Μία επιπλέον πρόκληση για να έρθει το τρίποντο της νίκης που θα διατηρήσει τους “πράσινους” με διαφορά ασφαλείας στην πρώτη θέση και θα βάλει ένα τέλος στην… επανεκκίνηση του Δικεφάλου του Βορρά στο πρωτάθλημα και τις όποιες σκέψεις για κατάκτησή του.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το ‘χει ο χαρακτήρας του Γιοβάνοβιτς αυτό. Ούτε όλος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού. Μακριά από προκλήσεις, μακριά από οτιδήποτε μπορεί να βάλει “φωτιά”. Και πολύ σωστά. Ο Σέρβος προπονητής δεν είναι Λουτσέσκου, χτίζει τη δική του ταυτότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αποτελεί “κόσμημα” γι’ αυτό και το μόνο που ξέρει να κάνει πολύ καλά είναι να προετοιμάζει την ομάδα του για την επόμενη δύσκολη αποστολή.

Τέτοια είναι η αποψινή. Οπως ήταν το παιχνίδι με τον ΠΑΣ μετά από την ήττα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Οπως θα είναι και οι επόμενες, πλέον ο Παναθηναϊκός έχει μπει στο μονοπάτι των δύσκολων αποστολών. Το ντέρμπι της Κυριακής είναι “must win”, περισσότερο και από αυτό του κυπέλλου. Είναι το ντέρμπι χαρακτήρα, πρωταθλητισμού, αλλά και απαντήσεων.

Αυτά τα ματς “χτίζουν” χαρακτήρες

Ο Παναθηναϊκός έχει απέναντί του μία ομάδα που έχει μεγαλύτερη εμπειρία τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει το “know how” για να τα βγάζει εις πέρας σε συνθήκες σαν αυτές, έχει ατσάλινη αγωνιστική νοοτροπία και έχει έναν πολύ καλό προπονητή που γνωρίζει να “φτιάχνει” τους παίκτες του, αλλά και να “φτιάχνει” κλίμα.

Το πιθανότερο είναι πως απόψε δεν πρόκειται να αναγνωρίσει νίκη του Παναθηναϊκού αν η ομάδα του ηττηθεί. Κάτι πάλι θα βρει να πει για να συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα. Γνωστή η τακτική, αποδίδει πολλές φορές στο λεγόμενο “mind games”.

Δουλειά των παικτών του Γιοβάνοβιτς δεν είναι να μάθουν τον Λουτσέσκου να χάνει, δουλειά είναι να μάθουν τον Παναθηναϊκό να κερδίζει τώρα που γίνει η προσπάθεια ανοικοδόμησης του πρωταθληματικού dna που είχε χαθεί την τελευταία δεκαετία. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να κοιτάζει μπροστά, τον δρόμο του, ξεπερνώντας τα εμπόδια, ξεπερνώντας και την όποια έπαρση των αντιπάλων. Και να μη δίνει δικαιώματα σε κανέναν για να αποδομεί την εφετινή δουλειά και ό,τι έχει καταφέρει.

“My way”, που τραγουδούσε και ο Φρανκ Σινάτρα. Για έναν Παναθηναϊκό που θα κερδίζει και εκτός αγωνιστικού χώρου, θα απαντάει σε κάθε πρόκλησει και θα γιγαντωθεί μέσα από τις δυσκολίες. Και στο τέλος είτε θα έχει σταθεί όρθιος είτε θα έχει πέσει, θα το έχει κάνει με τον τρόπο του. Και προπαντός με το ήθος του Γιοβάνοβιτς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News