Παναθηναϊκός: Το μειονέκτημά του και ο δυσκολότερος δρόμος που πρέπει να διανύσει για τον τίτλο

EUROKINISSI

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τους λόγους που ο Παναθηναϊκός υπολείπεται των αντιπάλων του στο δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Από το ένα χαλαρό απόγευμα με τη Λαμία, μέχρι το «must win» της Κυριακής είναι ένας Γενάρης δρόμος. Ένας μήνας που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε από την ασφάλεια του +8 στην κορυφή στο -2 από την ΑΕΚ. Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, που λέει και ο αοιδός.

Ο Παναθηναϊκός παίζει εντός έδρας κόντρα στους Λαμιώτες το απόγευμα της Κυριακής, στις 17:00. Μισή ώρα αργότερα η ΑΕΚ φιλοξενείται από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και 3.5 ώρες μετά έχουμε το μεγάλο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό.

Στο τέλος της βραδιάς ο Παναθηναϊκός μπορεί να είναι ξανά μόνος πρώτος, μπορεί να ισοβαθμεί με την ΑΕΚ, μπορεί να παραμένει στο -2 από την πρώτη θέση. Αυτό που χρειάζεται για τούτες τις προϋποθέσεις είναι η νίκη. Τόσο ξεκάθαρα.

Δεν είναι μόνο αγωνιστικό το πρόβλημα

Το θέμα δεν είναι το ματς κι αν είναι θεωρητικά εύκολο, το θέμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχασε τη συνθήκη αυτού του «χαλαρού απογεύματος» που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Πριν αρχίσει η κατηφόρα, αγωνιστική και βαθμολογική, ο Παναθηναϊκός είχε αυτή τη θετική αύρα, όλα ήταν υπέρ του, με όποιον αντίπαλο κι αν έπαιζε. Πλέον τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί, υπάρχει αυτό το ερωτηματικό, είναι το ψυχολογικό του πράγματος. Και ξέρετε πολλές φορές στο ποδόσφαιρο η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο.

Δείτε, για παράδειγμα, ό,τι πέτυχαν οι «πράσινοι» στον πρώτο γύρο. Ναι, δεν άξιζαν σε όλα τα ματς τη νίκη, τους έσπρωχνε όμως αυτή η αύρα, η τύχη, αυτή η θετικότητα που έβγαζε υγεία σε όλα τα επίπεδα. Η θετικότητα έδωσε τη θέση της στον αρνητισμό. Γκρίνια και μεμψιμοιρία μετά τα συνεχόμενα στραβά αποτελέσματα. Αυτό καλείται πρωτίστως να αλλάξει ο Γιοβάνοβιτς.

Προφανώς δεν χάθηκε τίποτα ακόμα. Ο Παναθηναϊκός είναι σε απόσταση αναπνοής από την ΑΕΚ, έχουμε μπροστά μας και τα πλέι οφ και πριν από αυτά υπάρχουν ντέρμπι που μπορούν να ευνοήσουν τους «πράσινους». ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Όχι πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει και τις δικές του δυσκολίες: Αρης-Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Σε αυτό υστερεί ο Παναθηναϊκός

Σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών με 4 ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο, αυτή τη στιγμή η ομάδα του τριφυλλιού φαντάζει κατώτερη των υπόλοιπων τριών συνδιεκδικητών. Και δεν έχει να κάνει με το αγωνιστικό, αλλά κυρίως με αυτό το περιβόητο «μέταλλο του πρωταθλητή». Κλισεδιάρικο, αλλά ισχύει. Από τις 4 ομάδες ο Παναθηναϊκός έχει το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 2010, τώρα χτίζει ξανά τον πρωταθληματικό του χαρακτήρα, τώρα προσπαθεί να επαναφέρει το DNA του στην κανονικότητα. Από τις 4 ομάδες ο Παναθηναϊκός έχει τη μικρότερη εμπειρία στις πρωταθληματικές συνθήκες και στον σκληρό ανταγωνισμό.

Δεν είναι μόνο αγωνιστικό το θέμα. Είναι όλο αυτό το mentality. Αυτό θα παίξει ρόλο στην τελική ευθεία της κούρσας. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο παιχνίδια σαν αυτό με τη Λαμία φαντάζουν «τελικοί» για μία ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό που προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να διεκδικήσει έως τέλους το πρωτάθλημα.

ΥΓ: Τώρα που έχουν σφίξει τα γάλατα θα δούμε αν ο Παναθηναϊκός έχει ηγέτες και προσωπικότητες για να σηκώσουν το βάρος. Ακόμα μία μεγάλη συζήτηση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News