Παναθηναϊκός: Οι «οδηγίες χρήσης» από τον… Ολυμπιακό ενόψει ΑΕΚ

EUROKINISSI

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για την πρόκληση του Παναθηναϊκού στην έδρα της ΑΕΚ και τον τρόπο παιχνιδιού που θα ορίσει την τύχη του και θα δείξει τις διαθέσεις του.

Τα πλέι οφ είναι γεμάτα ντέρμπι. Το να συζητάμε για το πρόγραμμα είναι άτοπο από τη στιγμή που όλοι θα παίξουν με όλους και οι αναμετρήσεις θα είναι ειδικών συνθηκών και υψηλών απαιτήσεων.

Οκ, ο Παναθηναϊκός θα ήθελε, για παράδειγμα, να είναι στη θέση του Ολυμπιακού και να παίξει με τον Βόλο, να μπει πιο… ήρεμα σε αυτή τη διαδικασία των 10 αγώνων, αλλά από την άλλη το ότι θα παίξει κόντρα στην ΑΕΚ την 1η αγωνιστική του δίνει την ευκαιρία για ένα μεγάλο αποτέλεσμα που θα τον εκτοξεύσει ψυχολογικά και βαθμολογικά.

Το βήμα παραπάνω σε σχέση με το ντέρμπι της κανονικής διάρκειας

Μεγάλο αποτέλεσμα είναι η νίκη. Αυτή που δεν πήρε στο αντίστοιχο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας, αυτή που πήρε την περασμένη Κυριακή ο Ολυμπιακός με επιβλητικό σκορ. Το «manual» το «έδωσε» ο «αιώνιος» αντίπαλος για το πως να χτυπήσεις την ΑΕΚ στο γήπεδό της. Έβαλε τέλος στο νικηφόρο και αήττητο σερί στη Νέα Φιλαδέλφεια και το έκανε με τρόπο που δεν αποκλείεται να έχει… μιμητές.

Ο Παναθηναϊκός θα πάει να παίξει στην OPAP Arena θέλοντας να κάνει κάτι καλύτερο από αυτό που έκανε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Δεν αφορά μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και τη συνολική του εικόνα.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να κάνει αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός; Εμπεριέχει ρίσκο και το ξέρει ο Γιοβάνοβιτς

Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει ότι η ομάδα του θα αντιμετωπίσει ένα «πληγωμένο θηρίο». Back to back ήττα της ΑΕΚ εντός έδρας είναι η μεγάλη πρόκληση για τον Παναθηναϊκό και η κρίσιμη διαχείριση από πλευράς «κιτρινόμαυρων».

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να κάνει αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός; Εμπεριέχει ρίσκο και το ξέρει ο Σέρβος τεχνικός. Το να δώσεις χώρο στην ΑΕΚ και να παίξεις γρήγορα στην κόντρα είναι η πεπατημένη, αλλά από την άλλη ισχυροποιείς τη θέση του αντιπάλου στο γήπεδο. Η ΑΕΚ είχε κόντρα στον Ολυμπιακό την κατοχή, την ορμή, την πίεση, δεν είχε το γκολ. Ο Ολυμπιακός είχε τον τρόπο να πάει το ντέρμπι στην κόντρα με την ταχύτητα του Μακαμπού και την ποιότητα του Φορτούνη.

Ο Παναθηναϊκός θέλει κάτι αντίστοιχο από τον Ιωαννίδη ή τον Σπόραρ και τον Μπερνάρ ή τον Κλέινχεϊσλερ. Αν πάει σε αυτή τη λογική. Δύσκολο, δεν το έχει κάνει ποτέ παρά μόνο αν τον αναγκάσει ο αντίπαλος. Του το έκανε ο Ολυμπιακός στο πρόσφατο ντέρμπι στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Του έκοψε την κυκλοφορία, την ηρεμία, όλα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Παναθηναϊκός θα πάει πάνω σε ό,τι έκανε στο αντίστοιχο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας με προσοχή στις λεπτομέρειες και τα ατομικά λάθη που κρίνουν τέτοια παιχνίδια.

Τι ακριβώς θέλει ο Παναθηναϊκός;

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τους παίκτες για να παίξει όπως ο Ολυμπιακός. Δεν έχει την ταχύτητα, αλλού υπερτερεί και φαντάζει δύσκολο να αλλάξει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς την ποδοσφαιρική λογική και τα πλάνα του προσπαθώντας να κάνει ό,τι έκαναν οι «ερυθρόλευκοι».

Η ουσία, βέβαια, είναι μία: Τι θέλει ακριβώς ο Παναθηναϊκός από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Μία ισοπαλία και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα ή το διπλό που θα αποτελέσει και μία βροντερή απόδειξη για τις διαθέσεις του στα πλέι οφ; Προφανώς το τι θέλει θα οριστεί μέσα από το ίδιο το παιχνίδι, αλλά το μυαλό είναι αυτό που καθορίζει τον τρόπο που παίζεις αυτά τα ματς. Και κυρίως οι πρωταγωνιστές είναι αυτοί που «γράφουν» την ιστορία των ντέρμπι. Κάποιοι εξ αυτών ήταν «εξαφανισμένοι» στον αγώνων των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο. Είναι κι αυτό ένα «manual» ενόψει πρεμιέρας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News