Παναθηναϊκός: Μήπως να ζητήσει και συγγνώμη που πάει για πρωτάθλημα;

EUROKINISSI

Η μεγάλη πρόκληση για τον Παναθηναϊκό που καλείται να επιβιώσει και να αναδειχθεί πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο των Μπαλτάκων και των σοσιαλμιντιακών αναλύσεων των κανονισμών που «βιάζουν» την ποδοσφαιρική λογική.

Πάμε με τους αριθμούς που είναι και της μόδας και (πάντοτε) αποτυπώνουν την αλήθεια. Παναθηναϊκός, 38-12 τέρματα, 19 νίκες, 5 ισοπαλίες, 3 ήττες, 62 βαθμοί. ΑΕΚ 51-14 γκολ, 19 νίκες 3 ισοπαλίες, 5 ήττες 60 βαθμοί. Καλά είμαστε; Καλά είμαστε.

Βέβαια, ακόμα και τώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές και έχει ολοκληρωθεί η 1η αγωνιστική των πλέι οφ, εξακολουθεί ένα μέρος του κόσμου, προφανώς των άλλων “στρατοπέδων”, να υποστηρίζει ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Οκ, να ζητήσει και συγγνώμη που βάσει αριθμών και βαθμολογικής θέσης είναι η καλύτερη ομάδα. Ή, αν θέλουν ορισμένοι, να παραχωρήσει την πρωτιά της ως ένδειξη fair play μπας και σταματήσει η γκρίνια.

Είναι φαβορί ο Παναθηναϊκός για την κατάκτηση του τίτλου; Βάσει αριθμών προφανώς και είναι, όπως φαβορί είναι και η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Οι διαφορές και οι αγωνιστικές μπροστά μας είναι τέτοιες που δεν χρειάζονται προβλέψεις πόσω μάλλον βιαστικοί παχυλοί τίτλοι και θριαμβολογίες. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο η αποδόμηση που συνεχίζεται εις βάρος του Παναθηναϊκού.

Σε αυτό το ποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός καλείται να πολεμήσει για το πρωτάθλημα. Το ποδόσφαιρο των Μπαλτάκων και των Μπένετ, το ποδόσφαιρο των απειλών και των συνθηκών που μόνο την ομαλή διεξαγωγή του δεν διασφαλίζουν.

Ποδοσφαιρικός “βιασμός” λέγεται αυτός, αφού πρώτα “βιάστηκε” η κοινή λογική από διαφόρων ειδών θέσεις και ποσταρίσματα με κανονισμούς που ενώ δείχνουν τα προφανή επιχειρήθηκε η κατά το δοκούν αλλοίωση. Θα βγούμε και τρελοί από πάνω, για να το πούμε στην καθομιλουμένη.

Σε αυτό, λοιπόν, το ποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός καλείται να πολεμήσει για το πρωτάθλημα. Το ποδόσφαιρο των Μπαλτάκων και των Μπένετ, το ποδόσφαιρο των απειλών και των συνθηκών που μόνο την ομαλή διεξαγωγή του δεν διασφαλίζουν.

Το γράψαμε και τις προάλλες, για να φτάσει στο σημείο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μιλήσει για τη διαιτησία, με τον δικό του (πάντοτε) κόσμιο τρόπο, καταλαβαίνετε που έχουμε φτάσει. Βέβαια, ο κόουτς του τριφυλλιού δεν διάβασε τις σοσιαλμιντιακές αναλύσεις των κανονισμών για να… ζητήσει συγγνώμη που θεώρησε αποβολή το χέρι του Άμραμπατ. Κανονικά είναι και τρεις βολές εις βάρος του Παναθηναϊκού.

“Πόλεμος” εντός και εκτός γηπέδου και ο Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών και της ανυποληψίας δεν είναι μαθημένος σε αυτά.

Έξτρα πίεση, λοιπόν, για τον άπειρο στα του πρωταθλητισμού, Παναθηναϊκό. Τώρα χτίζει ξανά την πρωταθληματική του νοοτροπία και ανακτά το DNA του, τώρα επιστρέφει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Κι αν υστερεί των αντιπάλων ακριβώς σ’ αυτό, έρχεται και το διαιτητικό θέμα να τον φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

“Πόλεμος” εντός και εκτός γηπέδου και ο Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών και της ανυποληψίας, δεν είναι μαθημένος σε αυτά. Αλλά πού θα πάει, θα τα μάθει, με Γιοβάνοβιτς στην άκρη του πάγκου δεν χρειάζεται ούτε φόβος ούτε ερωτηματικά. Θα πάει έως τέλους με τα ποδοσφαιρικά του “πιστεύω” και την αγωνιστική του ηθική. Και ό,τι έρθει στο τέλος του δρόμου. Γραβάτα για τη φιέστα, ουχί μαύρη…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News