Παναθηναϊκός: Ήρθε η ώρα τα «παιδιά» να γίνουν άντρες αν θέλουν το πρωτάθλημα

EUROKINISSI

Ο Σταύρος Καραΐνδρος σχολιάζει τη νίκη του Παναθηναϊκού στο «Βικελίδης» και το προσεχές ντέρμπι αποδείξεων με τον Ολυμπιακό, τον οποίο εφέτος… δεν «έχει».

Mία φάση σε κανονική ροή αγώνα έκανε ο Άρης. Σε ολόκληρο τον αγώνα. Το σουτ του Πάλμα στο 40′. Αυτά ως προς το ποια ομάδα ήταν καλύτερη χθες βράδυ στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο γιατί έφυγε νικητής, αλλά γιατί δούλεψε με μυαλό, τακτική και υπομονή το πρώτο «do or die» παιχνίδι μετά τη γκέλα με τον Βόλο.

Στο πρώτο ημίχρονο οι «πράσινοι» ήταν άφαντοι επιθετικά. Ανασταλτικά κανένα πρόβλημα εκτός της προαναφερθείσας φάσης του Πάλμα. Στο δεύτερο ο Παναθηναϊκός ήταν αναγκασμένος να βγει μπροστά και να ψάξει το γκολ, η ισοπαλία δε το βόλευε, απλώς ήταν το καλύτερο… από τα χειρότερα αποτελέσματα.

Σπόραρ, όπως Παλάσιος

Εκεί ήταν που είδαμε τον κανονικό Παναθηναϊκό. Στο ανοιχτό γήπεδο, με κενούς χώρους και με σωστή ανάπτυξη κυρίως στις αντεπιθέσεις. Η ευκαιρία του Σπόραρ ήταν το πρώτο «καμπανάκι» για τους Θεσσαλονικείς. Το 0-1 του Σπόραρ ήταν το «χτύπημα» και συνάμα η δικαίωση για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή για το χαμένο πέναλτι της περασμένης Κυριακής. Η μπάλα και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στο αντίστοιχο ματς της κανονικής περιόδου στο ίδιο γήπεδο, πήγε με περιπετειώδη τρόπο στα δίχτυα. Τότε ήταν ο Παλάσιος, τώρα ο Σπόραρ. Ψυχοβγαλτικό γκολ, όπως είναι η πορεία του Παναθηναϊκού το τελευταίο διάστημα, στο δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου.

Από τη στιγμή που σκόραρε ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι είχε τελειώσει. Όταν προηγείται, δε χάνει. Το θέμα είναι να προηγηθεί. Στα τελευταία λεπτά η κόκκινη στον Καμαρά αποτελείωσε τον Άρη στα ελάχιστα λεπτά που απέμεναν. Μία κόκκινη που ήρθε με… καθυστέρηση, εκτός αν θεωρείτε ότι το παρακάτω στιγμιότυπο δεν είναι τίποτα. Ελίτ διαιτητές, είπαμε. Λίγο καλύτεροι από τις αντίστοιχες φρυγανιές. Σήκω και πάτα το, που λέει και ο «κυρ Αλέκος».

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, προχωράει αφήνοντας ό,τι έγινε πίσω του. Χωρίς μεμψιμοιρία. Έχασε βαθμούς με Ιωνικό, ΟΦΗ, Αστέρα Τρίπολης, έχασε τη διαφορά ασφαλείας από τη δεύτερη θέση, αλλά δεν τον πήρε από κάτω. Μία από τα ίδια και στα πλέι οφ. «Πέταξε» δύο βαθμούς κόντρα στον Βόλο, θα μπορούσε να τον πάρει από κάτω, να του τσακίσει την ψυχολογία, δεν είναι μαθημένος σε αυτές τις καταστάσεις. Αντ’ αυτού, πήγε στην έδρα του Άρη και πήρε το τρίποντο. Νίκη βαθμολογίας, ψυχολογίας και απάντηση στην ΑΕΚ που της έκοψε το βήχα.

Να αποδείξει ότι «έχει» τον Ολυμπιακό

Η νίκη έχει κι άλλα κέρδη. Ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ, τον άφησε στο -9 και ο ίδιος διατηρήθηκε όρθιος στη μεγάλη μάχη του εφετινού πρωταθλήματος. Όλα αυτά λίγα 24ωρα πριν από το «αιώνιο» ντέρμπι της Λεωφόρου. Ο Παναθηναϊκός είναι στο +3, μία κάποια ασφάλεια, όχι ικανή για να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο εκτός της νίκης.

Δύο ματς έχει παίξει εφέτος κόντρα στον Ολυμπιακό, δύο ισοπαλίες, σε κανένα από τα δύο δεν ήταν καλύτερος ο Παναθηναϊκός. Δεν τον «έχει» όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Μπορεί οι «πράσινοι» να «έχουν» ως τώρα την ΑΕΚ, αλλά δεν ισχύει με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Τα δύο back to back ντέρμπι που ακολουθούν.

Αυτό πρέπει να αλλάξει αν η ομάδα του Γιοβάνοβιτς θέλει να παραμείνει μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Την Κυριακή με νίκη αφήνει στο -6 τους Πειραιώτες και θα παραμείνει το… κακό σπυρί για την ΑΕΚ. Θα αποδείξει σε όλους ό,τι έλεγε ο Τζον Μακλέιν: Πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Να «κατέβει» από το roller coaster

Τα πλέι οφ είναι ένα roller coaster συναισθημάτων και ανατροπών. Ο Παναθηναϊκός στα περισσότερα εξ αυτών είναι πρωταγωνιστής. Ισοπαλία στην πρεμιέρα με την ΑΕΚ, άξιζε τη νίκη. Ισοπαλία με τον Βόλο, δεν άξιζε κάτι παραπάνω. Μεγάλο διπλό απέναντι στον Άρη, με το σπαθί του. Μία ζέστη, μία κρύο και φτου κι από την αρχή. Τώρα έρχεται ο Ολυμπιακός, ευκαιρία για δεύτερη σερί νίκη που θα γιγαντώσει την ψυχολογία και θα δώσει ώθηση για τη συνέχεια. Όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ σε μία πρόταση, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πρωταθληματική πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News