Δημήτρης Κουρμπελης: Η σημασία του να είσαι αρχηγός σε αυτόν τον Παναθηναϊκό

EUROKINISSI

Δεν είναι ο παίκτης που θα ξεσηκώσει την εξέδρα, αλλά είναι αυτός που θα βγάλει ψυχή, θα θυσιαστεί και σίγουρα είναι πολύ πιο χρήσιμος από τους καθ’ ονομασία μπαλαδόρους που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο.

Aπό το ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μία αρχηγία δρόμος. Δημήτρης Κουρμπέλης. Σημείο αναφοράς του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια, ίσως η προσωποποίηση της όλης κατάστασης στο τριφύλλι. Από τα δύσκολα χρόνια σε αυτά του πρωταθλητισμού.

Είναι η φλέβα που πετάγεται από τον λαιμό

Αρχηγός με όλη τη σημασία της λέξεως και βάλτε παραπάνω. Μετά την κακή εμφάνιση και την αποβολή στην Τρίπολη, στην ήττα του Παναθηναϊκού από τον Αστέρα, δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες. Γενικώς δεν του αρέσει να κρύβεται, αφήνεται στα συναισθήματα. Οπως όταν μίλησε για την επιστροφή του στη δράση μετά την μακροχρόνια απουσία του και η φωνή του κόμπιασε, το δάκρυ κύλησε. Δεν κρύβεται, είναι η φλέβα που πετάγεται από τον λαιμό, η παναθηναϊκή ψυχή που τόσο έχει ανάγκη αυτό το διάστημα ολάκερος ο σύλλογος.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πορεύεται στα πλέι οφ με τη σκληράδα των χαφ και την τριάδα των Ρούμπεν, Τσέριν, Κουρμπέλη. Εκ των κορυφαίων ο 29χρονος χαφ που διανύει την τελευταία του χρονιά στο τριφύλλι και ετοιμάζεται να ανανεώσει. Όχι εύκολα χρόνια, στα δύσκολα φόρεσε τα πράσινα. Σε μία περίοδο που άλλοι έβλεπαν, ίσως, τον Παναθηναϊκό ως πισωγύρισμα στην καριέρα του.

Το μόνο που έχει γευτεί με τον Παναθηναϊκό είναι ένα κύπελλο Ελλάδας. Η αρχή για μία καλύτερη συνέχεια, σε αυτή που θέλει να ηγηθεί, για την κανονικότητα του συλλόγου. Ανεξάρτητα από την εφετινή κατάληξη της τρέχουσας σεζόν. Πάρει δεν πάρει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτίσει σε αυτή τη χρονιά για να προχωρήσει στις επόμενες και να αφήσει μία και καλή πίσω του τη μαύρη περίοδο.

Το βλέπεις στα μάτια του πόσο θέλει το πρωτάθλημα. Όχι μόνο γιατί θα είναι το παρθενικό του, αλλά γιατί τόσα χρόνια στην ομάδα πλέον και υπό το βάρος του περιβραχιονίου αντιλαμβάνεται τι εστί Παναθηναϊκός και πόσο χρειάζεται να παραμείνει σε ρότα πρωταθλητισμού.

Δούλεψε, έγινε καλύτερος, έγινε απαραίτητος

Την αξία του Κουρμπέλη την κατάλαβαν όλοι όταν επέστρεψε στη δράση. Τότε έγινε αντιληπτό πόσο έχει λείψει. Επαγγελματίας, αρχηγός στο χορτάρι και στα αποδυτήρια, έχει δεθεί με τον σύλλογο ακόμα και εις βάρος της καριέρας του. Ευκαιρίες παρουσιάστηκαν, είπε «όχι» σε καλύτερα συμβόλαια, είπε «όχι» ακόμα και σε καλύτερες συνθήκες. Ουχί για να πουλήσει «παναθηναϊλίκι», το έκανε γιατί ήθελε να αφήσει το αποτύπωμά του, να γίνει σημείο αναφοράς για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Από όλα το σημαντικότερο είναι η αγωνιστική του βελτίωση. Δούλεψε τις αδυναμίες του, ρούφηξε όλα όσα του είπε ο Γιοβάνοβιτς για να τον κάνει καλύτερο. Δεν είναι απλώς ένα αμυντικό χαφ της λεγόμενης παλιάς κοπής που μαρκάρει, είναι ένας σύγχρονος μέσος που «έβαλε» ακόμα και τα… ρούχα του Μπερνάρ όταν ο Βραζιλιάνος δεν μπορούσε να προσφέρει στο δημιουργικό κομμάτι.

Στην Ελλάδα είναι γνωστός ότι η αναγνώριση από την αποδόμηση δεν απέχουν πολύ, μία (πράσινη) κλωστή χωρίζει την αποθέωση από την αποδοκιμασία. Μετά το παχνίδι στην Τρίπολη δέχθηκε κριτική, την αποδέχθηκε, αλλά από τότε έως τώρα δεν έχει λάβει τα εύσημα που του αναλογούν. Είναι εκ των πρωταγωνιστών, άφησε πίσω κάθε τι που αμαύρωνε την εικόνα του και τα δίνει όλα για το πρωτάθλημα.

Αρχηγός από τα δύσκολα

Οκ, δεν είναι ο παίκτης που θα ξεσηκώσει την εξέδρα, αλλά είναι πολύ πιο χρήσιμος από τους καθ’ ονομασία μπαλαδόρους που θα πουλήσουν διαρκείας και θα ξεσηκώσουν τον κόσμο. Έτσι κι αλλιώς παίκτες σαν τον Δημήτρη Κουρμπέλη βάζουν με αυτοθυσία τα πόδια τους στη φωτιά, παίκτες σαν τον Κουρμπέλη (ανα)γνωρίζουν το μέγεθος της ιστορίας της φανέλας που φορούν και τι ακριβώς σημαίνει Παναθηναϊκός. Δεν ήρθε τώρα, στα λεγόμενα καλά χρόνια του συλλόγου, ήταν από τα δύσκολα, τα χρόνια του οίκτου, την περίοδο των άδειων καθισμάτων και του χλευασμού. Γι’ αυτό αν καταφέρει και σηκώσει ως αρχηγός την κούπα του πρωταθλητή θα είναι ο μόνος που θα καταλάβει ακριβώς το βάρος της. Γιατί θα κουβαλάει όλα τα μελανά σημεία μίας ομάδας που πάλεψε με τα λάθη της και τους δαίμονές της για να μπορεί ξανά να μιλάει για πρωτάθλημα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News