Παναθηναϊκός: Τα 5 στοιχεία που χρειάζεται για να «πιάσει από τον λαιμό» τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα

EUROKINISSI

Οι… οδηγίες χρήσης για την αποψινή δύσκολη και κρίσιμη μάχη του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Back to back τα δύσκολα παιχνίδια για τον Παναθηναϊκό, έτσι είναι όμως οι απαιτήσεις του εφετινού πρωταθλήματος, αυτό προστάζει ο πρωταθλητισμός. Μετά την εντός έδρας γκέλα με τον Βόλο, οι «πράσινοι» έκαναν το «2 στα 2» με Άρη και Ολυμπιακό και απόψε απέναντι στον ΠΑΟΚ θέλουν να τριτώσει το… καλό και να φύγουν νικητές από μία δύσκολη έδρα υψηλών απαιτήσεων που θα τους διατηρήσει στην πρώτη θέση.

Οδηγός για τον Παναθηναϊκό το παιχνίδι των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο στην κανονική διάρκεια, με νικήτρια την ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Φτάνει, όμως, αυτό για να επαναληφθεί η επιτυχία; Προφανώς όχι, ο Παναθηναϊκός χρειάζονται πολλά περισσότερα, καταγράψαμε τα 5 σημαντικότερα που θα αποτελέσουν το… manual για την αποψινή αναμέτρηση.

1. Copy-paste το αψεγάδιαστο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί όπως έπαιξε κόντρα στον Ολυμπιακό την προηγούμενη αγωνιστική. Μοναδική αλλαγή θα είναι ο Μάγκνουσον αντί του Σάρλια, όπως έγινε δηλαδή και στο «αιώνιο» ντέρμπι όταν ο πρώτος αντικατέστησε τον δεύτερο που τραυματίστηκε. Μοναδικό ερωτηματικό είναι η συμμετοχή του Μαντσίνι, το ενδεχόμενο δηλαδή να ξεκινήσει βασικός, αν και αυτό συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες. Το να κοπιάρει ο Γιοβάνοβιτς την ενδεκάδα είναι λογικό, αφού στο ντέρμπι της Λεωφόρου ο Παναθηναϊκός έκανε το τέλειο παιχνίδι, ανασταλτικά και επιθετικά, δείχνοντας το δρόμο για τη συνέχεια και πώς ακριβώς πρέπει να κινηθεί στα μεγάλα ματς σαν το αποψινό.

2. Προσοχή στα λάθη

Αυτό που δεν έκανε απέναντι στον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός είναι τα λάθη και αυτό θα επιδιώξει και κόντρα στον ΠΑΟΚ. Μην ξεχνάτε πως στα τελευταία παιχνίδια με αντίπαλο τον Δικέφαλο του Βορρά για το πρωτάθλημα και το κύπελλο οι «πράσινοι» την… πάτησαν από τα δικά τους λάθη. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τι έγινε στο 0-3 του ΠΑΟΚ στη Λεωόφορο ή το λάθος του Βαγιανίδη στον αγώνα κυπέλλου στην Τούμπα που έφερε το 1-0 του Δικεφάλου. Αυτά, λοιπόν, θέλει να μην επαναλάβει ο Παναθηναϊκός και γι’ αυτό δούλεψε μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος ο Γιοβάνοβιτς ώστε διορθώνοντας τα κακώς κείμενα να μειώσει τις ευκαιρίες των γηπεδούχων και τις επικίνδυνες στιγμές προς την εστία του Μπρινιόλι.

3. Να «μπλοκάρει» τον ΠΑΟΚ

Πολλά στο αποψινό παιχνίδι θα κρίνει το ανασταλτικό κομμάτι των δύο ομάδων. Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο ΠΑΟΚ είναι ομάδες που φημίζονται για το build up από την άμυνα, είναι ομάδες που χτίζουν το παιχνίδι από πίσω και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μπροστά. Ο ΠΑΟΚ, ειδικά, θέλει να παίζει έτσι και όταν μπορεί να το κάνει γίνεται ιδιαίτερα απειλητικός. Το «κλειδί» για την ομάδα του τριφυλλιού είναι η πίεση και το να «βραχυκυκλώσει» τον αντίπαλο. Εδώ μπαίνει στο κάδρο η τριάδα Ρούμπεν-Κουρμπέλη-Τσέριν που ήταν κορυφαίοι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, σε συνδυασμό με τον Μπερνάρ που ήταν άψογος και βοήθησε τα μέγιστα ώστε οι «πράσινοι» να κυριαρχήσουν στη μεσαία γραμμή. Μία επανάληψη επί της ουσίας θα επιδιώξουν οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας στον αποψινό αγώνα για να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους και να «χτυπήσουν» την έτσι κι αλλιώς ασταθή άμυνα του ΠΑΟΚ.

4. Χρειάζεται περισσότερα από το προηγούμενο διπλό στην Τούμπα

Από τη 2α Οκτωβρίου έως σήμερα, που το ημερολόγιο γράφει 23 Απριλίου, έχουν γίνει πολλά. Από το διπλό του Παναθηναϊκού στην Τούμπα μέχρι το αποψινό παιχνίδι μεσολάβησαν πράγματα που διαφοροποίησαν τις ομάδες και διαμόρφωσαν την τωρινή εικόνα του πρωταθλήματος. Εκείνη η νίκη του Παναθηναϊκού στην αρχή της σεζόν τον βοήθησε να αποκτήσει ψυχολογία και ώθηση για τη συνέχεια. Στον ΠΑΟΚ έκανε ζημιά στο γόητρο, κόστισε βαθμολογικά, αλλά στη συνέχεια βρήκε το σθένος να επανακάμψει και να διατηρηθεί ψηλά στη βαθμολογία. Παρά τη νίκη του ο Παναθηναϊκός σε εκείνο το ματς πέρασε δύσκολα. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε, ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο και οι «πράσινοι» έφτασαν στη νίκη με ένα διαφορετικό τρόπο από τον τωρινό που δεν αποκλείεται να χρειαστεί και απόψε. Η ουσία, όμως, είναι ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να κάνει πολλά παραπάνω το βράδυ σε σχέση με τον αγώνα της 2ας Οκτωβρίου. Χρειάζεται ένα τέλειο ματς, χρειάζεται να «εξοντώσει» τον αντίπαλο και χρειάζεται να δείξει ότι αξίζει να είναι πρώτος και συνάμα το φαβορί για τον τίτλο παρά τα… εξωγήινα ποδόσφαιρα που ακούμε και διαβάζουμε και τις εξωαγωνιστικές πρακτικές άλλων. Με λίγα λόγια η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πρέπει να ξεπεράσει τον… Παναθηναϊκό του 1-2 για να φτάσει στην εκτός έδρας νίκη.

5. Οι αλλαγές

Σημαντικό στοιχείo του αγώνα είναι οι εναλλακτικές, ο πάγκος. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τον Αϊτόρ του προηγούμενου διπλού, έχει μάθει πλέον να ζει χωρίς αυτόν, έχει όμως Μαντσίνι, έναν παίκτη που έχει καλή παράδοση στην Τούμπα (και ξεχωρίζει στα τελευταία ΠΑΟΚ-Άρης) και μπορεί να έρθει από τον πάγκο να δώσει λύσεις. Ενδεκαδάτος παίκτης είναι, η μεγαλύτερη μεταγραφή του Παναθηναϊκού τον Ιανουάριο είναι και έχει τα χαρακτηριστικά του game changer που χρειάζονται σε αυτά τα ματς. Για τον Παναθηναϊκό είναι ένα έξτρα «όπλο» για την αποψινή μάχη, από αυτά που χρειάζεται κάθε προπονητής και που μπορούν να αλλάξουν τον ρου ενός αγώνα. Είναι σημαντικό που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, εκτός φυσικά των γνωστών απουσιών, τώρα που το πρωτάθλημα βρίσκεται στην κορύφωσή του και οι απαιτήσουν γεννούν ανάγκες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News