Παναθηναϊκός: Το διπλό αλά 2004, ο «ψείρας» Γιοβάνοβιτς και η Τετάρτη-Κυριακή που δίνει πρωτάθλημα

EUROKINISSI

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τη σπουδαία νίκη του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, τη δικαίωση του Γιοβάνοβιτς και τη δυάδα αγώνων που δίνουν τίτλο.

Καλοκαίρι, χειμώνας. Ο Παναθηναϊκός αργεί στις μεταγραφές. Αυτό είναι το γενικότερο συμπέρασμα. Ο «ψείρας» Γιοβάνοβιτς που κοιτάζει και την τελευταία λεπτομέρεια προτού καταλήξει στην επιλογή ποδοσφαιριστή.

Η δικαίωση του μαέστρου Γιοβάνοβιτς

Τούμπα, βράδυ Κυριακής. Η μπαλιά του Μάγκνουσον στον Χουάνκαρ που στη συνέχεια έφερε το 0-1 από τον Μπερνάρ είναι η απάντηση του προπονητή του Παναθηναϊκού. Ο τρόπος που παίζει ο Ισλανδός αμυντικός ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός στόπερ. Το ότι βλέπει γήπεδο και έχει την ποιότητα και την ικανότητα να φτιάχνει παιχνίδι από πίσω είτε με την πρώτη πάσα στο κέντρο είτε με τις μακρινές μπαλιές είναι η δικαίωση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο γιατί είναι τόσο απαιτητικός στις μεταγραφές.

Ο Παναθηναϊκός έφυγε νικητής από την Τούμπα όχι μόνο λόγω Μάγκνουσον, αλλά και γι’ αυτό. Έφυγε νικητής επίσης γιατί ο Μπερνάρ πέτυχε γκολ που «χρωστούσε» -και τι γκολ- έφυγε νικητής γιατί η «συνταγή Ολυμπιακού» πέτυχε για δεύτερο σερί ματς, όχι βέβαια στο απόλυτο. Δεν ήταν αψεγάδιαστο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού χθες, στο δεύτερο μέρος δέχθηκε πίεση, βγήκε κούραση, σε πολλές στιγμές δεν υπήρχε το καθαρό μυαλό και κάποιοι παίκτες έπαιξαν και για τους υπόλοιπους. Back to back το τέλειο παιχνίδι δεν γίνεται, αλλά έφτανε αυτό που έκαναν οι «πράσινοι» για να έρθει το διπλό.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, βέβαια, είδε άλλο ματς, είδε πολλές ευκαιρίες από τον ΠΑΟΚ, είδε και προστασία του Παναθηναϊκού από τη διαιτησία. Ίσως για εκείνον χθες να κέρδισε ο ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός, πάντως, τον δικό του το δρόμο. Χαμηλά το κεφάλι, επίπεδο πρωταθλητισμού και μία απίστευτη δίψα για τον τίτλο.

Το sequel του 2004

Ο Φώτης Ιωαννίδης έπαθε… Ολισαντέμπε και ο Παναθηναϊκός έφτασε σε ένα διπλό που ξύπνησε μνήμες 2004 και εκείνο το, επίσης, 1-2 που κρίθηκε με το γκολ του Μανόλο στις καθυστερήσεις. Εκείνο όμως το ντέρμπι δεν ήταν τόσο θρίλερ σαν το χθεσινό και να είναι καλά το VAR που διορθώνει τα λάθη και βλέπει αυτά που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι ή, σε άλλες περιπτώσεις, δεν βλέπει αυτά που φαίνονται και απορείς αν βλέπεις καλά. Βλέπετε είναι εύλογη η σύγκριση των δύο χθεσινών ντέρμπι και ποια ομάδα προστατεύεται από τη διαιτησία, αλλά Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και ο θυμόσοφος λαός και οι «πράσινοι» έχουν την ευκαιρία τους να κάνουν άλμα τίτλου.

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Προτού έρθει η Κυριακή υπάρχει ένα Πανθεσσαλικό κόντρα στην ομάδα που πλήγωσε την ομάδα του Γιοβάνοβιτς στα πλέι οφ. Δυάδα αγώνων με Βόλο και ΑΕΚ που μπορούν να δώσουν πρωτάθλημα. Την ίδια ώρα η ΑΕΚ παίζει με ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και έπειτα πηγαίνει στη Λεωφόρο. Λογικό να χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες δύο αγωνιστικές των πλέι οφ.

Ο «die hard» Παναθηναϊκός συνεχίζει προς την κορυφή, με ατσάλινη ομάδα που αρνείται να χάσει, έναν προπονητή που δημιούργησε αυτό το σύνολο και γέννησε ποδοσφαιρικούς ήρωες και ένα ποδόσφαιρο που ταλανίζεται από «ετσιθελικές» νοοτροπίες που βαφτίζονται ως… elite νίκες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News