Παναθηναϊκός: Μεταγραφές, προστασία και να μην επαναληφθούν τα λάθη για να μην αισθανθεί ουδείς μαλ…!

EUROKINISSI

Αυτά είναι τα στοιχεία που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να ισχυροποιηθεί και να κατακτήσει του χρόνου αυτό που στερήθηκε εφέτος.

Το +12 έγινε -5. Αυτή είναι η απλοϊκή ανάλυση του εφετινού πρωταθλήματος και της απώλειας του τίτλου για τον Παναθηναϊκό. Άδικη για τη συνολική εικόνα και προσπάθεια. Ναι, ο Παναθηναϊκός έχασε τον τίτλο, δεν του τον πήρε η ΑΕΚ, αλλά για μία ομάδα που έκανε μετά από χρόνια πρωταθλητισμό το πρόσημο είναι αν μη τι άλλο θετικό.

Tα κέρδη της χρονιάς

Ο κόσμος θυμήθηκε ξανά την ομάδα ποδοσφαίρου. Χαμογέλασαν τα χείλη των φιλάθλων. Γεννήθηκαν η προσμονή και η προσδοκία. Η Λεωφόρος γέμισε σε όλα τα παιχνίδια. Οι Κυριακές απέκτησαν νόημα για ένα σύλλογο που έφτασε στο τέλμα, λίγο έλειψε να αλλοιωθεί το DNA του και έβλεπε τους άλλους να ασελγούν στο πτώμα του.

Αυτό είναι το επιμύθιο του Παναθηναϊκού. Το ότι μιλάμε και γράφουμε για αποτυχία της κατάκτησης του τίτλου καταλαβαίνουν άπαντες το άλμα που έκανε αυτή η ομάδα την τελευταία διετία.

Η «καλύτερη ΑΕΚ» κυνηγούσε σε όλο το πρωτάθλημα τον Παναθηναϊκό

Σε 34 αγωνιστικές ήταν πρώτος και τον κυνηγούσαν. Η ΑΕΚ είχε δύο φορές την ευκαιρία στα πλέι οφ, στην έδρα της και στη Λεωφόρο, να τον κερδίσει και δεν το έκανε. Απόλυτη ισορροπία στα μεταξύ τους παιχνίδια: από μία νίκη, δύο ισοπαλίες, 2-2 τέρματα. Ακούμε και διαβάζουμε για την καλύτερη ΑΕΚ της τελευταίας 20ετίας, που ισοπέδωσε τους αντιπάλους, βλέπουμε αναλύσεις και περισπούδαστα άρθρα, όλα στο βωμό της αποθέωσης. Προφανώς δικαίως πήρε η ΑΕΚ το πρωτάθλημα, όπως δικαίως θα το έπαιρνε ο Παναθηναϊκός. Αυτό, όμως, από τα περί… ισοπέδωσης απέχουν έτη φωτός και ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στους 80 βαθμούς και ακόμα δεν έχει την αναγνώριση που θα έπρεπε.

Το αν αισθάνεται “μ….” ο Γιοβάνοβιτς, όπως χαρακτηριστικά είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου, άλλο τόσο αισθάνεται και ο κόσμος της ομάδας με όσα βλέπει να “τρέχουν” μπροστά του σαν σε ροή της αρχικής σελίδας του facebook. Λες και χάρηκαν πολλοί που ο Παναθηναϊκός δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα γιατί μάλλον δεν θα ήξεραν πως να το… διαχειριστούν και να το… αναλύσουν.

Είναι η πρώτη φορά που σε μία ομάδα που ήταν πρώτη μέχρι λίγο πριν από το τέλος και έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο επιχειρείται τέτοια αποδόμηση από τον αντίπαλο.

Τα παθήματα να γίνουν μαθήματα

Αυτά είναι παθήματα και μαθήματα για το μέλλον. Όλα πρέπει να διορθωθούν και να αλλάξουν αν θέλει ο Παναθηναϊκός να χτυπήσει του χρόνου κορυφή ή να αφήσει τους… εξωγήινους να φτιάξουν τη δική τους αυτοκρατορία. Ενίσχυση του ρόστερ με ποιοτικές μεταγραφές, στήριξη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όχι καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μεταγραφών, ισχυρά στεγανά και ασπίδα προστασίας σε τεχνικό τιμ και παίκτες. Τα στοιχεία που θα κάνουν τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή όσες τρικλοποδιές κι αν βάλουν οι αντίπαλοι, όσες φορές κι αν προσπαθήσουν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα.

Και κάτι τελευταίο: ο Παναθηναϊκός έβγαλε τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια. Αυτό είναι που πονάει, στο τέλος της βραδιάς, περισσότερο. Είναι οι ρυτίδες στο πρόσωπο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που μεγαλώνουν, έτοιμες να σε καταπιούν. Είναι το άσπρο μαλλί του προπονητή του Παναθηναϊκού που υπενθυμίζει πόσο… γέρασαν εφέτος οι φίλοι της ομάδας σε αυτό το συγκλονιστικό πρωτάθλημα. Που το έκανε συγκλονιστικό η παρουσία των «πράσινων», ως επιμύθιο με το γνωστό ρητό: η δόξα του ηττημένου δίνει αξία στο νικητή.

ΥΓ: Συγχαρητήρια σε Γιοβάνοβιτς και Αλμέιδα. Ομάδες καθαρά των προπονητών. Ο Παναθηναϊκός μάζεψε 17 βαθμούς περισσότερους από πέρυσι και από την 4η θέση ανέβηκε στη δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερο το άλμα της ΑΕΚ: 27 βαθμοί περισσότεροι από πέρυσι και 1η θέση από την 5η.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News