Παναθηναϊκός: Ναι, βατή η κλήρωση, αλλά απέχει από το… Panathinaikos για να πανηγυρίζει προτού παίξει

eurokinissi

Η κληρωτίδα έκανε το χατίρι του Παναθηναϊκού, αλλά οι «πράσινοι» πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για να μεγαλώσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι.

Ντνίπρο ήθελαν όλοι. Τα παρακάλια να σταθεί ο Παναθηναϊκός τυχερός στην κλήρωση. Και στάθηκε. Ήρθε η ομάδα που θεωρείται βατός αντίπαλος, πιθανότατα λόγω έδρας. Δεν βρίσκω άλλο λόγο. Γιατί, να μη το ξεχνάμε, ο Παναθηναϊκός έχει κοντά μία δεκαετία να παίξει Champions League, έστω και προκριματικά, ενώ πέρυσι επανεμφανίστηκε στην Ευρώπη μετά από μακρά αποχή.

Τώρα μπουσουλάει στην Ευρώπη

Οπως στο πρωτάθλημα που ο Παναθηναϊκός βρίσκει ξανά τα πατήματα της κανονικότητας και σιγά-σιγά επιστρέφει στα επίπεδα που προστάζει η ιστορία του έτσι και στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ένα restart, πίσω στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Δεν έγινε ξάφνου η σούπερ ομάδα για να θεωρεί την Ντνίπρο βατό αντίπαλο, ούτε παίζει η φανέλα σε αυτά τα παιχνίδια όσο και ιστορική αν είναι του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη.

Σε αυτά τα παιχνίδια θα παίξουν ο Σπόραρ, ο Μπερνάρ, πιθανόν ο Τζούριτσιτς, ο Τσέριν και όσοι κληθούν από τον Γιοβάνοβιτς. Τα περί βάρους φανέλας και τα λοιπά είναι ωραίες μυθιστορηματικές ιστορίες ή καταγραφές για να συνοδεύονται με παχυλούς τίτλους από τις εφημερίδες.

Από τη μία είναι αυτό: Οκ, αντιληπτή η ικανοποίηση για την κλήρωση, είναι και το θέμα της έδρας που σκορπάει χαμόγελα, αλλά ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίξει για να προκριθεί. Και πρέπει να είναι καλός για να προκριθεί. Από την άλλη είναι αυτό: ο Παναθηναϊκός αν θέλει να προχωρήσει στην Ευρώπη και να κάνει πράξη τους στόχους του τη νέα χρονιά, οφείλει να περάσει την Ντνίπρο. Δεν είναι εύκολη ομάδα, αλλά δεν μιλάμε και για κανά μεγαθήριο.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, ξεκινάει την εφετινή του ευρωπαϊκή περιπέτεια με δύο παιχνίδια που μπαίνει αυτό το «πρέπει», το οποίο σε συνδυασμό με την ικανοποίηση και την αισιοδοξία που ακολούθησε της κλήρωσης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Οπως διαβάσατε νωρίτερα, η Ουκρανική ομάδα, είναι αυτή που αντιμετώπισε στον τελικό του Europa League το 2015 την Σεβίλλη. Η Ντνίπρο έκτοτε, κινδύνεψε ακόμα και με διάλυση, όμως κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, χρησιμοποιώντας ένα τέχνασμα, που αρκετές ομάδες στην Ελλάδα το έχουν κάνει. Ποιο ήταν αυτό; Μα από Ντνίπρο έγινε Ντνίπρο-1 για να απαλλαγεί από τα παλιά της χρέη και κυρίως να ξεφύγει από την ΟΥΕΦΑ η οποία την τιμωρούσε συνεχώς για παραβάσεις του Financial Fair Play.

Φέτος τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Σαχτάρ, Πέρσι αποκλείστηκε στο Europa League από την ΑΕΚ Λάρνακας και συνέχισε στο Conference. Το μεγάλο αστέρι της είναι ο Άρτεμ Ντόβμπικ, ο οποίος φέτος μετράει 24 γκολ και 6 ασίστ.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, ξεκινάει την εφετινή του ευρωπαϊκή περιπέτεια με δύο παιχνίδια που μπαίνει αυτό το «πρέπει», το οποίο σε συνδυασμό με την ικανοποίηση και την αισιοδοξία που ακολούθησε της κλήρωσης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Απέχει από τις βραδιές που ήταν Panathinaikos

Όλοι γνωρίζουν πόσο κρίσιμα είναι τα παιχνίδια. Προκρίνεσαι και εξασφαλίζεις συμμετοχή σε ομίλους. Γόητρο, λεφτά, ευρωπαϊκές βραδιές. Όλα αυτά γιγαντώνονται αν έρθει ο αποκλεισμός. Δεν θα υποφέρεται η απογοήτευση μέχρι να αρχίσει το πρωτάθλημα. Η προσοχή που απαιτείται στη διαχείριση των συναισθημάτων και η επιτακτική ανάγκη των επικεφαλής να προχωρήσουν την ενίσχυση για να βοηθηθεί η ομάδα και δη ο Γιοβάνοβιτς.

Εν κατακλείδι και για να μη το κουράζουμε. Προσοχή στους πανηγυρισμούς για την κλήρωση, ο Παναθηναϊκός τώρα μπουσουλάει ξανά σε ευρωπαϊκά μονοπάτια και δεν έχει το δικαίωμα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να «προκρίνεται» χωρίς να έχει παίξει. Ο Παναθηναϊκός που ήταν Panathinaikos είναι μία εποχή που βρίσκεις μόνο στο youtube. Για να ξαναέρθει πρέπει να πας από το Α στο Β, ουχί από το Α στο Ω.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News