Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς είδε αυτά που δεν ήθελε και κατέληξε στην ενδεκάδα για τη Ντνίπρο

Πολύς λόγος για το φιλικό του Παναθηναϊκού με τη Ράγιο Βαγιεκάνο. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο (προβληματισμένος) Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατέληξε στην ενδεκάδα που θα δούμε κόντρα στη Ντνίπρο. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Το φιλικό με τη Ράγιο Βαγιεκάνο ήταν η καταλληλότερη πρόβα τζενεράλε. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με μία ομάδα καλύτερη της Ντνίπρο (εκτός αν πιστεύετε πως αν οι πράσινοι έπαιζαν με την ισπανική ομάδα σε προκριματικά θα περνούσαν εύκολα), έβαλε δύσκολα στον εαυτό του, έβγαλε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τα ρούχα του, αλλά γι’ αυτό το λόγο γίνονται τα φιλικά. Για να προλάβεις το κακό.

Τι έκανε ή τι δεν έκανε ο Παναθηναϊκός την Τρίτη και έχει σηκώσει τόση σκόνη η εμφάνισή του και άρχισε μία συζήτηση που αδικεί τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή της ομάδας;

Δεν έβαλε γκολ. Πρώτη φορά στα εφετινά φιλικά. Παράδοξο, αλλά φυσιολογικό. Έρχονται και αυτές οι βραδιές. Δεν δέχθηκε φάσεις εκτός αυτής του 1-1 που η αντίδραση της άμυνας είναι αστεία και ο Μπρινιόλι μόνο σπαθιά δεν κατάπιε για να σώσει την εστία του. Δεν ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός στον άξονα, κάτι λογικό με τον Τσοκάι βασικό. Κάτι κερδίζεις (στο ανασταλτικό κομμάτι), κάτι χάνεις (στο δημιουργικό).

Ναι, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε κάπως βαρύς στο συγκεκριμένο φιλικό, ήταν λες και έπαιζε μία ταχύτητα κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα. Έβγαλε, όμως, φάσεις, δημιούργησε, είχε κλασικές ευκαιρίες απέναντι σε άμυνα ομάδας της Primera Division. Η εύκολη λύση θα ήταν κανά χαλαρό φιλικό, να χαρεί ο κόσμος, να μη ζοριστούν οι παίκτες, να κυλήσει ήρεμα το βράδυ. Ποιος σοβαρός προπονητής θα ήθελε ένα τέτοιο παιχνίδι πριν από επίσημο;

Ο Σλοβένος Τόργκελε

Μέσα σε όλα άνοιξε ξανά η κουβέντα για τον Σπόραρ. Σλοβένο Τόργκελε τον αποκαλούν στα social media οι προπονητές του καναπέ. Να συμφωνήσουμε πως δεν έχει βγάλει τα λεφτά για τα οποία αποκτήθηκε, αν και αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Να συμφωνήσουμε πως δεν είναι ο επιθετικός που έδωσε εύκολα γκολ την περσινή σεζόν, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Αϊτόρ. Άχρηστο, όμως, δεν τον λες και σίγουρα όταν ένας φορ είναι μέσα στις φάσεις και χάνει ευκαιρίες θα έρθει η στιγμή που θα πάρει και τα γκολ που δικαιούται.

Ο εφετινός Παναθηναϊκός, εξάλλου, χτίζεται για να πάρει τα (εύκολα) γκολ που έλειψαν την περασμένη σεζόν και χάθηκαν βαθμοί. Βόλος, ΟΦΗ, Ιωνικός, Αστέρας κάποια από τα παιχνίδια που ξέμεινε από λύσεις και καθαρό μυαλό μπροστά. Το «φάρμακο» σε αυτό δεν είναι να αποκτήσεις κι άλλον επιθετικό, αλλά να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή αυτών που έχεις. Γι’ αυτό το λόγο αποκτήθηκε ο Βιλένα, ο Τζούρισιτς, ακόμα και ο Μλαντένοβιτς που τον βλέπουμε να συγκλίνει στον άξονα και να παίζει ως έξτρα χαφ όταν επιτίθεται ο Παναθηναϊκός. Σε αυτούς προσθέστε τον Αϊτόρ που επέστρεψε στη δράση και θα τον βρει κι αυτός τον δρόμο του.

Βγήκε η ενδεκάδα από τώρα

Την Τρίτη με τη Ράγιο Βαγιεκάνο ο Παναθηναϊκός δεν είχε σε μεγάλο βαθμό αυτή τη δημιουργία για να γίνει πιο εύκολη η ζωή του Σπόραρ. Να είστε σίγουροι πως ο Γιοβάνοβιτς είδε αυτά που ήθελε και κατέληξε στην ενδεκάδα για το πρώτο παιχνίδι με τη Ντνίπρο την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μλαντένοβιτς θα δώσει περισσότερα από τον Χουάνκαρ που είδαμε την Τρίτη. Άρα κερδίζει έδαφος για βασικός. Ο Μπερνάρ με τον Ισπανό δεν συνδυάστηκαν όπως θα ήθελε ο κόουτς του τριφυλλιού, ελπίζει πως θα γίνει με τον Μλαντένοβιτς στα αριστερά εφόσον επιλεγεί στο βασικό σχήμα ο Βραζιλιάνος.

Ο Τζούρισιτς έχει καπαρωμένη τη θέση του, ο Παλάσιος το ίδιο, ο Σπόραρ θα είναι βασικός αφού και να προλάβει ο Ιωαννίδης έχει χάσει έδαφος. Στους βασικούς και ο Πέρεθ, ποιος θα είναι δίπλα του είναι το θέμα. Ο Τσοκάι θα τρέξει, θα βοηθήσει τον Ισπανό στα μαρκαρίσματα, αλλά δεν έχει το build up, θα υπάρξει θέμα στη δημιουργία από πίσω. Το να ξεκινήσει ο Βιλένα στο αρχικό σχήμα μοιάζει επιλογή ρίσκου με βάση αυτά που μας έχει συνηθίσει ο Γιοβάνοβιτς.

Δεξιά ο Κώτσιρας λογικά έχει προβάδισμα αντί του Βαγιαννίδη. Καλύτερος ανασταλτικά. Στα στόπερ δεν τίθεται θέμα, Σένκεφελντ-Μάγκνουσον και Μπρινιόλι στο τέρμα. Είναι ζήτημα οι αδράνειες που παρουσιάζει σχεδόν σε κάθε ματς η πράσινη άμυνα. Το είδαμε με Χάποελ Μπερ Σεβά, το είδαμε και με Ράγιο Βαγιεκάνο. Σε νοκ άουτ παιχνίδια αυτά τα λάθη απαγορεύονται. Χρειάζονται σοβαρότητα και επαγρύπνυση.

Με λίγα λόγια, οι 11 που ξεκίνησαν στο φιλικό της Τρίτης δεν θα ξεκινήσουν με την ουκρανική ομάδα. Δεν λειτούργησαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στο συνολικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, λίγες αλλαγές θα κάνει ο Γιοβάνοβιτς για να πάρει αυτό που θέλει.

Το να λέμε ότι οι πράσινοι είναι καλύτεροι από τη Ντνίπρο είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα χωρίς να έχεις δείγμα. Το πρώτο παιχνίδι είναι αυτό που θα καθορίσει τη ρεβάνς, όχι μόνο στο αποτέλεσμα, αλλά και στη σύγκριση των δύο ομάδων. Αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Γιοβάνοβιτς εξ ου ο προβληματισμός μετά τη φιλική αναμέτρηση την Τρίτη στη Λεωφόρο. Δεν ήρθε η καταστροφή, απλώς ήρθε ένα κακό βράδυ. Καλύτερα τώρα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News