ΑΕΚ: Θα αντέξουν οι «κιτρινόμαυροι» τον πρωταθλητισμό για δεύτερη σερί χρονιά;

Η εικόνα της ΑΕΚ έως τώρα γεννάει ερωτηματικά. Δεν είναι έτοιμη και δεν θυμίζει την περσινή πρωταθλήτρια. Μπορεί να κάνει για δεύτερη σερί χρονιά πρωταθλητισμό; Και πώς θα βγάλει το πρόγραμμα-Γολγοθά που έχει μπροστά της;

Τέσσερις αγωνιστικές, 5 βαθμοί, δύο ισοπαλίες κι ένα χρωστούμενο ματς. Η ΑΕΚ είναι στο -5 από την κορυφή και ακόμα δεν έχει πείσει, ως οφείλει, σαν πρωταθλήτρια ότι μπορεί να διατηρήσει το στέμμα της.

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αν και νωρίς, είχε τον χαρακτήρα το «do or die». Όχι τόσο για το αποτέλεσμα και δη τη νίκη, αλλά για τις εντυπώσεις και κατά πόσο η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα είναι έτοιμη να πάει για το back to back. Το τελευταίο σφύριγμα της λήξης άφησε τη γεύση του ανικανοποίητου και γέννησε περισσότερα ερωτηματικά πριν από τη σέντρα.

Δεν τρομάζει αυτή η ΑΕΚ

Δεύτερο σερί εντός έδρας παιχνίδι στην εφετινή Super League που οι «κιτρινόμαυροι» δεν κερδίζουν, τρίτο στο πρωτάθλημα που δέχονται γκολ. Πανσερραϊκός, Βόλος, Ολυμπιακός. Η ΑΕΚ δεν έχει βρει τη δύναμή της, μοιάζει να αναζητά την ταυτότητά της, όχι τόσο την αγωνιστική όσο αυτή της αυτοπεποίθησης που θα τρομάξει τον αντίπαλο.

Σε ποιο εφετινό παιχνίδι σε Ελλάδα και Ευρώπη η ΑΕΚ τρόμαξε τον αντίπαλο; Επτά, συνολικά, επίσημα παιχνίδια και έχει κερδίσει μόνο τα δύο: τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ εκτός έδρας και τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό «φτύνοντας» αίμα. Το σημαντικό στοιχείο σε αυτό είναι ότι η Ένωση μπήκε στις εφετινές της υποχρεώσεις πιο δυνατή από πέρυσι: κράτησε τον κορμό που την οδήγησε στο νταμπλ και πρόσθεσε παίκτες ποιότητας, ενδεκαδάτους που λέμε στην καθομιλουμένη.

Δείτε για παράδειγμα τον Ολυμπιακό: μία ομάδα που άλλαξε προπονητή, έκανε τόσες μεταγραφές, χρόνο δεν έχει να χτιστεί έγκαιρα -επί της ουσίας το χτίσιμο γίνεται μέσα από τα επίσημα παιχνίδια- αλλά στο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας παρουσιάστηκε πιο έτοιμος και πιο ορθολογικός από τον αντίπαλο. Και το βασικότερο, παίρνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται για να έχει ψυχολογία και χρόνο μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Το «πρέπει» που βαραίνει τις πλάτες

Από την άλλη η ΑΕΚ είναι μία ομάδα με ένα βαρύ «πρέπει» στην πλάτη. Είναι πρωταθλήτρια, όλοι θέλουν να τη ρίξουν από την κορυφή, καλείται να δίνει απαντήσεις σε κάθε ματς, αλλά μπαίνει σε μία αγωνιστική εσωστρέφεια που δεν θέλει και πολύ για να εξελιχθεί μαύρη τρύπα.

Το πρωτάθλημα προφανώς έχει πάρα πολύ δρόμο συν τα πλέι οφ. Δεν έχει χαθεί κάτι ούτε χρειάζεται η καταστροφολογία, ωστόσο ας δούμε το πρόγραμμα των επόμενων αγώνων της ομάδας του Αλμέιδα. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός, την επόμενη Δευτέρα, στη Λεωφόρο. Έπειτα ο Ατρόμητος στην «OPAP Arena», ματς από τα θεωρητικά εύκολα. Στη συνέχεια η ΑΕΚ ταξιδεύει στο Ηράκλειο για να παίξει με τον ΟΦΗ, ο οποίος ΟΦΗ έχει ήδη «πληγώσει» στο «Γεντί Κουλέ» τον Άρη και τον ΠΑΟΚ και δείχνει εφέτος ιδιαίτερα δυνατός στην έδρα του. Μετά τον ΟΦΗ η Τρίπολη με τον Αστέρα, παιχνίδι άκρως επικίνδυνο και έπειτα ο ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε αυτά προσθέστε και τα μεσοβδόμαδα ευρωπαϊκά.

Η ΑΕΚ, λοιπόν, καλείται μέσα από τα παιχνίδια της όχι μόνο να βρει τη φόρμα της και να ρολάρει, αλλά και να παίρνει αποτελέσματα που θα της δώσουν χρόνο, ηρεμία, ψυχολογία και θα διώξουν την όποια γκρίνια.

Σε μία χρονιά που οι τρεις «μεγάλοι» ξεκίνησαν σχεδόν μαζί τις υποχρεώσεις τους στην Ευρώπη, η ΑΕΚ μοιάζει πιο πίσω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Στην ποδοσφαιρική λογική πιο πίσω θα έπρεπε να είναι οι «ερυθρόλευκοι» με τόσες αλλαγές στο ρόστερ, αλλά τούτη τη στιγμή ο Ολυμπιακός μαζί με τον Παναθηναϊκό είναι πιο κοντά σε φόρμα και κατάσταση και δείχνουν πως αυτοί θα οδηγήσουν την κούρσα στο εφετινό πρωτάθλημα.

Τι θα γίνει αν δεν κερδίσει ούτε τον Παναθηναϊκό;

Η ΑΕΚ πρωτίστως πρέπει να κερδίσει τον εαυτό της και έπειτα θα κερδίσει και τους αντιπάλους. Ο πρωταθλητισμός δεν είναι εύκολο πράγμα και αποδεικνύεται το… ποδοσφαιρικό ρητό ότι πιο εύκολο είναι να φτάσεις στην κορυφή από το να διατηρηθείς. Η ίδια δημιούργησε προσδοκίες, η ίδια με την περσινή της πορεία μεγάλωσε τον ανταγωνισμό και τώρα πρέπει να προσπαθήσει πολύ περισσότερο για να διατηρήσει τον πρωταθληματικό της χαρακτήρα.

Η Ένωση μοιάζει να βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, προσπαθώντας να βρει τα πατήματά της. Λες και δεν είναι η ομάδα που κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα. Ανησυχητικό ως γεγονός, θα γίνει επικίνδυνα ανησυχητικό αν συνεχιστεί. Τι θα γίνει αν την επόμενη Δευτέρα δεν κερδίσει ούτε τον Παναθηναϊκό; Θα μπει σε μία διαδικασία αμφισβήτησης; Θα αρχίσουν τα ερωτήματα; Θα μαζευτούν σκιές πάνω από τα Σπάτα; Η εσωστρέφεια που λέγαμε. Και το παρελθόν έχει δείξει πως η εσωστρέφεια ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος των «κιτρινόμαυρος».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News