Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς ξέχασε τον τρόπο να αντιμετωπίζει την ΑΕΚ

Δύο ντέρμπι στη Λεωφόρο κόντρα στην ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός ξέχασε τον τρόπο να αντιμετωπίζει τους «κιτρινόμαυρους» χάνοντας το περσινό ατού ούσα η μοναδική ομάδα στο πρωτάθλημα που είχε βρει το «κουμπί» των «κιτρινόμαυρων».

Δύο back to back ντέρμπι ΠαναθηναϊκούΑΕΚ στη Λεωφόρο, δύο επιβλητικές εμφανίσεις των «κιτρινόμαυρων». Στο περσινό, 0-0 στα πλέι οφ, η ΑΕΚ έβγαλε στο γήπεδο σε μεγάλο βαθμό ό,τι έκανε χθες. Η ειδοποιός διαφορά: το περσινό ήρθε ισόπαλο, αυτό της Δευτέρας έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ.

Σταμάτησε να κάνει αυτό που μπορούσε

Η μεγάλη αντίθεση είναι ότι ο Παναθηναϊκός της προηγούμενης σεζόν στα συνολικά παιχνίδια με την ΑΕΚ δεν ήταν χειρότερος. Ειδικά στα παιχνίδια της Νέας Φιλαδέλφειας ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρήκε τον τρόπο να «χτυπήσει» τους «κιτρινόμαυρους» και να τους «βραχυκυκλώσει». Ισως ήταν η μοναδική ομάδα από τους λεγόμενους «μεγάλους» που είχε βρει το κουμπί της ΑΕΚ.

Και ύστερα ήρθε η Λεωφόρος. Το περσινό 0-0, το οποίο αδίκησε την ΑΕΚ, βάσει εικόνας, και το χθεσινό 1-2, μία βελτιωμένη έκδοση της Ένωσης. Πιο δυνατή, έπιασε από τον λαιμό τον Παναθηναϊκό χωρίς να τον αφήσει να αντιδράσει. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο στους αριθμούς, το έβλεπες στο γήπεδο. Σένκεφελντ και Μπρινιόλι ήταν αυτοί που είχαν αναλάβει τους ρόλους των… δημιουργών. Άρα κάτι γίνεται λάθος ή, για να το θέσουμε καλύτερα, κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Γιατί ο αντίπαλος δεν σε αφήνει να λειτουργήσεις σωστά.

Να ξαναβρεί τη συνταγή

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, έχει χάσει σε δύο ντέρμπι με την ΑΕΚ την αγωνιστική του «ταυτότητα» σε αυτά τα ματς που τον έκανε να ξεχωρίζει. Δεν μπορεί να παίξει στην ίδια ένταση με την ομάδα του Αλμέιδα, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να φέρει την ΑΕΚ στα δικά του μέτρα. Το έκανε με επιτυχία δύο φορές στην OPAP Arena, το έκανε στο περσινό νικηφόρο παιχνίδι της Λεωφόρο (σε μία περίοδο, βέβαια, που οι δύο αντίπαλοι δεν ήταν έτοιμοι), δεν το έκανε στα τελευταία, χρονικά, δύο παιχνίδια στο «Απόστολος Νικολαϊδης». Σαν κάποιος να… πέταξε το χαρτάκι με τη συνταγή και ουδείς θυμάται πώς να (ξανα)κάνει επιτυχημένο το γλυκό.

ΑΕΚ δεν  μπορεί να γίνει, ας κάνει αυτό που ξέρει

Αν θεωρήσουμε ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί και εφέτος στα πλέι οφ, όπερ σημαίνει θα έχει συνεχόμενα και απαιτητικά ντέρμπι, οι «πράσινοι» καλούνται να βρουν ένα συγκεκριμένο φορμάτ για να βγάλουν εις πέρας αυτά τα παιχνίδια. Ακολουθούν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, θα είναι το επόμενο… test event, θα βγουν και από εκεί συμπεράσματα, αλλά σε ό,τι αφορά την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός είδε, έπαθε, μένει να δούμε αν θα μάθει.

Το θέμα δεν είναι να μάθει να παίζει σαν την ΑΕΚ (κι αν μπορεί), αλλά να επιλέγει αποτελεσματικούς τρόπους αναχαίτισης του αντιπάλου. Τη Δευτέρα η ισοπαλία, βάσει της εξέλιξης και της ροής του αγώνα, δεν θα ήταν κακό αποτέλεσμα για τους «πράσινους». Επρεπε να το αντιληφθούν στο 1-1 και όχι στο 1-2 με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα και το μυαλό να είναι θολωμένο από το άγχος και την πίεση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News