Παναθηναϊκός: Εργκίν Αταμάν, τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι

Το ηχηρό χαστούκι στον Έργκιν Αταμάν και η απότομη και σκληρή προσγείωση στην πραγματικότητα που πρέπει να αποτελέσει οδηγό του Παναθηναϊκού για τη συνέχεια αν θέλει να γίνει ξανά το αφεντικό απέναντι στον πιο έτοιμο και έμπειρο Ολυμπιακό. Ο Σταύρος Καραΐνδρος blogάρει.

Θέλει πολλή προσπάθεια να παρουσιάζεις ένα χειρότερο συνονθύλευμα από το περσινό το οποίο αγνοούσε ακόμα και τα βασικά του μπάσκετ. Αυτό που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο του τελικού της Ρόδου απέναντι στον Ολυμπιακό και κατ’ επέκταση σε όλο το ντέρμπι δεν είναι ομάδα που θα διεκδικήσει το Final-4, δεν είναι η ομάδα που φρόντισε να υποσχεθεί ο Εργκίν Αταμάν από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η συνεργασία του με τους «πράσινους».

Ανέτοιμος και απροετοίμαστος

Το κάζο της Ρόδου δεν έχει εξήγηση. Το άλλοθι περί ανετοιμότητας του Παναθηναϊκού χάνεται κάπου ανάμεσα στους 11 πόντους που σημείωσαν οι «πράσινοι» στο πρώτο ημίχρονο. Κάπου μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ναι, ο Ολυμπιακός είναι πιο έτοιμη ομάδα, αφού επί της ουσίας πρόκειται για μία συνέχεια της περσινής, αλλά αυτό ήταν γνωστό. Δεν είναι κάτι που προέκυψε. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, όφειλε να προετοιμαστεί γι’ αυτό. Για ένα ντέρμπι απέναντι σε μία πιο έτοιμη ομάδα. Και παρουσιάστηκε ανέτοιμος σε όλες τις συνθήκες της αναμέτρησης.

Περαστικούς να μάζευες έξω από το γήπεδο της Ρόδου και να τους έριχνες στο παρκέ, πιο ανταγωνιστικοί θα ήταν στα δύο πρώτα δεκάλεπτα. Πιτσιρικάδες να έπαιζαν κόντρα στον Ολυμπιακό μεγαλύτερο πάθος θα έβγαζαν.

Ο Αταμάν έβαλε έξτρα βάρος στις πλάτες του

Δεν ήταν απλώς μία κακή μέρα στη δουλειά, ήταν μία ντροπιαστική μέρα στη δουλειά που βάζει παραπάνω πίεση στον Αταμάν. Μία πίεση που ο ίδιος ξεκίνησε αρχίζοντας τις βαρύγδουπες δηλώσεις χωρίς να έχει δοκιμάσει τον πήχη της ίδιας του της ομάδας.

Κι αυτή η τρομακτική και απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τη συνέχεια. Όχι μόνο από άποψη δουλειάς ώστε να μονταριστούν οι «πράσινοι» και να δείξουν τις πραγματικές τους δυνατότητες, αλλά για να μάθει ο Τούρκος προπονητής μία παροιμία που λένε στην Κρήτη: Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια.

Η πρόκληση του επόμενου ντέρμπι

Το κακό για τον Αταμάν είναι ότι ακολουθεί σύντομα το ντέρμπι της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό και σε μικρό χρονικό διάστημα καλείται να φτιάξει την ομάδα που θα βγάλει αντίδραση και θα δείξει (έστω ένα μέρος) των δυνατοτήτων της. Κάτι από το τρίτο δεκάλεπτο της Ρόδου, δηλαδή, με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια. Το καλό είναι ότι αυτό το κάζο έγινε νωρίς, σε μία χρονιά που αναμένεται να εξελιχθεί διαφορετικά όπως διαφορετικά αναμένεται να είναι τα ντέρμπι που θα ακολουθήσουν. Όλο αυτό που έγινε το Σάββατο έφερε μνήμες από εκείνο το διπλό του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ πριν αρχίσει το σερί νικών του Ολυμπιακού απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο. Από εκείνη την «πράσινη» νίκη ακολούθησε ένας Ολυμπιακός που έγινε ομάδα και έχτισε τη δική του αυτοκρατορία. Κάτι ανάλογο πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός έχοντας πλέον την πίεση να (απο)δείξει ότι η βραδιά στη Ρόδο ήταν απλώς ένας εφιάλτης. Αν ξύπνησαν όλοι από αυτόν θα φανεί την επόμενη Παρασκευή στο ντέρμπι της Ευρωλίγκας.

Να μάθουν σε αυτές τις κριτικές

Δεν είναι η ήττα. Ούτε η εμφάνιση στο τέλος-τέλος. Είναι ότι όλο αυτό έγινε από μία ομάδα που χτίστηκε για να γίνει καλύτερη του Ολυμπιακού. Μπορεί να γίνει, δεν προδικάζουμε την κατάληξη του Μαϊου. Πάντως εκ του αποτελέσματος και… εκ της συντριβής αποδείχθηκε ότι η προετοιμασία του Παναθηναϊκού για τον σαββατιάτικο τελικό ήταν ανύπαρκτη. Άπαντες ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν, κρίθηκαν ελλιποβαρείς και οφείλουν να υποστούν τη σκληρή κριτική. Έτσι θα είναι όλη η χρονιά, η ομάδα είναι τέτοια και οι απαιτήσεις που γεννήθηκαν τεράστιες. Η κριτική θα είναι ανάλογη. Οποιος δεν την αντέχει, δεν θα αντέξει και το βάρος της εφετινής χρονιάς.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News