Εθνική: Ο Κωνσταντέλιας εξέθεσε τον Πογέτ

Φτάσαμε Νοέμβριο μήνα, λίγο πριν τραγουδήσει η Μαράια Κάρεϊ το χριστουγεννιάτικο σουξέ της να μας πει ο Πογέτ πως πλέον γνωρίζει τι μπορεί να προσφέρει ο Γιάννης Κωνσταντέλιας. Συγγνώμη, αλλά… Houston, we have a problem. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Πέρασε μία ολόκληρη προκριματική φάση για να καταλάβει ο Γκουστάβο Πογέτ που ακριβώς είναι χρήσιμος ο Κωνσταντέλιας. Ο «μάγος» του ΠΑΟΚ ξεκίνησε βασικός σε αυτό το άχαρο φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία στην άδεια Ριζούπολη και τα έκανε όλα σε ένα ημίχρονο: και γκολ έβαλε και ασίστ είχε και όλη του η παρουσία ήταν μία ποδοσφαιρική «όαση». Κρίμα που δεν τον χάρηκε ο κόσμος παρά μόνο όσοι είδαν το ματς από την τηλεόραση που μάλλον δεν ήταν και πολλοί λόγω ημέρας και ώρας. Πετυχεσιά η διοργάνωση του συγκεκριμένου φιλικού.

To τι ακριβώς κατάλαβε ο Πογέτ σχετικά με τον Κωνσταντέλια, ο Θεός κι η ψυχή του. Επρεπε να φτάσουμε… Χριστούγεννα για να ακούσουμε κάτι πραγματικά καλό από το στόμα του ομοσπονδιακού προπονητή που να αφορά τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Θυμάστε, βέβαια, πως αυτή η σχέση πέρασε από… σαράντα κύματα, αλλά ο Πογέτ εκεί, ανένδοτος. Σποραδικές συμμετοχές ως αλλαγή και τίποτε παραπάνω. Μέχρι το φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία όπου ο Γιάννης Κωνσταντέλιας τον εξέθεσε.

Μην περιμένετε, φυσικά, να τον βάλει κόντρα στη Γαλλία. Θα είναι έκπληξη. Πιθανόν να τον ετοιμάζει στα πλέι οφ, εκεί που θα κριθεί η πρόκριση της Εθνικής στα τελικά του Euro. Θα ήταν ωραία να έπαιζε κόντρα στη Γαλλία και τα αστέρια της, στο προσεχές παιχνίδι που είναι και ο επίλογος των προκριματικών. Αυτά τα παιχνίδια χρειάζονται τέτοιους ποδοσφαιριστές, εκτός από τακτική.

Την είδαμε την τακτική κόντρα στους Ολλανδούς στην OPAP Arena. Ναι, αλλά εκεί που θέλαμε το κάτι διαφορετικό, να ξεκολλήσουμε στην επίθεση, εκεί είναι που θέλαμε τους Κωνσταντέλιες αυτού του ποδοσφαίρου. Και δεν έχει και πολλούς, έναν βασικά. Σε αυτόν έδωσε ο Θεός του ποδοσφαίρου όλα τα προτερήματα, τον γέμισε με αρετές και ποιότητα και ακόμα συζητάμε για το αν πρέπει να παίζει περισσότερο. Όχι μόνο στην Εθνική, αλλά και στον ΠΑΟΚ.

Τέτοιοι παίκτες δεν μπαίνουν σε καλούπια, τέτοιοι παίκτες θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο, να κάνουν την τρέλα τους, έχουν υψηλότερο IQ από τον μέσο ποδοσφαιριστή. Το 1-0 με τη Νέα Ζηλανδία ήταν σέντρα-σουτ, αλλά ρε διάολε ποιος ήταν στο μυαλό του για να ξέρει τι ακριβώς ήθελε να κάνει; Τα φάλτσα που βάζει είναι τόσα όσα χρειάζονται αν πάει ανεκμετάλλευτη η σέντρα να πάει τουλάχιστον η μπάλα προς τα μέσα. Και πήγε.

Το απρόβλεπτο. Αυτό που δεν είχε η Εθνική σε όλη της την πορεία. Είχε αγωνιστική πειθαρχία, είχε πλάνο, έκανε σωστά και λάθη, βελτιώθηκε σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ο Πογέτ τον αδίκησε τον πιτσιρικά, ακόμα και στα λεγόμενα εύκολα παιχνίδια.

Κι έρχεται Νοέμβριο μήνα, λίγο πριν τραγουδήσει η Μαράια Κάρεϊ το χριστουγεννιάτικο σουξέ της να μας πει πως πλέον γνωρίζει τι μπορεί να προσφέρει ο Κωνσταντέλιας. Συγγνώμη, αλλά αν χρειάστηκε τόσος καιρός για να αντιληφθεί τις ποδοσφαιρικές δυνατότητες του παίκτη, τότε… Houston, we have a problem.

Στο τελικό ταμείο ο Πογέτ δεν θα κριθεί μόνο για τις περιπτώσεις Κωνσταντέλια και Φορτούνη, αλλά θα κριθεί και γι’ αυτές. Για τη διαχείριση που έκανε, για τα λάθη του και για το γεγονός πως στέρησε ο ίδιος από τον εαυτό του επιπλέον (ποιοτικές) επιλογές. Και στον έναν από τους δύο, τον Κώστα Φορτούνη, πιθανόν να στερήσει τη δυνατότητα να βρίσκεται στα τελικά του Euro.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News