Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ ξεπέρασε ήδη τον Γιοβάνοβιτς

Ο τρόπος παιχνιδιού, η νοοτροπία νικητή στην Τούμπα και η αυτοπεποίθηση των παικτών είναι τα μεγάλα κέρδη του Παναθηναϊκού του Τερίμ. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Μία ήττα στα ντέρμπι με τον Φατίχ Τερίμ μετράει ο Παναθηναϊκός. Αυτό από μόνο του φτάνει για να έχει θετικό πρόσημο η πρόσληψή του στη θέση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αυτό, όμως, είναι αρκετό για να αποδομηθεί ό,τι έκανε ο Σέρβος προπονητής προτού αναλάβει ο 70χρονος Τούρκος;

Είναι τα αποτελέσματα αυτά που αποτελούν κριτήριο σύγκρισης; Οχι, ξεκάθαρα. Είναι ο τρόπος παιχνιδιού, είναι η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Τερίμ, είναι η αντίληψη που έχει σε παιχνίδια ειδικών συνθηκών για να πετύχει το στόχο του.

Ο Παναθηναϊκός πήγε στην Τούμπα λίγο καιρό μετά την τελευταία του επίσκεψη και τη -δίκαιη- ήττα από τον ΠΑΟΚ. Πήγε στην έδρα του Δικεφάλου με διαφορετικό στόχο και με διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Το μάθημα έγινε πάθημα και ο Παναθηναϊκός του Τερίμ επέστρεψε. Στο προηγούμενο ντέρμπι, αυτό του πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» έπαιξαν για να μη χάσουν, γιατί έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι και με τα λάθη που έγιναν στη διάρκειά του, δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Σε αυτό του κυπέλλου πήγαν για να κερδίσουν. Η ειδοποιός διαφορά.

Αυτό είναι έως τώρα το μεγάλο κέρδος με τον Τούρκο προπονητή στην τεχνική ηγεσία. Ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει μόνο για να κερδίσει. Το έκανε στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ, προσπάθησε να το κάνει στα δύο παιχνίδια κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, το έκανε στο ντέρμπι πρωταθλήματος, δεν το έκανε σε ένα ματς, με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα.

Ο Τερίμ παρέταξε την ομάδα του έχοντας διαβάσει το αντίστοιχο παιχνίδι του πρωταθλήματος. Διαφορετικός ο Παναθηναϊκός, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με εξαιρετική ανάπτυξη, με μπλοκάρισμα του τρόπου παιχνιδιού του αντιπάλου και με την ψυχολογία που του δίνει ο χαρακτήρας που έχει αποκτήσει συνολικά η ομάδα με τον συγκεκριμένο προπονητή.

Ο Παναθηναϊκός στάθηκε τυχερός στο πρόγραμμα γιατί με τον Πανσερραϊκό του δόθηκε η δυνατότητα για ένα βαθύ ροτέισον ώστε να ξεκουράσει βασικούς παίκτες ενόψει Τούμπας. Αυτή την πολυτέλεια ο ΠΑΟΚ δεν την είχε και ο Λουτσέσκου αναγκαστικά έκανε αλλαγές κόντρα στην ομάδα του τριφυλλιού για να μπορέσει να ανέβει τον Γολγοθά των συνεχόμενων ντέρμπι, αλλά και της ευρωπαϊκής υποχρέωσης που πλησιάζει. Αυτό δίνει τεράστιο ενδιαφέρον για τη ρεβάνς της Λεωφόρου όχι μόνο λόγω της δεδομένης ποιότητας και ικανότητας του ΠΑΟΚ να ανατρέψει το 0-1, αλλά γιατί ο Ρουμάνος προπονητής θα κατεβάσει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση πιο… κανονική ομάδα.

Να είστε σίγουροι πως ο Παναθηναϊκός του Τερίμ δεν πρόκειται να παίξει τον επαναληπτικό με τουπέ. Το 0-1 δίνει μεγάλο προβάδισμα, αλλά ο Φατίχ Τερίμ ξέρει ότι αν οι παίκτες του μπουν με τη νοοτροπία του αντίστοιχου αγώνα για το πρωτάθλημα, θα το πληρώσουν. Ισως αυτό να είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο σύγκρισης με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος πήγαινε ανάλογα τον αντίπαλο, ο Τερίμ πάει με βάση αυτό που πιστεύει. Κι αυτό που πιστεύει είναι πως στο ποδόσφαιρο για να έρθουν οι τίτλοι πρέπει να κερδίζεις και όχι να κάνεις… εκπτώσεις.

Αν οι «πράσινοι» προκριθούν στον τελικό θα είναι τεράστια επιτυχία με δεδομένο ότι χρειάστηκαν να πετάξουν εκτός διοργάνωσης Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Σαν ένα μίνι πρωτάθλημα υψηλών αντοχών και απαιτήσεων. Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό η αυτοπεποίθηση ολάκερης της ομάδας για να πιστέψουν στις δυνατότητες και τα «θέλω» του Τερίμ. Αυτή η πορεία του κυπέλλου έκανε γιγάντωσε τον πρωταθληματικό Παναναθηναϊκό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News