Παναθηναϊκός: Ό,τι να ‘ναι ο Τερίμ, άφαντες οι προσωπικότητες και η ομάδα «στα βράχια»

Τι έχει δώσει στον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ ώστε να δικαιώνει την επιλογή Αλαφούζου; Αναρωτιέται ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Πέρυσι ήταν Ιωνικός, ΟΦΗ και Βόλος (εις διπλούν). Τα παιχνίδια που έκαναν τη ζημιά στον Παναθηναϊκό ο οποίος έχασε το μεγάλο πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει πριν από τα πλέι οφ. Φέτος είναι Ατρόμητος, Λαμία και Κηφισιά. Τρία ματς, δύο βαθμοί, 7 χαμένοι. Αυτούς τους 7 θα τους αναζητήσει στην πορεία και θα μετρήσουν το τελικό ταμείο, στη μάχη του τίτλου, σε αυτή που ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να διατηρηθεί ζωντανός, για αυτή για την οποία προσελήφθη ο Τερίμ.

Γκέλα από γκέλα έχει διαφορά. Υπάρχει η απώλεια βαθμών με καλό ποδόσφαιρο και πολλές ευκαιρίες. Υπάρχει και η χθεσινή απώλεια βαθμών ή αυτή της περασμένης αγωνιστικής. Άνευρη ομάδα, σα να έχει αδειάσει, δίχως τις προσωπικότητες να την πάρουν από το χέρι και να βγάλουν το κάρο από τη λάσπη. Πού είναι, για παράδειγμα, ο Μπακασέτας που τόσο ντόρο έκανε η μεταγραφή του. Προφανώς δεν είναι το πρόβλημα, δεν θα πάρει πάνω του όλη την ευθύνη, θα πάρει, όμως, το μερίδιο που του αναλογεί όντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αγωνιστικού κατήφορου των «πράσινων».

Εκτός αν πιστεύετε πως το 1-1 με την Κηφισιά ήταν απλώς μία κακή παρένθεση. Προηγήθηκε η επίσης κακή εμφάνιση με τη Λαμία και αυτή κόντρα στον ΠΑΟΚ, η οποία κρύφτηκε κάτω από το χαλί λόγω της μεγαλειώδους πρόκρισης και του τρομερού Ντραγκόφσκι. Ποιος ασχολήθηκε με την εικόνα κόντρα στον Δικέφαλο; Και όσοι το έκαναν μπήκαν στο περιθώριο ως… αρνητές της ευτυχίας των «πράσινων» φιλάθλων.

Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι δίκαιο άθλημα και θα σου φέρει ό,τι αξίζεις και θα σου πάρει ό,τι δεν μπορείς να σηκώσεις. Γιατί η τύχη κάποτε τελειώνει, το άστρο του Τερίμ θα σβήσει, αλλά αυτό που θα μείνει είναι η απορία στο τι ακριβώς έχει κάνει ως τώρα στον Παναθηναϊκό ο Τούρκος προπονητής. Ποιο παιχνίδι που έχει «στραβώσει» έχουν κερδίσει οι «πράσινοι» λόγω των αλλαγών του 70χρονου τεχνικού; Ποια ακριβώς είναι η αντίδραση του Τερίμ όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά; Ανακάτεμα της ομάδας, αλλαγές για «όσα πάνε κι όσα έρθουν» και γιόμες σαν αυτές που έκανε χθες ο Αράο μπας και βρεθεί ένας Λημνιός να βάλει ένα «σκοτωμένο» γκολ και να σωθεί η παρτίδα.

Δεν έχει Μπιφουμά κάθε αγωνιστική. Έχει και Πόνσε και Ελ Καμπί. Το να ακολουθείς την τακτική του… ροντέο κάθε φορά που κυνηγάς αποτέλεσμα δεν έχει λογική κι αν έχει δεν την έχει εξηγήσει ακόμα ο Τερίμ για να γίνει αντιληπτή η ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Θα το λέμε συνεχώς, ο Τούρκος θα συγκρίνεται πάντα με τον προκάτοχό του. Δεν είναι δική του ευθύνη, αλλά ο τρόπος που έγινε η αλλαγή προπονητή και το «άδειασμα» του Αλαφούζου στον Γιοβάνοβιτς πάντα θα φέρνει τον Φατίχ Τερίμ στη ζυγαριά με τον Σέρβο.

Ο Γιάννης Αλαφούζος έδιωξε τον Γιοβάνοβιτς γιατί δεν κέρδιζε τα ντέρμπι και γιατί θεωρούσε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα. «Στράβωσε», λένε οι φήμες, όταν είδε την ομάδα του να «πέφτει» από την κορυφή κι αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα αλλάζοντας προπονητή. Λίγους μήνες μετά, ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να μη βρίσκεται στην κορυφή κι έχει πλέον από πίσω του, στο -2, τον Ολυμπιακό. Ειρήσθω εν παρόδω ο Ολυμπιακός έχει Παναιτωλικό και Βόλο μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου, η ΑΕΚ έχει ΠΑΣ Γιάννινα και Αρη και ο ΠΑΟΚ Πανσερραϊκό και Λαμία. Ο Παναθηναϊκός έχει Άρη στη Λεωφόρο και ΟΦΗ στο Ηράκλείο ή, για να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο, έχει δύο do or die παιχνίδια γιατί απλούστατα η «καραμέλα» ότι η διαφορά μπορεί να καλυφθεί στα πλέι οφ αρχίζει και «λιώνει» επικίνδυνα.

Δεν είναι οι γκέλες με Λαμία και Κηφισιά είναι ότι ο Παναθηναϊκός πορεύεται έως τώρα χωρίς αισθητή βελτίωση στην αγωνιστική του εικόνα που να δικαιώνει την αποχώρηση Γιοβάνοβιτς και τα μεγάλα αποτελέσματα τα έχει πάρει είτε λόγω άστρου του Τερίμ είτε λόγω μαγικής βραδιάς από συγκεκριμένους παίκτες. Μία πραγματικά καλή εμφάνιση έχει κάνει, αυτή με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και χάθηκε στη λήθη.

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός βρίσκει αγωνιστική ταυτότητα, διάρκεια και αυτοπεποίθηση, ο ΠΑΟΚ, παρά τα όποια σοκαριστικά αποτελέσματα, δείχνει σταθερότητα και η ΑΕΚ είναι πρώτη, έχει ψυχολογία και γενικώς έχει το know how. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει είναι γκρίνια και προβληματισμό. Και ανησυχία ότι την επόμενη Κυριακή, με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, μπορεί να έχει τελειώσει η χρονιά και τα πλέι οφ αντί να έχουν πρωταθληματικό να αποκτήσουν χαρακτήρα επιβίωσης.

ΥΓ: Η μόνη σταθερότητα του Παναθηναϊκού βρίσκεται στους τερματοφύλακες. Ντραγκόφσκι και (χθες) Λοντίγκιν. Για πόσο, όμως, θα σώζουν τους «πράσινους» οι γκολκίπερς;

ΥΓ2: Ποτέ δεν αναλύθηκε η αντικατάσταση του Γιοβάνοβιτς με τον Τερίμ. Ούτε σαν αυτόνομη πράξη η απόλυση του Σέρβου, αλλά ούτε η επιλογή του Τούρκου προπονητή. Το μόνο που παραμένει στην επιφάνεια είναι μία ιδιότυπη σοσιαλμιντιακή κόντρα από τα δύο «στρατόπεδα» και μία πρεμούρα υποστήριξης της επιλογής του Αλαφούζου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News