Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ τον έκανε αουτσάιντερ για το πρωτάθλημα
Οι απώλειες βαθμών, η αγωνιστική ανασφάλεια και η πίεση είναι ξεκάθαρες ευθύνες Τερίμ. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.
Όταν πας να παίξεις στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ, όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά. Όταν έχουν προηγηθεί οι γκέλες μεγατόνων με Λαμία και Κηφισιά, τότε πας στην έδρα του ΟΦΗ για να κερδίσεις. Τόσο απλά. Δεν το έκανε ο Παναθηναϊκός, όπως δεν το έκανε σε πολλά παιχνίδια την τρέχουσα σεζόν και πηγαίνει στα πλέι οφ με -4 από την κορυφή και τον κίνδυνο να μεγαλώσει κι άλλο η διαφορά. Γιατί; Γιατί είναι αυτοκαταστροφικός, δεν είναι κυνικός.
Για φανταστείτε, για παράδειγμα, μία κλήρωση 1η αγωνιστική στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και πως μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες, αλλά αλήθεια έτσι όπως παίζει ο Παναθηναϊκός στα τελευταία παιχνίδια για ποιες ισορροπίες μιλάμε; Γι’ αυτές που χάλασαν με τον Φατίχ Τερίμ στον πάγκο; Παρέλαβε τον Παναθηναϊκό στο -1 από την πρώτη θέση και στο τέλος της κανονικής περιόδου είναι 4 βαθμούς πίσω και αναγκασμένος να κυνηγήσει από την αρχή. Προσέξτε, μιλάμε για τα πλέι οφ που είναι γεμάτα ντέρμπι, για τα οποία αντικατέστησε τον Γιοβάνοβιτς ο Τούρκος προπονητής και έως τώρα μετράει μόνο μία νίκη σε αυτά στο πρωτάθλημα, το 2-0 με τον Ολυμπιακό.
Θα πείτε ότι αρχίζουμε πάλι τη μεμψιμοιρία, αλλά όλα κρίνονται από την εικόνα και αυτή είναι που κρίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και η εικόνα είναι θολή, ας γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι «πράσινοι» μπαίνουν ως αουτσάιντερ στο μίνι πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών και αν αυτή τη στιγμή είναι μέσα στη διεκδίκηση οφείλεται κυρίως στους παίκτες και όχι στον προπονητή.
Ο προπονητής έχει πολλά να κάνει για να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του και να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, στη ψύχωση δηλαδή του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος πήρε το ρίσκο κι άλλαξε προπονητή μεσούσης της σεζόν όπερ σημαίνει πως θα κριθεί στο φινάλε για την επιλογή του.
Ο Τερίμ οφείλει να δουλέψει με την ψυχολογία των παικτών που δείχνουν τρομερά πιεσμένοι για την εκπλήρωση του στόχου του πρωταθλήματος. Πρέπει να δουλέψει με τα δικά του «θέλω» και τη διαχείριση των αγώνων. Πρέπει να δουλέψει με την άμυνα, αφού η επιλογή του να παίζει πολύ πιο ψηλά από τον Γιοβάνοβιτς συν τη γκίνια με τους στόπερ και τον Ακαϊντίν που δείχνει μόνο λύση έκτακτης ανάγκης και όχι βασική, φέρνει πολλές φορές τον Παναθηναϊκό να κυνηγάει το σκορ ή να μη μπορεί να διασφαλίσει το προβάδισμα που έχει. Συνέβη με Λαμία και Κηφισιά, τα πρόσφατα παραδείγματα, συνέβη και χθες με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Πρέπει να δουλέψει και στα τελειώματα για να γίνει πιο «killer» (χθες, για παράδειγμα, θα μπορούσε να πάρει το διπλό με τις φάσεις που έκανε, αλλά δεν τελείωσε).
Οι πωρωτικές δηλώσεις και η επίκληση στο συναίσθημα, που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Τούρκου προπονητή, δεν φέρνουν πρωτάθλημα παρά μόνο εφήμερες χαρές. Θέλει πολλά περισσότερα για να ξεπεράσει ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό και να πάρει την πρώτη θέση.
Είναι διαφορετική κουβέντα για το αν ο Τερίμ είναι καλός προπονητής και το αν ήταν η ενδεδειγμένη λύση για τον Παναθηναϊκό. Ουδείς αμφισβητεί τις επιτυχίες του και όσα έχει καταφέρει στην πολύχρονη καριέρα του στους πάγκους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει το αλάθητο του πάπα, ειδικά φέτος, ειδικά αυτή τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός μπήκε με ξεκάθαρο στόχο το πρωτάθλημα. Όχι όπως πέρυσι που προέκυψε στην πορεία.
O Tερίμ κρίνεται με το τώρα, όχι με το παρελθόν και το βιογραφικό του. Το τώρα, λοιπόν, δείχνει έναν Παναθηναϊκό που δεν βγάζει την ορμή και τα… δόντια που χρειάζονται, δεν βγάζει αγωνιστική ασφάλεια και παίζει βάσει προσωπικοτήτων και ποιότητας. Το πρωτάθλημα δεν χάθηκε, αλλά θα χαθεί αν συνεχίσει με αυτή την αβεβαιότητα. Κι αν χαθεί θα πονέσουν ακόμη περισσότερο οι γκέλες με Λαμία και Κηφισιά. Ο Παναθηναϊκός έχει πρόβλημα, κόουτς και το πρόβλημα δεν είναι οι καθυστερήσεις για τις οποίες γκρίνιαξες στο χθεσινό παιχνίδι στο Ηράκλειο. Είναι πολύ σοβαρότερο, βάζει τον κόσμο στη διαδικασία αμφισβήτησης των δυνατοτήτων της ίδιας της ομάδας του. Και τούτο είναι ήττα.
ΥΓ: Η συμπερασματική γενικολογία ότι «ο Παναθηναϊκός δεν ήταν κακός με τον ΟΦΗ» δεν αποτελεί πεδίο να χτίσεις πάνω της για να διεκδικήσεις το πρωτάθλημα. Και οι φακές δεν είναι κακό φαγητό, αλλά δεν είναι μακαρόνια με κιμά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Κουλούρης: Η αναγέννηση ενός σεσημασμένου σκόρερ - «Καυτός» στην Πολωνία
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια