Παναθηναϊκός: Από τον Νίνο μέχρι το τουπέ στον πρώτο τελικό, μία αποτυχία δρόμος

Έτσι όπως τα έκαναν ο Αταμάν κι οι παίκτες δεν θέλει πολύ να χαλάσουν οι εντυπώσεις από το έπος του Βερολίνου.

Τις μέρες που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να βγάλει από πάνω του την γεμάτη σαμπάνια μπλούζα, ο Ολυμπιακός προετοιμαζόταν για τον πρώτο τελικό. Όταν στα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ έπαιζε το «Μέχρι Τέλους» από τον Νίνο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβαζε το «Eye of the Tiger». Όταν ο Αταμάν προσπαθούσε να επαναφέρει τους παίκτες του στην… Ελλάδα και την ελληνική πραγματικότητα, ο προπονητής του Ολυμπιακού δούλευε πάνω στην αποτυχία του Βερολίνου.

Κι έτσι τόσο απλά, χωρίς κάτι το ανεξήγητο, αλλά με καθαρά μπασκετικούς όρους, ο Ολυμπιακός έκανε το break στους τελικούς και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στο αυριανό ντέρμπι του ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός καλείται να κάνει ένα… νέο Βελιγράδι, να κάνει break στο break, να κάνει την υπέρβαση και να πάρει πίσω το πλεονέκτημα. Φυσικά και μπορεί… μπορεί όμως; Πόσο εύκολο είναι να επαναφέρεις την πρωταθληματική κανονικότητα σε μία ομάδα που δεν παρουσιάστηκε ποτέ χθες στο ΟΑΚΑ, παρά μόνο σε κάποια δίλεπτα-τρίλεπτα προσπαθώντας να κερδίσει τον Ολυμπιακό με αψυχολόγητο και άναρχο μπάσκετ;

Ο Αταμάν ξέρει να τουμπάρει καταστάσεις και να κάνει come back. Αυτή τη φορά δεν απείλησε με παραίτηση αν ο Παναθηναϊκός δεν κατακτήσει το πρωτάθλημα, πήγε σε πιο σκληρό mind game: τη διαιτησία. Είναι σαν να επιζητά το άλλοθι για ολόκληρη τη σειρά σε περίπτωση απώλειας του τίτλου. Είναι σαν να χτίζει τη ψυχολογία πως ό,τι αρνητικό αν συμβεί στην εξέλιξη των τελικών δεν θα φταίει ο ίδιος ούτε η πνευματική ανικανότητα των παικτών του: (θα) φταίνε οι διαιτητές.

Με αυτό τον τρόπο είναι άγνωστο αν θα τσιτώσει τους παίκτες του, πιο πιθανό είναι να… τσιτώσει τους παίκτες του Μπαρτζώκα και τον ίδιο τον προπονητή του Ολυμπιακού. Επικίνδυνο mind game, σκληρό που γιγαντώνει την «αιώνια» κόντρα. Θα έχει, όμως, τεράστιο ενδιαφέρον πώς ακριβώς θα παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ με στόχο την ισοφάριση και την αποφυγή του 2-0 που θα κάνει το δευτεριάτικο ντέρμπι του ΟΑΚΑ «do or die» με κίνδυνο να χαλάσουν οι εντυπώσεις μίας εξαιρετικής χρονιάς με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού από μία «σκούπα» που θα διαφοροποιήσει τα συναισθήματα και θα φέρει μία αχρείαστη εσωστρέφεια.

ΥΓ: Ο Σλούκας που ξέρει καλά από τελικούς «αιωνίων» είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και ήταν ο μόνος χθες που πάλευε μέσα στη μετριότητα και την αναρχία και έδειχνε να «χαλιέται» από την ήττα.

ΥΓ2: Δεν συγκρίνεται το ευρωπαϊκό, τεράστια επιτυχία ασυζητητί, αλλά αν ο επίλογος γραφτεί με απώλεια τίτλου παρά το πλεονέκτημα, το Βερολίνο θα μοιάζει κάτι τόσο μακρινό και -επειδή στην Ελλάδα ζούμε- θα υπάρχει κίνδυνος αποδόμησής του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News