ΑΕΚ: Αν μπορεί να γίνει Ευρωπαία, ας το αποδείξει

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου δυο στροφές πριν την αυλαία της σεζόν, βλέπει την ΑΕΚ πριν τον «τελικό» με τον Αρη.

Δανεικά είναι αυτά. Την περασμένη Κυριακή, η ΑΕΚ ήταν με βοήθεια… οξυγόνου έπειτα από την αποτυχία να κερδίσει τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι και βρήκε ζωή από το ανέλπιστο διπλό του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη. Και τώρα, σε μια αγωνιστική όπου η ΑΕΚ θα περίμενε να πάρει βαθμολογικό μπόνους συγκριτικά με τον Αρη που έπαιζε στην έδρα του ΠΑΟΚ, τελικά βλέπει πως πρέπει να πάει για ένα παιχνίδι όλα ή τίποτα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» το Σάββατο.

Ισως να είναι και σε καλό. Δηλαδή, να έχει η ΑΕΚ μόνο ένα αποτέλεσμα στο μυαλό της. Ξέρει πως πρέπει να μπει μέσα ως ΑΕΚ, να νικήσει και έπειτα – εάν δεν υπάρξουν τίποτα αυτοκτονικές τάσεις – να έχει την Ευρώπη στα δικά της χέρια. Σε κάθε άλλο αποτέλεσμα, είναι εύλογο πως η ΑΕΚ δεν κρατά τη μοίρα της και όποιος παρακολουθεί αυτήν την ομάδα επί χρόνια, ξέρει καλά πως δεν πρόκειται να της φέρει τίποτα η τύχη.

Μπορεί να το κάνει; Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Πρόκειται για ομάδες που έχουν ξεκάθαρες αδυναμίες. Ο Αρης θα έχει τη στήριξη του κόσμου του, θα υπάρχει καυτή έδρα. Το θέμα είναι πόσες δυνάμεις και πόσο καθαρό μυαλό θα έχει η ΑΕΚ. Πόσο θα βρει λύσεις για να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα, που παραμένει το μεγάλο συν για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια, πόσο θα κρατήσει η άμυνα ώστε να μη δωρίσει πάλι γκολ.

Τα παράδοξα της ΑΕΚ

Στα παράδοξα της φετινής ΑΕΚ είναι πως κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, μια ομάδα που έχει ζορίσει και κόψει βαθμούς από όλους τους μεγάλους, κατάφερε να πάρει τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Στα παράδοξα της φετινής ΑΕΚ είναι πως είναι η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει να χάσει από αυτόν τον ΠΑΟΚ, που πλέον έχει καταρρεύσει και είναι σάκος του μποξ για κάθε αντίπαλο, εκτός από την ίδια την ΑΕΚ.

Παράδοξο είναι πως έστω και στο φινάλε, με αυτό το 4-3-3 και τη διατήρηση ενός σταθερού κορμού, η ΑΕΚ κατάφερε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα για δύο διαδοχικά παιχνίδια. Ακόμα μια απόδειξη, πως ο Οφρυδόπουλος και ο Κυριακίδης δουλεύουν μεθοδικά και κάνουν πολλά περισσότερα από τους πολυδιαφημισμένους Μιλόγεβιτς και Γιαννίκη (κυρίως αυτόν). Υπάρχει διαχείριση της ομάδας, υπάρχει αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι της ΑΕΚ.

Κέρδισε σε αυτοπεποίθηση

Κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, η ΑΕΚ πέτυχε την πιο ευρεία νίκη της. Μπορείς να το πεις και ξέσπασμα, για μια ομάδα που ήταν καχεκτική στα περισσότερα παιχνίδια της. Κατάφερε να πάρει μια σημαντική και άνετη νίκη, που αναμφίβολα τονώνει την ψυχολογία της ομάδας. Πήρε τα πάνω του ο Κριχόβιακ, που υπήρχαν στιγμές που σκορπούσε ενθουσιασμό με την απλότητα στις κινήσεις του και τις επαφές που έχει με την μπάλα.

Η ΑΕΚ ξέρει πως δεν έχει να περιμένει τίποτα και από κανέναν. Ακόμα και κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, σε συνέχεια των όσων συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Διαμαντόπουλος χρειάστηκε το VAR για να του υποδείξει πως ο Κάργας έκανε… μανσέτα μέσα στην περιοχή και σταμάτησε το γύρισμα του Αμραμπατ. Χωρίς πολλές επιλογές, με μετρημένες λύσεις, αλλά με καλή ψυχολογία. Πάει, παίζει, παίρνει τη νίκη και τελειώνει. Ειδάλλως, έμπλεξε…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News