ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Τσούμπερ λαμπρός, οδηγεί την ΑΕΚ σε πορεία τίτλου

Ο παικταράς από την Ελβετία κάνει… παπάδες μέσα στο γήπεδο και ο Σταύρος Καζαντζόγλου βλέπει τα καλύτερα να έρχονται για την ΑΕΚ

Μερικές φορές, γίνονται κουβέντες και αναλύσεις για το ποδόσφαιρο, θαρρείς και αναφερόμαστε σε πυρηνική φυσική. Προφανώς, στη σύγχρονη εποχή, το ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο δεν σημαίνει απλά βάζω παπούτσια και τρέχω. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι ποδοσφαιριστές, που τα κάνουν όλα να φαίνονται τόσο εύκολα και απλά. Δείγμα τεράστιας ποδοσφαιρικής ευφυΐας και σπάνιας αγωνιστικής ποιότητας, στοιχεία που διαθέτει στο έπακρο για την ΑΕΚ ο Στίβεν Τσούμπερ.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τη νίκη της ΑΕΚ στο Βόλο. Μπορεί να σταθεί κάποιος στην κατάθεση ψυχής των παικτών της, στο χαρακτήρα που έβγαλε η ομάδα απέναντι σε έναν ζόρικο αντίπαλο, στην αντοχή στα διαιτητικά φαλτσοσφυρίγματα, στο διάβασμα και κοουτσάρισμα του παιχνιδιού από τον Γιαννίκη. Ολα αυτά μαζί, ισχύουν και ο καθείς μπορεί να τα ιεραρχήσει με τον δικό του αξιακό κώδικα. Ωστόσο, όλα θα ήταν διαφορετικά, εάν η ΑΕΚ δεν είχε στο δυναμικό της αυτόν τον παίκτη.

Εκεί που μπορεί να ακουμπήσει

Η κουβέντα είναι επίκαιρη, καθώς ανά τον πλανήτη γίνεται μεγάλος ποδοσφαιρικός λόγος για τους μεγάλους παίκτες και τον τρόπο που μπορούν να είναι επιδραστικοί στις ομάδες τους. Ζήσαμε το πρώτο ισπανικό κλάσικο δίχως Μέσι και Ρονάλντο, βιώσαμε τη διαφορά ενός σταρ μιας άλλης εποχής όπως ο Πορτογάλος που επισκιάστηκε από το αστέρι του Σαλάχ, βλέπουμε πως κάθε ομάδα ψάχνει τον πρωταγωνιστή της. Η ΑΕΚ έχει τον Τσούμπερ.

Μετά από αρκετό καιρό, κάθε φίλος της Ενωσης μπορεί να είναι περήφανος και ενθουσιασμένος με έναν ποδοσφαιριστή της ομάδας του. Δίχως μα και μου, χωρίς αμφιβολίες για την ικανότητα του να ξεχωρίζει ατομικά, αλλά κυρίως να συμμετέχει ομαδικά στην εξέλιξη της ΑΕΚ. Να ξέρει πως υπάρχει κάποιος που θα ακουμπήσει. Ενας σταρ διεθνούς φήμης, που μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για το σήμερα και το αύριο της ΑΕΚ.

Στα καλύτερα του

Και αν έχουν δει μεγάλους ποδοσφαιριστές στην ΑΕΚ. Τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνάρτηση και με τα έργα υποδομής που συντελούνται στην ομάδα, έχει ανοίξει για τα καλά το χρονοντούλαπο των ιστορικών αναμνήσεων. Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Μεγάλοι παίκτες, απαραίτητο συνοδευτικό κάθε εποχής και βέβαια, συνώνυμο των επιτυχιών της Ενωσης. Γιατί, οι μεγάλες ομάδες τρέφονται από τους τίτλους και γιγαντώνονται από τους τεράστιους ποδοσφαιριστές.

Ο Τσούμπερ είναι μια τέτοια περίπτωση. Δεν χρειάστηκε να σκοράρει μια φορά και να μοιράσει δύο ασίστ στο Βόλο για να το πιστοποιήσουμε. Δεν χρειάζεται καν να συγκρίνουμε τα νούμερα του την τρέχουσα σεζόν συγκριτικά με όσα έκανε κατά το παρελθόν. Γιατί πολύ απλά, ο Τσούμπερ τώρα βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Ερχεται από απίθανο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έπαιζε σε ομάδα που αποτελούσε σταθερή διεκδικήτρια υψηλών θέσεων στη Γερμανία, είναι βασικό στέλεχος μιας Εθνικής που εντυπωσιάζει.

Στρατηγός Τσούμπερ

Ηταν φανερό για την ΑΕΚ, πως χρειαζόταν κάποιον στρατηγό. Εκείνον δηλαδή, που θα έμπαινε μπροστά και θα έκανε τη διαφορά. Ηταν φανερό και λέχθηκε πολλές φορές από την περασμένη σεζόν (ιδίως αυτήν την εφιαλτική), πως η ΑΕΚ χρειαζόταν παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά και περίσσευμα προσωπικότητας. Πήρε πολλούς και σημαντικούς παίκτες η ΑΕΚ. Βλέπεις Αμραμπατ, Στάνκοβιτς, Βράνιες, Αραούχο, αλλά το πιο λαμπρό αστέρι είναι αναμφίβολα ο Τσούμπερ.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πως ο Τσούμπερ δίνει στην ΑΕΚ (πέραν των αγωνιστικών πεπραγμένων του), τη δυνατότητα να γεμίζει αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται αυτό σε μια ομάδα. Στη δύσκολη καμπή ενός αγώνα, στο ζόρικο διάστημα μιας σεζόν, το μάτι αυτόματα ψάχνει κάπου για να πιαστεί και να βρει τρόπο να πορευθεί. Ο ΑΕΚτζής βλέπει στο – μόνιμα χαμογελαστό – πρόσωπο του Τσούμπερ, τον παίκτη που θα δώσει τη λύση στα δύσκολα.

Η ΑΕΚ «καθάρισε» από μια δύσκολη έδρα. Θα μπορούσε να είναι και μόνη πρώτη, εάν είχε εμφανιστεί ο ΠΑΟΚ στο Φάληρο. Ακόμα και έτσι πάντως, πάλι κερδισμένη βγήκε. Φάνηκε πως δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τον ανταγωνισμό, πως ουδείς είναι άτρωτος. Και επίσης, είναι ξεκάθαρο, πως η ΑΕΚ είναι η ομάδα, που έχει τη μεγαλύτερη προοπτική εξέλιξης, καθώς ακόμα εκτιμώ πως δεν έχει βγάλει ως ομάδα, ούτε το 30% των όσων μπορεί με βάση το υλικό της.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News