ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Τώρα θα φανεί για πού το πάει η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ πέρασε από τη Νίκαια και οι κινήσεις της από εδώ και πέρα θα δείξουν πολλά για τη συνέχεια. Γράφει ο Σταύρος Καζαντζόγλου…

Τρελαίνομαι για ιστορίες συνομωσίας. Για καφενειακούς συνδυασμούς, για εξυπνάδες και υπεραναλύσεις μεγάλων γκουρού της μπάλας, που ξέρουν ινσάιντ, αυτά που δεν ξέρουν οι άλλοι. Ετσι, έπεσε μπόλικη σπέκουλα και γύρω από το ματς της ΑΕΚ με τον Ιωνικό. Πόσο δύσκολο θα ήταν, πόσο μπετό ήταν η νίκη της ΑΕΚ. Μάλλον τόσο μπετό και τόσο σίγουρη, όσο και η νίκη στην Τρίπολη για την οποία έκλειναν το μάτι με νόημα και έλεγαν παίξτε άφοβα ό,τι έχετε και δεν έχετε (και πια σίγουρα δεν έχετε).

Προφανώς, οι αθώοι σπεκουλαδόροι που ευδοκιμούν στην εύκρατη ελληνική γη, λησμονούν πως εάν ο Ιωνικός ήθελε να είναι φιλικός προς την ΑΕΚ, θα επέλεγε να θέσει εκτός λόγω τιμωρίας τον κατά τεκμήριο καλύτερο παίκτη του (τον Αοσμαν) σε αυτό το ματς και όχι σε εκείνο που ακολουθεί με τον Αρη. Οπως συμβαίνει δηλαδή σε άλλες γειτονιές, που ξαφνικά παθαίνουν σύγχυση όταν αντικρίζουν κόκκινο και κοιτάζουν απλά πώς να γλιτώσουν το μεγάλο κακό.

Κέρδος τα μπακ

Αρκετά με την τοξικότητα. Η ΑΕΚ σε αγωνιστικό επίπεδο μπήκε, έπαιξε κυριαρχικά για μεγάλη διάρκεια του ματς, είχε τον τρόπο της να επιβληθεί και πήρε απόλυτα δίκαια μία νίκη που της ήταν αναγκαία για να βρει ξανά αναπνοή και να μείνει στο όποιο κυνήγι της κορυφής. Θα μπορούσε να πάρει ακόμα πιο ευρεία νίκη, αλλά σε μια τέτοια διαδικασία μετρά περισσότερο κατά την κρίση μου, ότι δεν δέχτηκε φάση αμυντικά, παρά πως θα μπορούσε να σκοράρει περισσότερο.

Στα μεγάλα κέρδη του ματς, η εξαιρετική παρουσία των δύο ακραίων μπακ. Και αν για τον Χατζισαφί το ξέραμε – πέρα από κάποιες μοιρολογίστρες που τον είχαν «θάψει» από τη μέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία – για τον Μισελέν είναι μια νέα πραγματικότητα. Είναι σειρά αγώνων τώρα, που ο Γάλλος ανεβαίνει κάθε ματς και περισσότερο. Δείχνει διαφορετικές πτυχές του παιχνιδιού του, πείθει πως μπορεί να είναι μια ποιοτική λύση για την ΑΕΚ. Εχει δρόμο, χρειάζεται σταθερότητα και να εμφανίζεται περισσότερο, αλλά είναι εδώ.

Κάνουν την διαφορά

Επίσης, είναι ανώφελο να συζητάμε ακόμα για κάτι διαφορετικό από το δίδυμο Τζαβέλλα, Βράνιες στο κέντρο της άμυνας. Τοποθετώ πρώτο τον Ελληνα αμυντικό, γιατί στη δική μου λογική είναι ταμάμ για το ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι εκεί, να μιλήσει, να φωνάξει, να τσαμπουκαλευτεί, να δώσει σφυγμό όταν η ομάδα χάνει την ηρεμία της. Καλός και ελπιδοφόρος ο Μήτογλου, αλλά τώρα που καίει η ΑΕΚ χρειάζεται Τζαβέλλα και δεν υπάρχει κουβέντα επ’ αυτού.

Για τον Μάνταλο και τον Αμραμπατ, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Είναι παίκτες με ποιότητα, που κάνουν τη διαφορά με ένα χτύπημα και μια επαφή της μπάλας. Είναι ανώφελο να συζητάμε για το αν και πως πρέπει να παίζουν. Εκείνος που χρήζει αναφοράς είναι ο Τσιντώτας. Νέα σούπερ εμφάνιση, γεμάτη αυτοπεποίθηση και σιγουριά, δείχνει προς όλους πόσο σημαντικός μπορεί να είναι για την ΑΕΚ το προσεχές διάστημα.

Ο στόχος της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έμεινε στο -8. Δεν είναι μικρή η διαφορά. Για την Ελλάδα μιλάμε, που βλέπετε όλοι πως πάει το πράγμα. Ο Ολυμπιακός δεν χάνει βαθμούς, ακόμα και σε ματς που νικά με το… στανιό. Θα έχει απώλειες στην περίοδο του Κόπα Αφρικα; Πιθανόν. Θα μπορεί να τις εκμεταλλευθεί η ΑΕΚ; Δεν ξέρω. Αυτή τη στιγμή, το βάρος υπάρχει στην ΑΕΚ. Εκείνη είναι που δεν πρέπει να κάνει κάποιο στραβοπάτημα και έχει κάψει όλα τα κανονάκια της. Ο Ολυμπιακός έχει διαφορά ασφαλείας σχεδόν τριών αποτυχημένων ματς και δικαίωμα στην γκέλα, που δεν κάνει εύκολα.

Η ΑΕΚ πρέπει τώρα να δείξει αντοχή. Ο αντικειμενικός στόχος της πρέπει να είναι να περιορίσει τη διαφορά ως τα πλέι οφ, ώστε να την έχει κάνει σε απόσταση δύο αποτελεσμάτων. Στα πλέι οφ, θα ανέβει ο δείκτης δυσκολίας για όλους, έστω και εάν θα περιλαμβάνονται και ομάδες με στενές σχέσεις φιλίας και…εκτίμησης. Αυτό πρέπει να κάνει. Να δείξει πως δεν πετά λευκή πετσέτα, πως μένει δυνατή, πως βάζει δύσκολα στον αντίπαλο της.

Οι μεταγραφές

Πέραν των άλλων βέβαια, η ΑΕΚ πρέπει να ενισχυθεί στις μεταγραφές. Διότι, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν μέσα από την καθημερινή δουλειά, αλλά και άλλα που δεν γίνεται να αλλάξουν με το συγκεκριμένο υλικό. Μπορεί ο Γενάρης να μην προσφέρεται για μεγάλες αλλαγές, αλλά είναι περίοδος για διορθωτικές κινήσεις. Στη δική μου λογική, είναι εκ των ουκ άνευ η απόκτηση ενός χαφ που θα κάνει τη διαφορά.

Ιδανικά, θα έλεγα πως χρειάζονται και δύο χαφ, γιατί βλέπω μεγάλες απογοητεύσεις με Λε Ταλέκ (πρώτιστα) και Σιμάνσκι. Αλλά αν έρθει τώρα ένας χάφαρος, η άλλη κίνηση ας είναι με έναν ακραίο επιθετικό. Συν τοις άλλοις βέβαια, η ΑΕΚ κάποια στιγμή πρέπει να μάθει και την τέχνη της πώλησης. Δεν αναφέρομαι μόνο σε Νταντσένκους και Ινσούες, αλλά πως θα βρει ομάδες για παίκτες όπως οι Τάνκοβιτς και Σβάρνας, που δεδομένα είναι εκτός πλάνων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News