ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα έφερε από την Ολλανδία μια οικογένεια

Η ΑΕΚ έχει ακόμα δουλειά μπροστά της για να γίνει η ομάδα που θέλει ο Ματίας Αλμέιδα, αλλά η δουλειά του Αργεντινού σ’ έναν σημαντικό τομέα, έχει βγει ήδη. Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Η ΑΕΚ ακόμα ομάδα δεν είναι. Τουλάχιστον όχι όπως την θέλει ο Αλμέιδα και όπως την έχει σχεδιάσει στο μυαλό του ο προπονητής. Τις βασικές αρχές τις έχει. Τις δούλεψε ο Αργεντινός στην Ολλανδία, τις είδα στα τρία φιλικά. Το ξαναγράφω και το υπογραμμίζω. Αν είχε παίξει πέρυσι με την Βελέζ, με τη νοοτροπία και τις αρχές που έβγαλε στο φιλικό με την Γκενκ, θα είχε προκριθεί. Ανεξαρτήτως απόδοσης.

Στην πραγματικότητα όμως το τακτικό μοντάρισμα που θέλει να κάνει ο Αλμέιδα, τώρα έχει ξεκινήσει και θα προχωρήσει αυτές τις σχεδόν τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι και την έναρξη του πρωταθλήματος. Με τον σχηματισμό που θα υπάρχει ως βάση να κλειδώνει, με τον Βίντα να έχει ήδη μπει στην εξίσωση και προσεχώς και τον έτερο στόπερ που θα αποκτηθεί και που θα έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του καθοδηγητή της άμυνας.

Το… σκορποχώρι παίρνει ήδη σχήμα και γίνεται κανονική ΑΕΚ

Αν υπάρχει πάντως κάτι που ήδη σχηματίστηκε από την δουλειά που έγινε στην Ολλανδία, είναι αυτό που ο Αλμέιδα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα σ’ όλες τις ομάδες που δουλεύει. Και το έχει και πρώτη προτεραιότητα γενικώς στη ζωή του, καθώς πάνω απ’ όλα βάζει τον ανθρώπινο παράγοντα. Ο Αργεντινός λοιπόν, αυτό που έφερε από την Ολλανδία, είναι μια οικογένεια. Παρέλαβε στις αρχές του Ιούλη μια ομάδα που εντός των αποδυτηρίων ήταν ένα σκορποχώρι. Δεν εννοώ (μόνο) αγωνιστικά, αλλά και κυρίως ψυχολογικά και συναισθηματικά.

Τέλος Ιούλη αυτό που επέστρεψε από την Ολλανδία, είναι ένα σύνολο, μια ομάδα, που είναι πολύ προφανές πως έχει δημιουργήσει ήδη ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς μέσα στα αποδυτήρια της. Δεν έγινε φυσικά αυτό με μαγικό ραβδάκι. Το δούλεψε πολύ ο Αλμέιδα, βάζοντας προσεκτικά και σταδιακά, μικρές πινελιές. Από την πρώτη μέρα στα Σπάτα, γεύματα όλοι μαζί. Στην Ολλανδία οι ομιλίες μ’ όλους τους παίκτες καθιστούς γύρω από τον προπονητή. Το περιβόητο φατούρο στους καινούργιους παίκτες.

Ο Αλμέιδα παρέλαβε στις αρχές του Ιούλη μια ΑΕΚ που εντός των αποδυτηρίων ήταν ένα σκορποχώρι. Και πάλεψε πολύ, δούλεψε πολύ για να το αλλάξει!

Ακόμα και την τελευταία μέρα στην Ολλανδία, ιδέα του Αλμέιδα ήταν να μαζέψει όλους τους ποδοσφαιριστές και ολόκληρο το ποδοσφαιρικό τμήμα, σε μια ομαδική φωτογραφία μέσα στο γήπεδο, που τελικά βγήκε εντυπωσιακή και έγινε viral. Ο Αργεντινός προπονητής έκανε πολλά, για να μπορέσει να φτιάξει αυτούς τους δεσμούς που βλέπουμε πως έχουν δημιουργηθεί. Έκανε στην Ολλανδία μια σειρά από τετ α τετ με παίκτες. Για να τους εξηγήσει πράγματα που αφορούν τον ρόλο τους στο γήπεδο. Σ’ όλα και ο Αλμέιδα και ο παίκτης, καθισμένοι πάνω σε μια μπάλα. Σε πολλούς μπορεί να είναι αδιάφορο όλο αυτό και να μην κάνει εντύπωση. Στον παίκτη μετράει.

Ο Αλμέιδα έχει  επίδραση στους παίκτες αλλά έχει και δουλειά

Είναι δεδομένο πως ο Πελάδο έχει τεράστια επίδραση πάνω στους ποδοσφαιριστές. Και σ’ αυτούς με τους οποίους ήδη έχει συνεργαστεί (θυμηθείτε τι έκανε ο Πινέδα προκειμένου να έρθει στην ΑΕΚ), αλλά και σ’ αυτούς με τους οποίους έχει μιλήσει μια – δυο φορές (δείτε ξανά τις πρώτες δηλώσεις του Βίντα). Όμως ο Αλμέιδα δεν μένει και δεν ποντάρει μόνο σ’ αυτό. Τις κτίζει τις σχέσεις. Την φτιάχνει την οικογένεια μέσα στα αποδυτήρια.

Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια είχε ένα σωρό προβλήματα, ζητήματα, αγωνιστικές παθογένειες, ελλείψεις και λανθασμένες επιλογές. Είχε και κάτι ακόμα. Τελευταία φορά που ήταν μια πραγματικά οικογένεια από την αρχή μέχρι και το τέλος της σεζόν, ήταν το μακρινό 2017. Και έκανε μαγική χρονιά. Το είχε ψιλοπετύχει και ο Ουζουνίδης την αμέσως επόμενη, αλλά όλα είχαν πάει τόσο στραβά και ανάποδα, που πήρε και το οικογενειακό κλίμα η μπάλα. Πάντως σίγουρα στις τελευταίες τρεις σεζόν, η ΑΕΚ μόνο οικογένεια δεν ήταν μέσα στα αποδυτήρια.

Συστατικό και όχι εγγύηση επιτυχίας

Προφανώς και οι συνεκτικοί δεσμοί μέσα στην ομάδα, το καλό κλίμα, δεν αποτελούν εγγύηση επιτυχίας. Φάνηκε και στην χρονιά του Ουζουνίδη. Όμως σίγουρα αποτελεί ένα πολύ βασικό στοιχείο της συνταγής της επιτυχίας. Ειδικά για τις ομάδες του Αλμέιδα. Και μάλιστα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, το πόσο γρήγορα έχει καταφέρει ο Αργεντινός να το περάσει μέσα στην ομάδα.

Εξυπακούεται πως ακόμα η ΑΕΚ έχει μπόλικη και δύσκολη δουλειά μπροστά της, για να γίνει ομάδα τακτικά και αγωνιστικά. Πρέπει να συμπληρωθούν και τα κομμάτια του παζλ που λείπουν, για να μπορέσει ο Αλμέιδα να τα βάλει στη σειρά. Αλλά το να μπαίνει σε μια ομάδα ο Βίντα, εν ενεργεία δευτεραθλητής κόσμου, να τρώει φατούρου από 22χρονους και 23χρονους που έπαιζαν πέρυσι στην ΑΕΚ Β και να το απολαμβάνει, μόνο πως τα πράγματα έχουν μπει σε καλό δρόμο δείχνει. Δηλαδή δεν έχουν μπει. Ο Αλμέιδα τα έχει βάλει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News