Ομόνοια – ΑΕΚ: Παίζει με αρχές, κερδίζει, αλλά «φωνάζει» για προσθήκες

EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τις αρχές και τη νοοτροπία νικητή που έχει βάλει στο παιχνίδι της ΑΕΚ ο Αλμέιδα, αλλά και για τα μηνύματα για προσθήκες που έστειλαν οι επιλογές του Αργεντινού τεχνικού στη φιλική νίκη επί της Ομόνοιας με 2-0.

Η ΑΕΚ συμπλήρωσε στην Κύπρο συνολικά τέσσερα φιλικά προετοιμασίας, μόνο με νίκες και μόνο ένα γκολ παθητικό. Αυτό το τελευταίο με την Ομόνοια, είχε και συνθήκες… πρωταθλήματος. Άλλωστε ο αντίπαλος ήταν μια ομάδα που θα παίξει σε λίγες μέρες στα play off Europa League και πιθανότατα είναι κομματάκι πιο δυνατός απ’ αυτούς που η ΑΕΚ θα βρει στο ξεκίνημα της σεζόν.

Προφανώς στα φιλικά το τελευταίο που έχει σημασία για τους προπονητές είναι το αποτέλεσμα. Αλλά για μια ΑΕΚ που πέρυσι δεν θα κέρδιζε είτε έπαιζε χάλια, είτε έπαιζε ακόμα και καλά, είτε έπαιζε οικογενειακό διπλό στα Σπάτα, έχει σημασία να κτίσει νοοτροπία νικητή. Και αυτό το ξέρει πολύ καλύτερα απ’ όλους ένας γεννημένος νικητής σαν τον Αλμέιδα.

Μια ΑΕΚ που πνίγει τον αντίπαλο

Βεβαίως στην πραγματικότητα αυτό που θα άρεσε στον Αργεντινό τεχνικό (και) στο φιλικό με την Ομόνοια, ίσως ακόμα περισσότερο και από τη νίκη, είναι πως η ΑΕΚ δείχνει να έχει όλο και περισσότερο εμπεδωμένες, τις βασικές αρχές στο παιχνίδι της. Από το πρέσινγκ και το κλέψιμο της μπάλας, μέχρι το κτίσιμο των επιθέσεων. Αν δει κανείς ξανά προσεκτικά το παιχνίδι με την Ομόνοια, θα διαπιστώσει πως η ΑΕΚ στο μεγαλύτερο κομμάτι του ματς, τον έπνιξε τον αντίπαλο.

Έκλεψε πολλές μπάλες και αρκετές εξ αυτών, τις έβγαλε αντεπίθεση και τις οδήγησε είτε σε τελική, είτε σε ευκαιρία για γκολ, είτε ακόμα και σε γκολ. Μάλιστα αυτή την φορά, τα γκολ που πέτυχε η ΑΕΚ, ήταν και τα δυο γκολάρες. Ειδικά αυτό του Πινέδα, που όχι μόνο στην τρομερή εκτέλεση που έκανε, αλλά συνολικά στο παιχνίδι του απέναντι στην Ομόνοια, έδωσε ένα δείγμα του γιατί επέμενε τόσο πολύ να τον φέρει.

Οι ζωγραφιές του Πινέδα

Δεν υπάρχουν πολλοί χαφ που να μπορούν να πετυχαίνουν ένα γκολ ζωγραφιά σαν αυτό που πέτυχε ο Μεξικανός με την Ομόνοια και την ίδια στιγμή να γυρίζουν τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι και την περιοχή για να καλύψουν χώρους και να κλέψουν μπάλες. Και ήταν πολύ προφανής ο λόγος που ο Αλμέιδα πανηγύρισε με σφιγμένη γροθιά το γκολ του Πινέδα, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε ξανακάνει.

Φυσικά όσο και αν ικανοποιήθηκε ο Αργεντινός και με την εικόνα και την γκολάρα του Μεξικανού και με τα περισσότερα απ’ όσα έκαναν οι ποδοσφαιριστές του μέσα σ’ αυτό το φιλικό, υπάρχουν ακόμα πολλά που θέλει να γίνουν αλλά και περιμένει να γίνουν. Η ΑΕΚ “φώναξε” και σ’ αυτό το φιλικό πως χρειάζεται προσθήκες. Και το “φώναξε” και με τις επιλογές που έκανε ο Αλμέιδα.

Εκτός από την προφανή ενίσχυση που περιμένει ο Αργεντινός τεχνικός στο κέντρο της άμυνας και με μεταγραφή και με τον Βίντα, το γεγονός πως αυτή την φορά επέλεξε σχηματισμό με τον Αραούχο μόνο του στην κορυφή της επίθεσης, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο Λιβάι υπολογίζεται μεν ως εναλλακτική λύση για την κορυφή της επίθεσης. Αλλά όχι ως βασική λύση. Ο “παρτενέρ’ του Αραούχο, θα πρέπει να είναι ένας φορ που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στο ρόστερ και πρέπει να αποκτηθεί.

Τα μηνύματα του Αλμέιδα

Επίσης ο Αλμέιδα χρησιμοποίησε τον Γκατσινοβιτς σε ρόλο δεξιού μπακ – χαφ. Επειδή δεδομένα δεν θα χαραμίσει τον Σέρβο χαφ σ’ αυτή την θέση, είναι πολύ προφανές πως αυτή η δοκιμή φανερώνει πως ο Αργεντινός χρειάζεται κάτι πολύ διαφορετικό γι αυτόν τον ρόλο, από τον Ρότα ή πολύ περισσότερο από τον Μισελέν. Κάτι αντίστοιχο ενδεχομένως του Τσούμπερ, ο οποίος παρεμπιπτόντως έκανε εξαιρετικό ματς.

Με λίγα λόγια, ίσως ήδη έχει ανοίξει και κουβέντα για την ενίσχυση στο δεξί άκρο της ομάδας. Παρόλο που δεδομένα η άμεση προτεραιότητα έχει να κάνει κυρίως με το κέντρο της άμυνας, αλλά και την επίθεση. Και προφανώς αν δεν έρθουν αυτές οι προσθήκες, δεν μπορεί να “κλειδώσει”  και το σχήμα που θέλει να παίξει ο Αλμέιδα.

Φαίνεται πως όσο περνάει ο καιρός τόσο η ΑΕΚ παίζει ένα ποδόσφαιρο με τις αρχές του Αργεντινού. Ο Γιόνσον μπαίνει όλο και περισσότερο στο παιχνίδι της ομάδας, το ίδιο και ο Πινέδα. Όμως ακόμα έχει δρόμο, για να φτάσει η ομάδα σ’ αυτό που θέλει ο Αλμέιδα. Έχει ωστόσο την σημασία του, να μπορεί η ΑΕΚ να παίρνει νίκες, όπως έκανε απέναντι στην Ομόνοια, ακόμα και πριν το παζλ συμπληρωθεί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News