ΑΕΚ: Ποιος είναι ο στόχος της; Να ξαναβρεί την κανονικότητά της

EUROKINISSI

Ένα 24ωρο πριν την πρεμιέρα της νέας ΑΕΚ στη Λαμία ο Κώστας Τσίλης γράφει για την ιστορική χρονιά της επιστροφής στο σπίτι και την ανάγκη… επιστροφής στην κανονικότητα από το πρώτο λεπτό της σεζόν!

Αφού με μια μεγαλούτσικη ΑΕΚοπαρέα είχαμε χθες αναλύσει τα πάντα, όλα, για τον Μουκουντί και για το που και πως θα κουμπώσει στην άμυνα και κατόπιν είχαμε πιάσει όλες τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει η ΑΕΚ στην μεταγραφική αγορά, από έναν φίλο έπεσε ερώτηση σαν βόμβα. «Έχετε καταλάβει πως το Σάββατο αρχίζει το πρωτάθλημα;».

Αμηχανία στα όρια της παγωμάρας. Καθότι δεν νομίζω πως είναι πολλοί που είχαν συνειδητοποιήσει πως επιτέλους ξεκινούν οι επίσημης αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ. Τουλάχιστον όχι μέχρι και σήμερα που βγήκε η αποστολή της ΑΕΚ για την πρεμιέρα και μέχρι να αρχίσει να ψάχνεται ο κόσμος πως θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που βάζει η Λαμία για να βρεθούν στο γήπεδο

Δεν είναι πολύ παράλογο αυτό αν το καλοσκεφτείς. Ο οργανισμός της ΑΕΚ είχε μάθει να μπαίνει σε αγωνιστικούς ρυθμούς ήδη από τις αρχές του Αυγούστου. Ή και πιο νωρίς. Για τις μάχες των ευρωπαϊκών προκριματικών, που πάντα προηγούνταν χρονικά της έναρξης του πρωταθλήματος. Αυτή είναι η κανονικότητα της ΑΕΚ, που φέτος όμως διαταράχθηκε.

Καλοκαίρι από αυτά που δεν έχει μάθει

Χωρίς Ευρώπη και άρα χωρίς επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις κυλούσε το καλοκαίρι και ήταν κάτι που παρέσυρε σχεδόν τους πάντες, να απορροφηθούν σε συζητήσεις κυρίως και κατά βάση μεταγραφικές. Αυτό συμβαίνει όταν μια ομάδα βγαίνει από την κανονικότητα της. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο πρώτο ζητούμενο για την ΑΕΚ, στο πρωτάθλημα που ξεκινάει αύριο από την Λαμία.

Το πρώτο που καλείται να πετύχει η ΑΕΚ, είναι να ξαναβρεί την κανονικότητά της. Αυτή που έχασε μένοντας εκτός Ευρώπης. Αυτή που έχει χάσει σίγουρα τα τελευταία δυο χρόνια, για να μην πάω και πιο πίσω, μένοντας από νωρίς έξω από την διεκδίκηση όλων των τίτλων. Αυτή την κανονικότητα που έχασε, δείχνοντας αδυναμία να παρουσιαστεί ανταγωνιστική. Την κανονικότητα που έχασε αδυνατώντας να κερδίσει ντέρμπι και γνωρίζοντας ήττες από ομάδες που μόνο η έκταση της νίκης ήταν κάποτε το διακύβευμα.

Ο πιο κατάλληλος για την δουλειά

Επείγει να ξαναβρεί η ΑΕΚ την κανονικότητα της. Και ο Αλμέιδα ίσως να είναι ο πιο κατάλληλος για να την βοηθήσει. Κυρίως διότι έχει κτίσει την τεράστια ποδοσφαιρική του προσωπικότητα, μέσα από έναν γιγαντιαίο σύλλογο όπως είναι η Ρίβερ Πλέιτ. Είναι πολύ εύκολο για τον Αλμέιδα να διακρίνει πότε μια μεγάλη ομάδα χάνει την κανονικότητα της, τον χαρακτήρα της. Και προφανώς αυτό το έχει διαβάσει στην ΑΕΚ. Ξέρει επίσης και τι συμβαίνει για έναν μεγάλο σύλλογο να χάνει αυτή την κανονικότητα και πόσο σημαντικό και επείγον είναι να την ξαναβρεί.

Η βάση για να κτίσει οτιδήποτε είναι να την ξαναβρεί η ΑΕΚ αυτή την κανονικότητα που έχασε. Και αυτό το έχει ως προτεραιότητα και ο Αλμέιδα. Κάτι που φαίνεται από τον τρόπο που δούλεψε όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και μέσα από τα αποδυτήρια.

Κανονικότητα. Αυτό είναι και το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να έχει η ΑΕΚ από το πρώτο λεπτό του πρώτου παιχνιδιού για το πρωτάθλημα, μέχρι και το τελευταίο λεπτό του τελευταίου ματς των play offs αλλά και του κυπέλλου. Και δεν πρέπει να το χάσει ούτε σε ένα παιχνίδι, ούτε για ένα λεπτό. Όχι μόνο κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν, αλλά ποτέ ξανά.

Θα ξαναβρεί την ψυχή της

Προφανώς μέσα σ’ όλη αυτή την διαδικασία, μπαίνει και η επιστροφή στο δικό της σπίτι. Στο ολοκαίνουργιο, δικό της, γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ έμεινε 19 ολόκληρα χρόνια χωρίς στην πραγματικότητα να έχει έδρα. Όποιος άλλωστε χαρακτηρίσει ως τέτοια το ΟΑΚΑ, δεν πρέπει να έχει ούτε μυρωδιά από ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που να άντεξε και να έμεινε όρθια τόσο πολλά χρόνια, παίζοντας ακόμα και τα εντός έδρας ματς, μακριά από δικό της γήπεδο.

Όταν η Άρσεναλ έφυγε από το Χάιμπουρι για να πάει στο Έμιρειτς, ο Βενγκέρ είπε πως άφησε πίσω την ψυχή της. Έτσι και χειρότερα, έπαθε και η ΑΕΚ όταν το 2003 έφυγε από το Ν. Γκούμας. Αλλά τώρα, στην φετινή σεζόν, στο πρωτάθλημα που ξεκινάει αύριο, η «Ένωση» επιστρέφει εκεί που είχε αφήσει την ψυχή της. Για να την ξαναβρεί. Και αν δεν είναι αυτό κομμάτι της επιστροφής στην κανονικότητα, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News