ΑΕΚ: Με προετοιμασία και περιβραχιόνιο αρχηγού, αυτός (θα) είναι ο Τσίνο

EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης γράφει κυρίως για το μήνυμα που έστειλε ο Αραούχο στην Λαμία, αλλά και για τον Πινέδα και για τα συμπεράσματα που έβγαλε ο Αλμέιδα

Τα πιάνω με την σειρά. Και πρώτα από τον ποδοσφαιριστή που καθάρισε μόνος του για την ΑΕΚ το ματς με την Λαμία. Όχι μόνο διότι έβαλε τα δυο από τα τρία γκολ, αλλά κυρίως διότι και τα δυο ήταν δικό του δημιούργημα σχεδόν από τα αρχή μέχρι το τέλος τους. Ο Αραούχο υπήρχαν στιγμές στο ματς στην Λαμία, που φαινόταν σαν να κουβαλάει όλη την ΑΕΚ στην πλάτη του.

Ούτε περίεργο είναι αυτό, ούτε πρωτοφανές, ούτε καν το δύσκολο για τον Σέρχιο. Ειδικά για τον φετινό Σέρχιο. Παρά τις περί του αντιθέτου (αντι)ποδοσφαιρικές προσεγγίσεις που ακούστηκαν το καλοκαίρι όταν ο παίκτης έχασε κάποιες μέρες προπονήσεων λόγω μυϊκών ενοχλήσεων, αυτή η σεζόν έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει ο Αραούχο όργια. Λίγο εως πολύ, αυτά που έκανε στην Λαμία.

Τι το ιδιαίτερο έχει η φετινή σεζόν για τον «Τσίνο»; Δυο πολύ σημαντικές ιδιαιτερότητες, εκτός από την διαφορά στους ποιοτικούς παίκτες που έχει γύρω του αλλά και την παρουσία ενός προπονητή που ξέρει να φτιάχνει ακριβώς το κλίμα που του ταιριάζει. Η πρώτη ιδιαιτερότητα είναι η καλοκαιρινή προετοιμασία. Ο Αραούχο ερχόταν πάντα στην ΑΕΚ, όταν όλη η δουλειά είτε είχε τελειώσει, είτε έφτανε στο τέλος της.

Πρώτη φορά κανονική προετοιμασία

Πέρυσι, για παράδειγμα, ήρθε μετά το τέλος του βασικού σταδίου της προετοιμασίας στην Ολλανδία και μπήκε άρον – άρον, να παίξει με την Βελέζ. Και παρόλα αυτά ήταν ο μοναδικός που διασώθηκε από την πιο τραγική σεζόν της ΑΕΚ μετά απ’ αυτή του υποβιβασμού και σκόραρε 12 γκολ χωρίς ούτε ένα απ’ αυτά να είναι πέναλτι.

Τώρα όμως είναι έχει πιάσει την δουλειά στην προετοιμασία, από την πρώτη προπόνηση. Έχει μπει στο ρυθμό του προπονητή, από την πρώτη μέρα. Πήγε στο πρώτο ματς έχοντας κοντά δυο μήνες καλοκαιρινής δουλειάς με την ΑΕΚ. Κάτι που (θα) έχει τεράστια επίδραση στο κορμί του και στην αγωνιστική του κατάσταση.

Η σημασία του περιβραχιόνιου

Όσο για την δεύτερη ιδιαιτερότητα της φετινής σεζόν για τον Αραούχο, αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Είναι το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ξέρει καλά ο Τσίνο, τι σημαίνει να το φοράς. Ξέρει επίσης καλά, πως δεν του χαρίστηκε. Το κέρδισε το προνόμιο να θεωρείται ο ιδανικός αρχηγός για την ΑΕΚ. Και αυτό δεν είναι κάτι που επιδρά μόνο στην ψυχολογία του, τον μπουστάρει και ποδοσφαιρικά.

Ο Αραούχο είναι τέτοιο παιδί, που ποδοσφαιρική ικανότητα και ψυχολογία και νοοτροπία, είναι κάτι ενιαίο. Για τον Τσίνο το περιβραχιόνιο δεν είναι βάρος. Είναι λόγος για να βάλει φτερά στα πόδια του.

Ο Αλμέιδα και ο Πινέδα

Βεβαίως υπάρχει και το προφανές, πως υπάρχει πλέον στον πάγκο ένας προπονητής όπως ο Αλμέιδα, που μπορεί να φτιάξει ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον τέτοιο, όπως το θέλει ένας παίκτης σαν τον Αραούχο για να βγάλει στο γήπεδο τον καλύτερο του εαυτό. Επίσης υπάρχει πλέον δίπλα και γύρω από τον Τσίνο, ένας χαφ της κλάσης του Πινέδα.

Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, ο Αραούχο με τον Πινέδα έκρυψαν την μπάλα στην φάση του πρώτου γκολ. Ενώ πριν από την συγκεκριμένη φάση, έχει δώσει ο Μεξικανός μια κάθετη στον Σέρχιο μέσα στην περιοχή, αλλά την εκτέλεση προλαβαίνει με τάκλιν ο Κορνέζος. Προφανώς έχουν δουλίτσα ακόμα μπροστά τους, αλλά για έναν φορ της κλάσης του Αραούχο, είναι τεράστιο προνόμιο να έχει δίπλα του έναν Πινέδα.

Η ουσία είναι πως αυτά τα δυο γκολ του Τσίνο, δεν είναι απλώς αυτά που έδωσαν τη νίκη στην Λαμία. Είναι το μήνυμα για το πώς και τι θα δώσει ο φέτος ο Αραούχο. Χωρίς προφανώς αυτό να σημαίνει πως δεν χρειάζεται η ΑΕΚ να αποκτήσει σέντερ φορ. Αλίμονο. Ούτε μπορεί να βγει η χρονιά μόνο με τον Τσίνο, ούτε μπορεί να βασιστεί στον Γκαρσία ως εναλλακτική λύση. Είναι επείγουσα η ανάγκη για την απόκτηση επιθετικού.

Τα μηνύματα της πρεμιέρας

Όπως είναι επείγουσα και η ανάγκη για την απόκτηση ενός εξτρέμ που να μπορεί να «πάρει» ολόκληρη την δεξιά πλευρά, αν ο Αλμέιδα έχει σκοπό να διατηρήσει τον σχηματισμό με τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Το πείραμα με Άμραμπατ δύσκολα μπορεί να πετύχει και φάνηκε και στην Λαμία.

Όπως επίσης φάνηκε στην Λαμία, πως με τις αδυναμίες στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, θα είναι κρίμα να χαραμιστεί ένας χαρισματικός χαφ σαν τον Γκατσίνοβιτς στα άκρα.

Γενικώς το ματς της πρεμιέρας «έδειξε» πράγματα και στον προπονητή και στην ομάδα. Θαρρώ όχι ζητήματα που δεν ήξερε εκ των προτέρων ο Αλμέιδα πως θα έβγαιναν, αλλά περιμένει να διορθωθούν με την δουλειά που γίνεται αλλά και με τις προσθήκες από μεταγραφές.

Έτσι κι αλλιώς θα αλλάξει η τριάδα της άμυνας, το ίδιο και η σύνθεση των χαφ, ενώ σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές από τον πάγκο. Μ’ αυτά τα δεδομένα, σημασία για τον Αλμέιδα είχε να πάρει τη νίκη στην Λαμία. Και να επιστρέψει για να συνεχίσει αυτός την δουλειά στα Σπάτα και το κλαμπ την μεταγραφική ενίσχυση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News