ΑΕΚ: Δεν φταίει ούτε το σύστημα, ούτε ο Αλμέιδα για το στραβοπάτημα

Eurokinissi

Η ΑΕΚ δημιούργησε ένα μη νορμάλ ποδοσφαιρικό περιβάλλον και πληρώνει το βαρύ τίμημα των τεσσάρων αποτυχημένων σεζόν της. Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την ήττα-σοκ από τη Βόλο και την επόμενη μέρα στην «Ένωση».

Να ξεκινήσω από κάτι που πρέπει να είναι απολύτως σαφές, για να είμαστε εξηγημένοι και όχι παρεξηγημένοι. Η ΑΕΚ φέτος δεν μπήκε να παίξει μια ακόμα ποδοσφαιρική σεζόν. Ούτε καν την πρώτη ποδοσφαιρική σεζόν που θα επιστρέψει στο δικό της σπίτι μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Η ΑΕΚ έχει μπει σε μια σεζόν, η οποία έρχεται μετά από την περυσινή παταγωδώς αποτυχημένη, που ήρθε μετά από τρεις συνεχόμενες επίσης αποτυχημένες. Τούτων δοθέντων, κάθε στραβό αποτέλεσμα θα φέρνει πολλαπλάσιους τριγμούς και πολύ πιο ισχυρούς, απ’ ότι συνήθως.

Προφανώς αυτό δεν είναι ένα νορμάλ ποδοσφαιρικό περιβάλλον για να λειτουργήσει μια ομάδα. Αλλά η ίδια η ΑΕΚ το δημιούργησε και έβαλε τον εαυτό της μέσα σ’ αυτό. Επομένως ας πρόσεχε. Δυστυχώς το τίμημα των τεσσάρων αποτυχημένων σεζόν και ειδικά της τελευταίας, είναι βαρύ. Πάμε παρακάτω.

Το σύστημα από μόνο του

Μπορούμε να συζητάμε για ώρες ποδοσφαιρικά τι έγινε και τι έγινε στο ματς με τον Βόλο και πήγαν όλα στραβά και ανάποδα. Και από πολλούς ακούω να βάζουν μπροστά κυρίως τον σχηματισμό με την τριάδα στο κέντρο της άμυνας και να του φορτώνουν πάνω του όλα τα αρνητικά της εικόνας της ΑΕΚ. Το σύστημα λοιπόν από μόνο του, δεν φταίει για απολύτως τίποτα στραβό.

Το έλεγα και πριν από το ματς με τον Βόλο και επιμένω. Το 3-5-2 ή το 3-4-3, αλλά κυρίως το πρώτο, είναι σχηματισμός που μπορεί να γίνει και αποτελεσματικός και θεαματικός και να λειτουργήσει εξαιρετικά στο γήπεδο. Δεν είναι από τους συνηθισμένους, αλλά το εφαρμόζουν και το αγαπούν πολύ μεγάλες προπονητικές προσωπικότητες.

Τα άκρα, η επίθεση και η δημιουργία στον άξονα

Όμως για να λειτουργήσει σωστά, δεν πρέπει να παραβιάζεται η ποδοσφαιρική λογική του. Δεν γίνεται να «τσουλήσει» με τον Άμραμπατ σε ρόλο δεξιού μπακ – χαφ. Δεν το έχει ο Μαροκινός. Φώναζε από την Λαμία, έκανε μπαμ με τον Βόλο. Ίσως δεν γίνεται να «τσουλήσει» ούτε με τον Τσούμπερ στην αντίστοιχη θέση αριστερά, που ήταν θετικός στην Λαμία, αλλά δεν βοήθησε καθόλου με Βόλο.

Δεν γίνεται επίσης να τσουλήσει ούτε με τον Μάνταλο, ούτε με τον Γκαρσία δίπλα στον Αραούχο στην επίθεση. Δεν βοηθιέται ούτε το σύστημα, ούτε ο «Τσίνο». Είναι πολύ ξεκάθαρο πως η ΑΕΚ χρειάζεται είτε έναν φορ περιοχής μπροστά από τον Αραούχο ή ένα τύπου Λιβάγια πίσω από τον Αραούχο. Και τώρα η ΑΕΚ δεν έχει τίποτα από τα δυο. Ίσως στην μεταγραφές που πρέπει να κάνει άμεσα, να πρέπει να πάρει και τα δυο.

Δύσκολα επίσης μπορεί να τσουλήσει καλά αυτός ο σχηματισμός με τον Σιμάνσκι και τον Γιόνσον μαζί στην μεσαία γραμμή. Ειδικά σε ματς απέναντι σε ομάδες όπως ο Βόλος. Δεν μπορεί η ΑΕΚ να περιμένει βρει επιθετικές λύσεις απέναντι σε κλειστές άμυνες, έχοντας τρία στόπερ και δυο αμυντικά χαφ μέσα στην ίδια ενδεκάδα. Θα της λείψει η δημιουργία, όπως της έλειψε στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού της Ριζούπολης.

Είναι πολύ ξεκάθαρο πως η ΑΕΚ χρειάζεται είτε έναν φορ περιοχής μπροστά από τον Αραούχο ή ένα τύπου Λιβάγια πίσω από τον Αραούχο. Και τώρα η ΑΕΚ δεν έχει τίποτα από τα δυο…

Με λίγα λόγια, το σύστημα που έχει επιλέξει ο Αλμέιδα μπορεί να γίνει και πολύ λειτουργικό και πολύ αποτελεσματικό, αλλά θέλει και να είναι συμπληρωμένο το παζλ που έχει στο μυαλό του ο προπονητής. Και ακόμα και τώρα λείπουν κομμάτι και μάλιστα σημαντικά. Ο Ελίασον που έρχεται και ενδεχομένως τουλάχιστον δυο ακόμα μεταγραφικές προσθήκες.

Ο Αλμέιδα έδειξε πως δεν φοβάται αλλαγές

Ο Αλμέιδα εκτός όλων των άλλων, έδειξε πως είναι ένας προπονητής που διστάζει να κάνει οποιαδήποτε διόρθωση απαιτείται, όταν κάνει είναι στραβό και λάθος. Δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά, να κάνει στο ημίχρονο δυο αλλαγές και να βγάλει Μάνταλο και Άμραμπατ που ήταν αμφότεροι αδύναμοι κρίκοι.

Δεν δίστασε καθόλου να βγάλει από το γήπεδο νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, τον παίκτη που αποτελεί την πιο προσωπική του επιλογή και την πιο ηχηρή (μέχρι τώρα) καλοκαιρινή μεταγραφή της ομάδας. Θεώρησε πως δεν του έκανε την δουλειά ο Πινέδα, τον αντικατέστησε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ένας προπονητής που δεν διστάζει να κάνει αυτές τις αλλαγές, είναι πολύ ξεκάθαρο πως δεν θα έχει πρόβλημα να αλλάξει ότι θεωρεί πως είναι στραβό και ανάποδο. Ίσως ακόμα και τον σχηματισμό, αν κρίνει πως τελικά δεν είναι αυτό που μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να πάει την ομάδα εκεί που θέλει.

Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο το παζλ που έχει στο μυαλό του ο Αλμέιδα είναι συμπληρωμένο και όχι όσο το λείπουν σημαντικά κομμάτια. Από την άλλη μεριά, σ’ αυτό υπάρχει το ρίσκο, να φτιάξει ένα ρόστερ η ΑΕΚ με παίκτες για τριάδα στο κέντρο της άμυνας και μετά εκ των πραγμάτων να μην μπορεί να υπάρξει αλλαγή σχηματισμού.

Τα κομμάτια του παζλ που λείπουν

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει αυτή την στιγμή, είναι να προστεθούν τα κομμάτια εκείνα, που θα διορθώσουν τις αγωνιστικές ανορθογραφίες που κάνουν «μπάμ». Να έρθει ο Ελίασον για να μπει στην θέση του Άμραμπατ, να έρθει παίκτης για την επίθεση για να μπει δίπλα στον Αραούχο, να προστεθεί ο Γκατσίνοβιτς στα χαφ (παρόλο που δεν ήταν καθόλου κακός και ως μπακ – χαφ με τον Βόλο), να μπει και στην εξίσωση ο Μουκουντί για να δούμε πως «δένει» η τριάδα.

Ίσως να χρειάζεται να έρθει και ένας ακόμα επιθετικός, ίσως και ένας ακόμα winger σαν τον Ελίασον. Ίσως και ένα αριστερό μπακ που να μπορεί να παίξει και στην τριάδα του κέντρου της άμυνας, όπως ο Χατζισαφί, αλλά και να καλύψει την θέση στα άκρα αν προκύψει τελικά ανάγκη αλλαγής συστήματος.

Υπάρχουν πράγματα που και πρέπει και μπορούν να γίνουν. Έστω και αν έχει υπάρξει καθυστέρηση, έστω και αν το τίμημα αυτής της καθυστέρησης ήταν τρεις χαμένοι βαθμοί. Το μόνο που δεν πρέπει να γίνει, είναι να μετατραπεί η στεναχώρια και η απογοήτευση για την ήττα από τον Βόλο, σε αμφισβήτηση για τον Αλμέιδα και την δουλειά του. Διότι τότε δεν θα έχει χαθεί μόνο ένα παιχνίδι, αλλά η μπάλα ολόκληρη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News