ΑΕΚ Μεταγραφές: Η μεγαλύτερη αναβάθμιση των τελευταίων ετών με ένα μεγάλο «αλλά»…

Sportday.gr

Η φετινή αναβάθμιση της ποιότητας στο ρόστερ της ΑΕΚ είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια! Ο Κώστας Τσίλης κάνει το ταμείο της ενίσχυσης της «Ένωσης» στο δρόμο προς τη μεγάλη επιστροφή!

Γενικώς για τις ομάδες αλλά και ειδικώς για την ΑΕΚ, ποτέ δεν μπορείς να πεις τέλος οι μεταγραφές, όσο παραμένει ανοιχτή η μεταγραφική αγορά. Ακόμα και όταν η ίδια η ομάδα το διαρρέει, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες, μετά το κλείσιμο των υποθέσεων με τον Σιντιμπέ και τον Φαν Βέερτ.

Εξάλλου αν, για παράδειγμα, προκύψει ξάφνου «φωτιά» μαζί από τον «καπνό» των τελευταίων ημερών στα μεταγραφικά σενάρια γύρω από τον Άμραμπατ, τότε μια ακόμα κινησούλα η ΑΕΚ θα την κάνει στην αγορά.

Τώρα πως θα γίνει ο Μαροκινός να μετακομίσει σ’ άλλο πρωτάθλημα και επομένως σ’ άλλη χώρα, όταν το περασμένο Ιούλη ήρθε ο κόσμος ανάποδα για να λυθεί το πρόβλημα που υπήρχε και να μείνει στην Ελλάδα, είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απάντηση.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, για να ξέρουμε και τι λέμε, ο βασικός κύκλος των καλοκαιρινών μεταγραφών της ΑΕΚ, έκλεισε με τον Σιντιμπέ και τον Φαν Βέερτ. Έκλεισε στον αριθμό των οκτώ. Τρεις προσθήκες στην άμυνα, τρεις στα χαφ, μια στα άκρα και μια στην επίθεση. Ο αριθμός ίσως μοιάζει μικρός. Αλλά και το ρόστερ επί της ουσίας είναι σχετικά μικρό. Ειδικά από την στιγμή που από την ΑΕΚ φέτος το καλοκαίρι, αποχώρησε μια ολόκληρη… αποστολή για ματς. Η ενδεκάδα, μαζί με τους επτά του πάγκου.

Τι λέει το ταμείο της δουλειάς που έκανε η ΑΕΚ στην φετινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο; Έκανε σίγουρα ποιοτική αναβάθμιση. Ίσως την μεγαλύτερη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Η επιλογή των αγορών για τα “ψώνια”

Όμως αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την ΑΕΚ και κάνει την διαφορά σε σχέση με προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους, είναι η στόχευση που έβαλε για τις προσθήκες της. Τι εννοώ; Ο Γκατσίνοβιτς ήρθε μεταγραφή από την Χόφενχαιμ, ομάδα Μπουντεσλίγκα.

Ο Πινέδα ήρθε δανεικός από την Θέλα, ομάδα Πριμέρα Ντιβιζιόν και ο Γιόνσον ως ελεύθερος από την Κάντιθ, ομάδα επίσης Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Ο Βίντα ήρθε από την Μπεσίκτας και είναι παίκτης που έφτασε σε τελικό Παγκοσμίου κυπέλλου με την Κροατία. Ο Σιντιμπέ από την Μονακό, ομάδα της Λιγκ 1 και εν ενεργεία Παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο Μουκουντί ήρθε από την Σεντ Ετιέν, που πέρυσι έπαιζε στην Λιγκ 1.

Μόνο ο Ελίασον που ήρθε από την Νιμ και ο Φαν Βέερτ από τον Βόλο, είναι μεταγραφές που δεν προέκυψαν από τοπ πρωταθλήματα και τοπ επίπεδο. Αλλά την δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας δεν την λες και λιμό πρωτάθλημα, συν ότι ο Σουηδός έπαιξε πρόπερυσι Λιγκ 1. Ενώ ο Βαν Βέερτ, που έτσι κι αλλιώς ήρθε ως εναλλακτική του βασικού φορ Αραούχο, ήταν πέρυσι ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος.

Με λίγα λόγια η ΑΕΚ σ’ όλες τις θέσεις που έκανε προσθήκες, αυτές συνιστούν ποιοτική αναβάθμιση, σε σχέση μ’ ότι είχε την προηγούμενη σεζόν. Προφανώς και τα πάντα και οι πάντες θα κριθούν στο γήπεδο. Αλλά σίγουρα κανείς από τους οκτώ που ήρθαν δεν είναι ούτε… πουθενάς, ούτε κυρίως προέρχεται από αγωνιστική απραξία.

Όλες οι προσθήκες, είχαν πέρυσι μια γεμάτη από συμμετοχές σεζόν και ήταν βασικοί στις ομάδες τους. Εξαίρεση ο Πινέδα, που όμως αν είχε πάει καλά το έργο με την Θέλτα, δεν θα ερχόταν ούτε για διακοπές στην Ελλάδα, ακόμα και αν ασκούσε όλη του την επιρροή του Αλμέιδα.

Έγινε το 7 στους 11, ερωτηματικό για το έπρεπε να φτάσει στο 9

Θεωρητικά οι επτά από τις οκτώ μεταγραφικές κινήσεις, θα είναι στα περισσότερα από τα ματς βασικοί. Άλλωστε τώρα μόλις συμπληρώθηκε το παζλ και για να κάτσει οριστικά η μπίλια του βασικού κορμού που θέλει να χρησιμοποιεί ο Αλμέιδα, χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα. Επομένως επί της ουσίας η ενδεκάδα της ΑΕΚ θα είναι αλλαγμένη σε σχέση με πέρυσι, κατά τα 7/11.

Μιλάμε για τεράστια αλλαγή έτσι κι αλλιώς. Και με βάση τα δεδομένα γύρω απ’ αυτές τις επτά μεταγραφές, συνιστά και ποιοτική και όχι μόνο αριθμητική αλλαγή. Μάλιστα στα μάτια τα δικά μου, ακόμα και ο Βαν Φέερτ, είναι πιο ποιοτική προσθήκη από τον Καρίμ.

Υπάρχει συζήτηση ανοιχτή, για το αν αυτές οι μεταγραφές κινήσεις ήταν αρκετές. Και μ’ αυτή την κουβέντα φτάνουμε για το αν έπρεπε τελικά να αλλάξει τα 8 ή ακόμα και τα 9/11 από την περυσινή ενδεκάδα.

Αυτό έχει να κάνει εν πολλοίς και με τις οριστικές αποφάσεις του Αλμέιδα για τους ρόλους μέσα στο γήπεδο. Αν μονιμοποιήσει τον Γκατσίνοβιτς στα άκρα, τότε σίγουρα ήθελε ένα ακόμα οκταροδεκάρι, που να είναι περισσότερο δεκάρι. Ειδικά από την στιγμή που θέλει να παίζει μ’ έναν φορ. Και επίσης, στον σχηματισμό με τετράδα στο κέντρο της άμυνας, δεν είναι σίγουρο ότι επαρκούν ποιοτικά οι δυο Ιρανοί.

Πάντως σίγουρα στην συζήτηση αυτή, μπαίνει και ως παράμετρος τον σφικτό και ρόστερ που ήθελε να φτιάξει ο Αλμέιδα, σε μια σε σεζόν που η ΑΕΚ έχει μπροστά της μόνο ματς πρωταθλήματος και κυπέλλου. Και αυτός ήταν και ο λόγος που η ΑΕΚ δρομολόγησε την αναχώρηση από τα Σπάτα ενός τρένου μεγάλης φυγής. Πρώτη φορά έφυγαν συνολικά 18 παίκτες.

Μάλιστα πολλοί εξ αυτών, όπως ο Λε Ταλέκ ή ο Μισελέν ή ακόμα και ο Βράνιες, αποκτήθηκαν μόλις πέρυσι το καλοκαίρι. Αν δε, συζητάμε για αλλαγή στην ΑΕΚ, εκτός από το ποιοι ήρθαν, έχει και σημασία και ποιοι, αλλά και πόσοι έφυγαν. Και έφυγαν περισσότεροι από κάθε άλλο καλοκαίρι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News