ΑΕΚ: Δεν είναι ακόμα έτοιμη, αλλά έχει ανάγκη να κερδίσει

Sportday.gr

Η ΑΕΚ που δεν είναι ακόμα απολύτως έτοιμη αγωνιστικά, δεν θα πάει στο ντέρμπι της Λεωφόρου για joga bonita, αλλά για “μάχη” και με απόλυτη ανάγκη να πάρει το αποτέλεσμα. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Αν δεν κάνω κάποιο συγκλονιστικό λάθος, πρέπει να είναι η όγδοη συνεχόμενη φορά που η ΑΕΚ καλείται να δώσει ένα ματς ντέρμπι τόσο νωρίς στο πρωτάθλημα. Σταθερά έχει τέτοιο ματς στην τέταρτη αγωνιστική όπως τώρα. Τις περισσότερες φορές, ακριβώς επειδή είχε καινούργιο προπονητή στον πάγκο και ακόμα δεν είχε σταθερά πατήματα, της έβγαινε σε κακό. Μια φορά κέρδισε, σ’ εκείνο το ντέρμπι απέναντι στον ΟΣΦΠ με την επική ανατροπή και στο τέλος πήρε το πρωτάθλημα. Μπορεί να είναι τυχαίο. Μπορεί και όχι.

Συνήθως αυτά τα ματς με χαρακτήρα ντέρμπι που έβρισκε η ΑΕΚ νωρίς μπροστά της στο πρωτάθλημα, ήταν είτε με τον Ολυμπιακό, είτε με τον ΠΑΟΚ. Τώρα έχει τον Παναθηναϊκό. Για να ξέρουμε και τι λέμε, είναι πολύ προφανές πως αγωνιστικά έτοιμη η ΑΕΚ δεν είναι. Και δεν θα μπορούσε να είναι. Αφενός διότι έχει έναν καινούργιο προπονητή, που κτίζει όχι απλώς κάτι καινούργιο, αλλά κάτι από την αρχή. Αφετέρου διότι κομμάτια στο αγωνιστικό παζλ, έμπαιναν ακόμα και πριν από μερικές μέρες.

Έχει δρόμο μπροστά της, αλλά στο μεταξύ θέλει νίκες

Η ΑΕΚ που βγήκε στο γήπεδο στα τρία πρώτα ματς του πρωταθλήματος, δεν έχει ακόμα βρει ούτε τις ισορροπίες της, ούτε τις σταθερές της μέσα στο γήπεδο. Είναι σίγουρα μακριά ακόμα απ’ αυτό που θέλει να βγάλει ο Αλμέιδα. Προφανώς όμως ο χρόνος δεν θα μπορούσε να «παγώσει», μέχρι να ολοκληρώσει η ΑΕΚ τις μεταγραφές της και ο προπονητής την δουλειά του και η ομάδα να είναι έτοιμη. Τα παιχνίδια προχωράνε και η ΑΕΚ πρέπει να τα κερδίζει. Για την ακρίβεια και να είμαστε σαφής, η ΑΕΚ έχει ανάγκη να τα κερδίζει.

Ειδικά παιχνίδια, όπως αυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό. Βλέπετε, ένα βασικό συστατικό της παταγώδους αποτυχίας της ΑΕΚ όχι μόνο στην περυσινή σεζόν, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι η αδυναμία της να παρουσιαστεί ανταγωνιστική σε ντέρμπι. Όχι μόνο οι νίκες σε τέτοιου είδους ματς έρχονται με το σταγονόμετρο αυτή την τελευταία τετραετία, αλλά ήταν και η εικόνα τις περισσότερες φορές αποκαρδιωτική. Έλλειμμα χαρακτήρα και νοοτροπία που δεν ταιριάζει στην ΑΕΚ.

Όλο αυτό, έχει απόλυτη ανάγκη να το πετάξει από πάνω της. Να δείξει πρώτα στον ίδιο της τον εαυτό και μετά στους αντιπάλους, πως φέτος τα ντέρμπι, δηλαδή τα ματς απέναντι στους ανταγωνιστές της, μπορεί να τα διαχειριστεί διαφορετικά. Να δείξει πως εχει ανακτήσει χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή. Και φυσικά ο πρώτος που αντιλαμβάνεται το πόσο μεγάλη είναι αυτή η ανάγκη για την ΑΕΚ, είναι ο Αλμέιδα. Σ’ αυτό το κομμάτι, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.

Ανεξάρτητα από τακτικές και από επιλογές προσώπων, ρόλων και συστημάτων, ο Αλμέιδα είναι ένας ποδοσφαιράνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ντέρμπι, αλλά και πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι για μια ομάδα όπως η ΑΕΚ, να μην μπορεί να βγάλει χαρακτήρα σε τέτοια ματς. Μεγαλωμένος ποδοσφαιρικά σ’ έναν οργανισμό όπως η Ρίβερ Πλέιτ, που τρεφόταν και δυνάμωνε ή αντίστοιχα πέθαινε στην… πείνα μέσα από τα ντέρμπι, ο Πελάδο δεν ξέρει απλώς τι σημαίνουν αυτά τα παιχνίδια. Το έχει στο πετσί του, στο αίμα του.

«Σ’ αυτά τα ματς, οι παίκτες πρέπει να παίζουν σαν οπαδοί» ήταν η δήλωση του Αλμέιδα και νομίζω πως δεν μπορεί να γίνει πιο to the point περιγραφή της νοοτροπίας που πρέπει να βγάλουν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ μέσα στο γήπεδο της Λεωφόρου. Και υποθέτω πως κάπως έτσι και με κλίμακα πολλαπλασιαστή, είναι και οι κουβέντες που θα έχει κάνει ο προπονητής κατ’ ιδίαν με τους ποδοσφαιριστές του για το ματς.

Το κομμάτι της τακτικής

Εξυπακούεται πως εκτός από τον χαρακτήρα και τη νοοτροπία, ρόλο θα παίξουν και οι τακτικές και οι επιλογές σε ρόλους και συστήματα. Δεν θα έβαζα το χέρι μου στην φωτιά για τις τελικές αποφάσεις του Αλμέιδα πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Σκεφτείτε πως πριν από το ματς με τον ΠΑΣ στις προπονήσεις της εβδομάδας και με τριάδα στην άμυνα δούλευε και με τον Λιβάι δίπλα στον Αραούχο στην επίθεση. Τελικά πήγε με τετράδα στην άμυνα και τον Αραούχο μόνο του στην κορυφή.

Τώρα οι ενδείξεις από την δουλειά στα Σπάτα, λένε 4-2-3-1. Είναι πιθανό, κυρίως διότι ο ΠΑΟ είναι μια ομάδα που έχει την δύναμη κρούσης της στις δυο πτέρυγες και ως εκ τούτου ο Αλμέιδα θα θέλει να έχει δυο ακραίους και όχι έναν. Αλλά από την άλλη μεριά, δεν θα άφηνα έξω από την συζήτηση το ενδεχόμενο, να κάνει μια ή και περισσότερες κινήσεις της τελευταίας στιγμής ο Πελάδο, για να χαλάσει αυτό που ενδεχομένως περιμένει να δει μπροστά του ο αντίπαλος προπονητής. Σίγουρα πάντως ο Αλμέιδα έχει περάσει πολλές ώρες διαβάζοντας και τον περυσινό και τον φετινό Παναθηναϊκό.

Έχει εντοπίσει το που και πως λειτουργεί καλά ο αντίπαλος, έχει δει και που έχει κενά και αδυναμίες. Έχει διαβάσει και που την πάτησε η ΑΕΚ στα περυσινά ντέρμπι που έδωσε με τον ΠΑΟ. Εκεί που της έλλειψε εντελώς η ένταση, που έχασε κατά κράτος την μάχη στην μεσαία γραμμή και «τρυπήθηκε» από τα άκρα της. Προφανώς πάνω σ’ αυτά θα πατήσει ο Αλμέιδα για να προετοιμάσει την ομάδα του.

“Μάχη” και όχι joga bonita

Σίγουρα επίσης, δεν θα πάει η ΑΕΚ για να παίξει μπαλάρα στην Λεωφόρο. Δεν είναι έτοιμη να το κάνει, δεν είναι η στιγμή για να το κάνει. Σίγουρα φέτος στο ρόστερ της, έχει περισσότερους παίκτες από κάθε άλλη φορά, για να μπορέσει κάποια στιγμή να πάει και σε joga bonita. Δεν είναι αυτό το ντέρμπι με τον ΠΑΟ, στο οποίο για χίλιους λόγους έχει ανάγκη τη νίκη, μια τέτοια στιγμή. Τώρα υπάρχει περισσότερο αυτό που είχε πει όταν ήρθε στην ΑΕΚ ο Βίντα. «Δεν ήρθα για joga bonita, άλλη είναι η δουλειά μου». Τώρα σ’ αυτό το ντέρμπι, είναι συνολικά άλλη η δουλειά της ΑΕΚ. Να πάρει αυτό που έχει τεράστια ανάγκη.

Και κάτι τελευταίο που έχει σημασία και είναι ενδεικτικό. Στην αποστολή για το ντέρμπι, είναι και ο Γαλανόπουλος. Για πρώτη φορά φέτος. Αγωνιστικά δεν είναι ακόμα έτοιμος να βοηθήσει, ίσως μόνο για λίγα αγωνιστικά λεπτά. Όμως είναι ένα παιδί με τρομερή νοοτροπία και χαρακτήρα. Παθιασμένο και με την μπάλα και με την ΑΕΚ. Ένας από τους πιο δυνατούς “πολεμιστές” της ΑΕΚ. Και αφού πάει για “μάχη”, τον έχει ανάγκη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News