ΑΕΚ: Έχασε ένα παιχνίδι που παίχτηκε χωρίς κανόνες

Eurokinissi

Το αντιποδοσφαιρικό οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής ανάλυσης του ντέρμπι λόγω Καμπάκοφ και η διαχείριση από την ΑΕΚ της επόμενης μέρας. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Για τα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα της ΑΕΚ στο ντέρμπι της Λεωφόρου, θα μπορούσε να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Για τα πολλά και τα περισσότερα αβίαστα ατομικά λάθη των πρώτων 25 λεπτών του ματς. Για το τρικ του Αλμέιδα να βάλει έναν μεσοεπιθετικό του να κυνηγάει «σκυλίσια» τον Πέρεθ, που του βγήκε καθότι έτσι ξεκίνησε το γκολ του Πινέδα. Για το φουλ ρίσκο που πήρε ο Αργεντινός από τόσο νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο και δεν του βγήκε καθώς δεν γύρισε το ματς. Για πολλά και διάφορα.

Υπάρχει όμως ένα μικρό προβληματάκι. Δεν μπορείς να κάνεις ποδοσφαιρική συζήτηση, ούτε πολύ περισσότερο να βγάλεις ποδοσφαιρικά συμπεράσματα, από ένα παιχνίδι που παίχθηκε χωρίς να τηρηθούν βασικοί κανόνες του αθλήματος που λέγεται ποδόσφαιρο. Διότι η πραγματικότητα του ντέρμπι της Λεωφόρου, αυτή είναι.

Κανονισμοί που πήγαν… περίπατο

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που έχει πολύ συγκεκριμένους κανονισμούς. Στους κανονισμούς αυτούς, ορίζεται σαφώς το πότε είναι κόρνερ και πότε είναι άουτ. Ας ξαναδούν οι σοφοί του ποδοσφαίρου την φάση από την οποία ξεκινά το πρώτο πέναλτι του ΠΑΟ και να μας πουν αν είναι κόρνερ ή άουτ.

Επίσης στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, ορίζεται τι είναι επιθετικό φάουλ και τι δεν είναι. Ας μας ενημερώσουν οι σοφοί του αθλήματος, το σπρώξιμο πάνω στον Χατζισαφί, στην φάση που καταλογίστηκε το πέναλτι, εμπίπτει στον κανονισμό περί παράβασης. Και αν δεν εμπίπτει καθότι δήθεν άνευ δύναμης, πως εμπίπτει στο κανονισμό περί παράβασης αυτό που έκανε ο Λιβάι στην φάση του δεύτερου πέναλτι.

Φυσικά στους κανονισμούς τους ποδοσφαίρου, οι γραμμές ορίζουν σαφώς την μεγάλη περιοχή και αναφέρουν ρητώς πως πέναλτι ήταν εντός αυτών των γραμμών. Ένα ριπλέι, ούτε καν δεύτερο, στην φάση του δεύτερου πέναλτι, αποδεικνύει εύκολα την αναντιστοιχία απόφασης και κανονισμού. Και αυτό μόνο για τις δυο φάσεις των πέναλτι, χωρίς να αρχίσουμε να ψάχνουμε τον κανονισμό που τιμωρεί με κάρτα τον… χορό μετά από γκολ.

Με λίγα λόγια, για να μην το ανοίγουμε και πολύ, δεν είναι δόκιμο, ούτε γίνεται να ανοίξει κουβέντα για το ποδόσφαιρο, για ένα ματς που παίχθηκε με απόντες τους κανονισμούς του αθλήματος. Και συγγνώμη κιόλας, αλλά θεωρίες τύπου παίξτε μπάλα και φτιάξτε ομάδες για να κερδίζουν και τους διαιτητές, είναι ότι πιο αντιποδοσφαιρικό έχει υπάρξει.

Έγιναν πολλά αλλά αυτά που μέτρησαν ήταν τα σφυρίγματα

Και για να ξέρουμε και τι λέμε, ναι, η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο έκανε σωρό φτηνά λάθη και δυσκολεύτηκε αρκετά να κρατήσει την μπάλα και να κάνει παιχνίδι. Αλλά το προβάδισμα εκείνη το πήρε. Και το πήρε διότι ο Γκατσίνοβιτς έκανε σωστά αυτό που του είχε πει ο Αλμέιδα και ο Αραούχο με τον Πινέδα έκρυψαν την μπάλα.

Επίσης ναι, ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη η απόφαση του Αλμέιδα να κάνει μόλις στο 55’ τέσσερις αλλαγές και να παίξει σχεδόν για ένα ημίχρονο με αμυντικά χαφ τον Πινέδα και τον Μάνταλο. Ναι, ήταν ίσως πολύ νωρίς για να κάνει το ματς ροντέο. Αλλά δεν έχασε απ’ αυτό, δεν έφαγε γκολ παίζοντας έτσι. Από τύχη; Από Στάνκοβιτς; Δεν έφαγε πάντως.

Η ΑΕΚ έχασε γιατί το προβάδισμα που πήρε στο σκορ όταν άρχισε να ρολάρει λίγο καλύτερα και να πατάει λίγο πιο γερά στο γήπεδο, πήγε περίπατο μέχρι και την λήξη του ημιχρόνου, από δυο φάσεις πέναλτι που πάνε κόντρα στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Και φυσικά όλο αυτό, έκανε και φασολάδα το μυαλό των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, μ’ ένα ολόκληρο ημίχρονο να έχουν μπροστά τους.

Εννοείται πως δεν έχει νόημα η διαδικασία του «τι θα γινόταν εάν». Είτε το τι θα γινόταν αν η ΑΕΚ πήγαινε στα αποδυτήρια με το προβάδισμα που είχε πάρει με τον Πινέδα και χωρίς ο Καμπάκοφ να της διαλύσει το σκορ, τα νεύρα και το μυαλό. Είτε το τι θα είχε γίνει αν ο Αλμέιδα τόσο νωρίς μέσα στο ματς δεν είχε ανακατέψει τόσο πολύ την τράπουλα και δεν είχε πάρει τόσο μεγάλο ρίσκο. Είτε ακόμα και το τι θα γινόταν εάν, είχε πάει εξ αρχής η ομάδα με διαφορετικό σχηματισμό ή πρόσωπα.

Η ουσία της επόμενης μέρας

Η ουσία τώρα, είναι σ’ αυτό που η ΑΕΚ καλείται πλέον να διαχειριστεί και στο πως θα το κάνει. Όλα αυτά που έγιναν στην Λεωφόρο, όπως έγιναν και με την κατάληξη που είχαν, δεν είναι καθόλου εύκολο να τα αφήσει πίσω της η ομάδα και να προχωρήσει μπροστά. Ειδικά από την στιγμή που μιλάμε για μια ομάδα που ακόμα δεν έχει ούτε σταθερές ισορροπίες, ούτε γερά πατήματα και είναι εξαιρετικά ευάλωτη.

Το εύκολο είναι να αφήσει η ΑΕΚ να φουσκώσει ξανά το κύμα της εσωστρέφειας και να τα κάνει πάλι όλα λιμνοθάλασσα. Το ορθολογικό είναι καταρχάς να συνεχίσει να στηρίζει το πρότζεκτ του προπονητή. Και τώρα που ο προπονητής έχει στα χέρια του όλα τα κομμάτια του παζλ, αλλά και ξεκάθαρη εικόνα από τα τέσσερα πρώτα ματς για το ποιος μπορεί να προσφέρει πού και τι, να ξεκαθαρίσει και τους σχηματισμούς και τους ρόλους μέσα στο γήπεδο.

Μπορεί η ΑΕΚ να έχασε το ντέρμπι, διότι το παιχνίδι παίχθηκε χωρίς κανονισμούς, μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να είναι αντιποδοσφαιρικό να κριθεί οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό πλάνο, αλλά υπάρχουν αγωνιστικές ανορθογραφίες που έγιναν στην Λεωφόρο και όχι για πρώτη φορά φέτος.

Ο Αλμέιδα έχει πλέον όλη την εικόνα μπροστά του. Συμπληρωμένη και καθαρή. Όλους τους παίκτες του ρόστερ, όλα δεδομένα από δυο ματς με τριάδα στην άμυνα και δυο με τετράδα. Ξεκαθαρίζει, αποφασίζει, κατασταλάζει και προχωρά μπροστά διότι κανείς δεν έχασε ποτέ πρωτάθλημα από τον Σεπτέμβρη. Και με την ελπίδα πως δεν ξαναχρειαστεί να παίξει ποδοσφαιρικό παιχνίδι, χωρίς κανόνες ποδοσφαίρου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News